Război în Ucraina, ziua 178. ONU cere ca Rusiei să primească mână liberă la exporturi. Foametea amenință omenirea
- Nicolae Comănescu
- 21 august 2022, 06:13
Situația la nivel mondial tinde să devină dramatică, după cum a afirmat Antonio Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite. El a cerut ca Rusia să poată exporta îngrășăminte, vitale pentru agricultură.
O declarație crucială a fost făcută, ieri, de secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres. Oficialul a spus că, pentru e evita riscul provocării unei crize alimentare la nivel global, e nevoie ca îngrăşămintele şi produsele agricole ruseşti să poată avea acces pe pieţele mondiale fără obstacole.
ONU vrea să dea mână Rusiei, la exporturi de îngrășăminte
Deși un acord privind exportul de cereale a fost semnat în iulie între Rusia și Ucraina, produsele agricole rusești se lovesc încă de obstacole. „Ceea ce vedem aici la Istanbul şi la Odesa (transportul cerealelor ucrainene) nu este decât partea cea mai vizibilă a soluţiei. Cealaltă parte a acestui acord global este accesul neîngrădit pe pieţe mondiale al produselor alimentare şi îngrăşămintelor ruseşti, care nu sunt supuse sancţiunilor”, a spus Antonio Gutteres.
Sâmbătă, Rusia a transmis un mesaj către România, prin vocea Mariei Zaharova, după ce Ministerul de Externe de la București a decis expulzarea unui diplomat rus. Kremlinul amenință că va răspunde cât mai repede. Ea a afirmat, sâmbătă, că Moscova va răspunde „în mod adecvat” la decizia pe care au luat-o oficialii români, care au declarat persona non grata un oficial al Ambasadei Rusiei de la București.
România, amenințată de Kremlin
„Desigur, vom răspunde adecvat demersului românesc şi vă vom informa suplimentar despre măsurile luate”, a menţionat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse. Zaharova a subliniat că România l-a declarat pe angajatul ambasadei Rusiei persona non grata „fără motiv şi sub pretexte exagerate”.
Conform unui reprezentant oficial al misiunii diplomatice ruse, acţiunile Bucureştiului sunt „o nouă provocare implementată conform unui scenariu ce a fost testat în mod repetat în marea majoritate a ţărilor membre UE şi NATO în ultimele luni”.
Acţiunile stereotipe ale autorităţilor române sunt menite să demonstreze loialitatea lor maximă faţă de mediile corporative occidentale”, a subliniat Zaharova. „Nu există aici nicio linie independentă a Bucureştiului cu orientare naţională, ceea ce nu face decât să agraveze situaţia”, a adăugat Zaharova.
Tot ieri, nouă ucraineni, dintre care patru copii, au fost răniți într-un bombardament rus în orașul Voznesensk, sâmbătă. Orașul este situat în apropierea unei centrale nucleare din regiunea Nikolaev, potrivit guvernatorului regional Vitali Kim.
Copiii răniți se află într-o stare foarte gravă, acestea având vârste cuprinse între trei și 17 ani. Vitali Kim a menționat că o fată și-a pierdut inclusiv un ochi în bombardamentul rus.
Voznesensk se află la aproximativ 20 de kilometri de a doua cea mai mare centrala nucleară ucraineană Privdenukrainsk şi la aproximativ 70 de kilometri de Nikolaev.