Război în Ucraina, ziua 212. Volodimir Zelenski îi îndeamnă pe ruși să dezerteze. Portul Odesa a fost atacat cu rachete kamizake din Iran

Sursa foto. Twitter

În cea de-a 212-a zi a războiului din Ucraina, principalul subiect de dezbatere rămâne decretul de mobilizare emis de Vladimir Putin. Mii de ruși încearcă să scape de înrolarea forțată și să fugă peste graniță. Alții, resemnați își acceptă soarta, și se îmbarcă în autocare și se îndreaptă spre unitățile militare. În acest context, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski le-a transmis rușilor care urmează să fie mobilizați să protesteze în stradă, să fugă din țară ori să dezerteze. Doar astfel vor reuși să evite moartea într-un zăzboi din care nu înțeleg nimic. Armata ucraineană a anunțat că portul Odesa de la Marea Neagră a fost atacat cu drone de proveniență iraniană,

UPDATE: Armata ucraineană a precizat că Portul Odesa a fost atacat dinspre mare de drone kamikaze de proveniență iraniană. Astfel, două drone au distrus clădirea administrativă din zona portului. În acest context, serviciile de salvare acționează pentru stingerea incendiului produs, anunțat pe Telegram Comandamentul Operaţional Sud al forţelor ucrainene.

În urma atacului, un civil a fost ucis. Anterior, oficiali ai Statelor Unite au declarat că Rusia a cumpărat drone produse în Iran. O dronă Shahed-136 a fost doborâtă deasupra mării de forțele antiaeriene, informează CNN.

Statul Major rus a anunțat că aproape 10.000 de bărbaţi s-au oferit voluntari pentru a fi mobilizaţi în războiul din Ucraina, după anunţul lui Vladimir Putin.

„În prima zi de mobilizare parţială, aproximativ 10.000 de cetăţeni au ajuns singuri la comisariate, fără să aştepte convocarea", a dat asigurări Vladimir Tsimlianski, un purtător de cuvânt al Statului Major.

Ministerul Apărării nu a difuzat nici o imagine oficială a mobilizării şi nu a dat cifre cu privire la numărul persoanelor care au primit ordin de mobilizare.

Volodimir Zelenski îi îndeamnă pe recruții ruși să dezerteze

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski le-a transmis rușilor care urmează să fie mobilizați să protesteze în stradă, să fugă din țară ori să dezerteze. Doar astfel vor reuși să evite moartea într-un zăzboi din care nu înțeleg nimic. El a arătat că în ultimele șase luni au murit 55 de mii de soldați ruși,

„55 de mii de soldați ruși au murit în acest război în șase luni. Zeci de mii sunt răniți și mutilați. Vreți mai mult? Nu? Atunci protestați. Ripostați. Fugiți sau predați-vă captivității ucrainene. Acestea sunt opțiunile voastre dacă vreți să supraviețuiți”, le-a transmis Volodimir Zelenski viitorilor recruți.

El a precizat că decizia lui Vladimir Putin de a mobiliza parțial rezerviștii este o confirmare a faptului că armata Rusiie nu a putut rezista Ucrainei.

„Acum, din cauza mobilizării, războiul Rusiei împotriva Ucrainei pentru majoritatea cetățenilor Federației Ruse nu mai este ceva la televizor sau pe internet, ci a intrat în fiecare casă rusească”, a mai spus Volodimir Zelenski.

Consilierul lui Zelenski despre mobilizarea recruților ruși

Consilierul lui Volodimir Zelenski, Mihail Podoliak, a comentat decretul de mobilizare dat de Vladimir Putin. Într-un mesaj pe care l-a postat pe Twtitter, consilierul lui Zelenski a arătat că dorința Rusiei de a mobiliza până la un milion de recruți și de a reorganiza economie pe picior de război reprezintă o amenințare pentru statele vecine, dar și pentru întreaga Europă.

„Dorința Rusiei de a mobiliza un milion de oameni, de a reorganiza economia pe linii militare și de a pune în spatele acestei mulțimi propaganda nucleară, mizantropică reprezintă o amenințare directă la adresa Poloniei, a statelor baltice și a întregii Europe. Singura modalitate de a opri această hoardă este de a oferi Ucrainei mai multe arme grele. Acum”, a scris consilierul în mesajul de pe Twitter.

Vladimir Putin a luat războiul în propriile mâini

Vladimir Putin a preluat soarta acestui război din Ucraina în propriile mâini, după eșecurile din ultimele săptămâni. Potrivit CNN, dă ordine tactice generalilor din teren, fapt ce sugerează o „structură de comandă disfuncțională”. Conform unor surse surse apropiate serviciilor de informații americane și occidentale, ofițerii ruși sunt auziți certându-se între ei, iar mai apoi plângându-se de situația de pe front, în conversațiile interceptate cu prietenii și rudele. Aceștia contestă ordinele pe care le primesc de la Moscova, a raportat CNN.

Armata Rusiei este împărțită în ce privește soluțiile pentru a contracara contraofensiva Ucrainei pe front. Între ofițeri există dezacorduri semnificative cu privire la strategie, iar cei de la comandă nu reușesc să ajungă la un acord cu privire la locul în care să-și concentreze eforturile pentru a susține liniile defensive.

Ministerul Apărării din Rusia a susținut că redistribuie forțele către Harkov, în nord-est – unde Ucraina a obținut cele mai dramatice câștiguri. Surse americane americane și occidentale spun că cea mai mare parte a trupelor ruse rămâne încă în sud, în jurul Hersonului. În absența mai multor forțe pe care nu le are, sursele au spus că Rusia are puține alte opțiuni pentru a respinge forțele ucrainene.

Putin a anunțat miercuri o mobilizare parțială, după luni de zile în care a rezistat să facă acest pas. Oficialii administrației Biden au declarat acest lucru evidențiază gravitatea deficitului de soldați și semnalează o disperare tot mai mare.

NATO condamnă planurile Rusiei privind referendumurile

NATO a condamnat planurile Moscovei de a organiza referendumuri în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina. Oficialii alianței au cerut tuturor statelor să respingă ceea ce a numit „încercările flagrante ale Rusiei de cucerire teritorială”, relatează Reuters.

„Referendumuri simulate în regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson din Ucraina nu au legitimitate şi vor fi o încălcare flagrantă a Cartei ONU”, se arată într-un comunicat al Consiliului Atlanticului de Nord, din care fac parte statele membre ale Alianţei.

„Aliaţii NATO nu vor recunoaşte anexarea lor ilegală şi nelegitimă. Aceste teritorii sunt Ucraina”, se arată în comunicat.

Referendumurile privind aderarea la Rusia urmează să aibă loc începând de vineri până marţi în mai multe regiuni aflate în principal sub controlul Rusiei în estul şi sudul Ucrainei. Este vorba despre aproximativ 15% din teritoriul ţării pe care Vladimir Putin dorește să-l anexeze la Rusia.