Evenimentul Zilei > International > Scenariul de necrezut al unui oficial rus. SUA și Marea Britanie are putea înarma Ucraina cu rachete nucleare
Scenariul de necrezut al unui oficial rus. SUA și Marea Britanie are putea înarma Ucraina cu rachete nucleare

Scenariul de necrezut al unui oficial rus. SUA și Marea Britanie are putea înarma Ucraina cu rachete nucleare

Un oficial de la Moscova susține că Statele Unite și Marea Britanie că ar putea transfera arme nucleare în Ucraina. Directorul Muzeului Forțelor de Apărare Aeriană ale Rusiei, Iuri Knutov, face speculații pe acest subiect, în condițiile în care Vladimir Putin este cel care a amenințat cu folosirea armelor nucleare în Ucraina. De altfel, amenințarea cu arma nucleară este prezentă în mai toate discursurile publice ale politicienilor și propagandiștilor ruși.

Iuri Knutov, directorul Muzeului Forțelor de Apărare Aeriană din Rusia, a lansat o serie de speculații cu privire la intențiile Statelor Unite sau ale Marii Britanii de a transfera o armă nucleară în Ucraina, în secret, fără a anunța acest lucru. Deși este un scenariu greu de crezut, este suficient pentru a fi rostogolit și pentru a da naștere la noi teorii conspiraționiste destinate cetățenilor ruși.

De-a lungul vremii, oficialii de la Moscova au mai promovat astfel de teorii pe care nu le-a demonstrat. În primele săptămâni ale invaziei din Ucraina, rușii au acuzat Statele Unite că dezvoltă arme biologice și chimice în colaborare cu Kievul. Scenariul nu s-a confirmat, în ciuda eforturilor depuse de propaganda rusă de a produce dovezi în acest sens.

„Cel mai tare mă neliniștește posibilitatea ca Statele Unite sau Marea Britanie să transfere arme nucleare în Ucraina, o posibilitate secretă. Pentru că nu vor anunța acest lucru”, a spus Knutov într-un interviu acordat publicației Ukraina.ru.

Deși nu a prezentat dovezi, ci doar speculații, oficialul de la Moscova a insistat în această direcție spunând că Ucraina ar putea folosi arma nucleară împotriva Rusiei, în acest război.

„Nu știu de ce, dar impresia mea este că Statele Unite și Marea Britanie au convenit deja această chestiune. Tocmai de aceea ele declară foarte des că «Rusia ar putea lansa un atac nuclear, că Rusia se pregătește să lanseze un atac»”, a speculat Knutov.

Photo: Sergei Karpukhin, TASS

Rusia amenință cu folosirea armelor nucleare

Directorul Muzeului Forțelor de Apărare Aeriană a adăugat, totodată, că o astfel de ipoteză ar fi groaznică. El spune că un astfel de scenariu ar putea fi prevenit dacă s-ar vorbi mai mult despre el și dacă ar fi avertizată societatea, inclusiv cetățenii țărilor occidentale.

În vreme ce Iuri Knutov speculează în legătură cu așa zisele intenții ale Statelor Unite și ale Marii Britanii, Moscova amenință direct cu folosirea armei nucleare. Vladimir Putin a susținut un discurs delirant, la finalul săptămânii trecute, în care a amenințat Occidentul cu folosirea tuturor mijloacelor pentru apărarea teritoriilor anexate.

Retorica nucleară folosită de Moscova este de natură să-i îngrijoreze pe oficialii occidentali. Aceștia au estimat, în ultimele zile, că Vladimir Putin nu va ordona folosirea unor arme nucleare cu un randament exploziv înalt. Ei cred că acesta va apela la arme bnucleare tactice proiectate pentru folosirea pe câmpul de luptă. Spre deosebire armele strategice care lasă indicii specifice precum mobilizarea unităților responsabile cu operarea lor, încărcarea unor sisteme cu capacitate duală cu focoase nucleare ar fi dificil de depistat.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: