Evenimentul Zilei > International > Război în Ucraina, ziua 223. După recucerirea orașului Liman, armata ucraineană încearcă să recupereze și alte teritorii din sud-estul țării
Război în Ucraina, ziua 223. După recucerirea orașului Liman, armata ucraineană încearcă să recupereze și alte teritorii din sud-estul țării

Război în Ucraina, ziua 223. După recucerirea orașului Liman, armata ucraineană încearcă să recupereze și alte teritorii din sud-estul țării

După ce trupele ucrainene au reușit să elibereze orașul Liman din regiunea Donețk, acestea au început să avanseze în această zonă, dar și în partea de sud a teritoriului Ucrainei, în regiunea Herson, acolo unde mai multe localități au fost recucerite de sub ocupația rusă.

Totuși, în Zaporojie au fost executate noi bombardamente ale trupelor ruse, vizată fiind infrastructura industrială din regiune.

Război în Ucraina. Probleme pentru ruși după mobilizarea parțială a lui Vladimir Putin

Circa șase soldați ai Rusiei, încoporați de curând, au murit de la începutul mobilizării „parțiale” în războiul din Ucraina, conform anunțului avocatului Pavel Chikov, care militează pentru apărarea drepturilor omului.

Trei dintre aceștia ar fi murit chiar la un centru de antrenament al armatei ruse din regiunea Sverdlovsk, conform postul de știri EAN.

„Confirm că trei persoane au murit”, a spus pentru EAN deputatul rus Maxim Ivanov: „Unul dintre cei mobilizați a murit în urma unui atac de cord, iar altul s-a sinucis. Cel de-al treilea a fost externat și trimis acasă, unde a murit din cauza unei ciroze hepatice”, a transmis acesta.

Ucraina și Rusia își dispută teritoriile din sud-estul țării invadate

Luni, Statul Major General al Ucrainei a transmis că trupele sale armate au reușit să contracareze o serie de atacuri lansate de inamicii ruși în proximitatea a cinci așezări ucrainene: Maiorsk, New York, Zaitseve, Nevelske și Pobieda din Donețk.

Mai mult, în ultimele 24 de ore, rușii au lansat două rachete, efectuând și un număr de șapte atacuri aeriene în Ucraina, a mai transmis Statul Major General al Ucrainei.

Germania se teme de amenințările Rusiei

Guvernul Germaniei se gândește „foarte serios” la ameninţările cu utilizarea armelor nucleare de către liderul rus Vladimir Putin, însă autoritățile de la Berlin spun că nu vor permite Rusiei să comită un şantaj, conform declarației ministrului de Externe Annalena Baerbock.

„Luăm cuvintele lui în foarte serios, orice altceva ar fi neglijenţă. Greu de crezut că vreo ţară din lume încă îl sprijină pe Vladimir Putin; tinerii ruşi părăsesc ţara cu sutele de mii. Preşedintele rus este mai singur şi mai izolat ca niciodată”, a declarat Baerbock pentru presa berlineză.

Pe lângă asta, Vladimir Putin știe că „nicio ţară din lume – nici măcar cele care, precum China, nu au adoptat o poziţie clară până acum – nu va accepta pur şi simplu să se joace cu focul pe această chestiune. Nu trebuie şi nu ne vom lăsa antrenaţi în şantaj – Putin ar vedea asta ca pe o invitaţie la o escaladare suplimentară”, a mai spus ministrul german de Externe, conform Reuters.