Război în Ucraina, ziua 176. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut în repetate rânduri demilitarizarea centralei nucleare Zaparoji

Război în Ucraina, ziua 176. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut în repetate rânduri demilitarizarea centralei nucleare ZaparojiSursa foto: Kremlin

Directorul adjunct al Departamentului de Informații și Presă al Ministerului rus de Externe, Ivan Neceaev, a reacționat după ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut în repetate rânduri demilitarizarea centralei nucleare Zaparojie. Oficialul rus a precizat că astfel de propuneri sunt inacceptabile, iar implementarea lor va face ca centrala să fie și mai vulnerabilă.

UPDATE: Vladimir Putin i-a transmis omologului său francez, Emmanuel Macron, că bombardarea centralei nucleare Zaparojie ar putea duce la o catastrofă de „mare anvergură, prin contaminarea radioactivă a unor vaste teritorii.”

Cei doi șefi de stat au fost de acord ca o echipă a a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să fie trimisă la centrala nucleară Zaparojie pentru mai multe verificări.

Potrivit președinției ruse, Putin a criticat faptul că Rusia nu poate exporta produse alimentare și îngrășăminte pe piața internațională, chiar dacă în acordul semnat la Istanbul se specifica faptul că prin deblocarea exporturilor de cereale ucrainene va fi deblocat și exportul de cereale și îngrășăminte rusești.

Aceste exporturi din Rusia sunt blocate din cauza schimburilor bancare, ca urmare a sancțiunilor impuse de Occident împotriva Rusiei.

De asemenea, Neceaev a mai declarat că în „viitorul foarte apropiat”, experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) vor inspecta centrala nucleară Zaporojie, scrie Interfax.com.

Rusia poate crea un dezastru nuclear. Liderii lumii sunt în alertă

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat la începutul lunii august că Rusia trebuie să-și retragă toată armata și echipamentul militar de la centrala nucleară Zaparojie.

Șeful ONU a mai spus că este nevoie să se oprească toate ostilitățile din zonă și să nu viseze facilitățile centralei, iar cei implicați în război să dea dovadă de rațiune pentru a nu pune în pericol securitatea centralei nucleare. Guterres s-a întâlnit, joi, cu președintele Ucrainei și președintele Turciei, urmând ca vineri să meargă la Odesa, iar după în Turcia.

„Am discutat și despre posibile direcții de a dezvolta acordul, despre problema deportărilor ilegale și forțate ale cetățenilor ucraineni, despre eliberarea personalului nostru militar și a medicilor aflați în captivitate”, a declarat Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev a precizat că a fost acordată o atenție specială subiectului șantajului nuclear practicat de Rusia la Centrala nucleară Zaporojie. „Această teroare exercitată deliberat de agresor poate avea consecințe catastrofale pentru întreaga lume. Prin urmare, Națiunile Unite trebuie să garanteze securitatea acestui obiectiv strategic, demilitarizarea sa și eliberarea totală de sub controlul trupelor ruse”, a continuat liderul de la Kiev.

Ședință la nivel înalt la Washington

Altfel, secretarul de stat Antony Blinken, secretarul Apărării Lloyd Austin, șeful Statului Major, generalul Mark A. Milley și directorii serviciilor americane de informații s-au strâns în Biroul Oval pentru o ședință de maximă importanță. La reuniune au mai participat și președintele Joe Biden, vicepreședinta Kamala Harris și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan. Întâlnirea a avut loc în luna octombrie a anului trecut și a vizat o analiză strict secretă asupra mișcărilor făcute de armata rusă în ultimele luni la granițele de est, nord și sud ale Ucrainei.

Analiza se baza pe imagini din satelit, comunicații interceptate și declarații ale surselor de la fața locului. Informațiile deținute la acel moment arătau că președintele rus Vladimir Putin avea deja un plan de război la scară largă în Ucraina. Datele proveneau de la anumite persoane de la nivelul conducerii politice rusești, dar și din aparatul de spionaj și cel militar.

Generalul Milley a explicat pe larg cu ajutorul hărților poziționarea trupelor rusești. El a remarcat un plan care ar putea reprezenta o amenințare directă pentru flancul estic al NATO. Mai mult decât atât, observațiile lui Milley arătau că planul Rusiei putea viza arhitectura de securitate instituită în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. „Evaluăm că intenționează să efectueze (…) un atac strategic asupra Ucrainei din mai multe direcții simultan”, a avertizat șeful Statului Major al Armatei SUA.