Război în Ucraina, ziua 263. Miză uriașă în jurul orașului Herson. Rusia a impus o blocadă care paralizează traficul maritim

Război în Ucraina, ziua 263. Miză uriașă în jurul orașului Herson. Rusia a impus o blocadă care paralizează traficul maritim Sursa foto: EPA/ROMAN PILIPEY

Se fac multe jocuri în jurul orașului Herson, care a fost eliberat de Ucraina. Rusia s-a retras, dar zona este în continuare una fierbinte. Ieri, oficialii de la Kremlin au anunțat că au impus o blocadă maritimă. Nu mai este permisă trecerea navelor încărcate în afara Federației Ruse prin strâmtoarea Kerci până la Marea Azov.

Războiul din Ucraina este marcat în ultimele două zile de decizia Rusiei de-a se retrage din orașul Herson. Este o grea umilință pentru trupele invadatoare.

Herson rămâne un punct nevralgic în timpul războiului din Ucraina

Washingtonul este de părere că Moscova a decis să se retragă din orașul ucrainean pentru a evita eșecul haotic și sângeros care a lovit armata rusă în regiunea Harkov. În septembrie, forțele Ucrainei au străpuns liniile de front ale Rusiei, recâștigând controlul asupra a sute de mii de kilometri pătrați. În plus, au capturat un număr mare de echipamente militare rusești abandonate în grabă. De data aceasta, retragerea Rusiei are un aspect strategic. Trupele se retrag în poziții mai sigure și se pregătesc de luptă în viitor.

Autoritățile ucrainene din Herson au introdus starea de asediu și au limitat intrările și ieșirile în orașul care a fost proaspăt eliberat.

Autoritățile din orașul Herson au introdus starea de asediu care se aplică seară și noaptea pentru a asigura siguranța locuitorilor, a declarat sâmbătă, prin intermediul unui mesaj video, șeful administrației militare regionale, Iaroslav Ianoșevici.

„Rusia și-a dat seama că este mai bine pentru ea să-și retragă trupele mai devreme decât să sufere pierderi grele din partea ucrainenilor. Ucraina nu se va opri până când nu va recâștiga pe deplin controlul asupra orașului. Și pe bună dreptate. Are o mare valoare geografică, militară și psihologică”, a declarat fostul comandant-șef al NATO, amiralul James Stavridis.

Oficialii de la Kremlin au decis, sâmbătă, să impună o interdicție ce vizează tranzitul navelor încărcate în afara Federației Ruse prin strâmtoarea Kerci până la Marea Azov.

Blocada pe care a impus-o Rusia

Rusia nu mai permite trecerea navelor încărcate în afara Federației Ruse prin strâmtoarea Kerci până la Marea Azov. Decizia oficialilor de la Kremlin a fost comunicată și Direcției Principale pentru Afaceri Maritime din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din Turcia.

Ucraina a început să construiască un zid de beton cu sârmă ghimpat pentru a încerca să-şi fortifice mai bine granița cu Belarus. Pentru a avea situația sub control, s-au adus saci cu nisip şi au fost săpate tranșee, anunță Kirilo Timoșenko.

Oficialii de la Kiev au decis să construiască un zid din beton armat cu sârmă ghimpată pentru a-și fortifica granița cu Belarus, a declarat șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei, Kirilo Timoșenko