Republica Moldova, un exemplu pentru România în ceea ce privește digitalizarea instituțiilor statului

Republica Moldova, un exemplu pentru România în ceea ce privește digitalizarea instituțiilor statului Sursa: Everythingpossible | Dreamstime.com

Republica Moldova a devenit printre primele țări din Europa privind digitalizarea instituțiilor statului. Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunțat că România va primi, gratuit, un model de digitalizare din partea Republicii Moldova.

Orice serviciu public este disponibil online în Republica Moldova, de la înmatriculări și până la plata impozitelor.

De asemenea, cetățenii sunt informați prin SMS sau prin alte platforme de comunicare atunci când Serviciul Fiscal de Stat le accesează datele.

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a precizat că România a preluat modelul moldovenesc pentru Cloud-ul Guvernamental.

Ne puteți urmări și pe Google News

Digitalizarea instituțiilor statului din Republica Moldova a avut loc în urmă cu 10 ani printr-un program al Băncii Mondiale. România învață de la frații de peste Prut 

„Când ANAF-ul lor le accesează datele, primesc o notificare prin SMS, dar pot să o primească şi prin WhatsApp, Telegram sau alte servicii că statul le-a accesat datele. Noi am preluat acest model şi am pus în Ordonanţa pe cloud”, a declarat ministrul Digitalizării în urmă cu câteva zile.

Sebastian Burduja a mai precizat că în ciuda programului privind transformarea digitală, dintr-o populație de 2 milioane de cetățeni, aproximativ 200.000 apelează la aceste servicii.

De asemenea, ministrul Digitalizării a afirmat că Republica Moldova este și peste Estonia, când vine vorba de digitalizarea instituțiilor statului, și la „ani lumină” față de țara noastră.

„O să vă surprindă, este peste Estonia şi nu o spun eu, o spun evaluările internaţionale. Soluţiile fraţilor noştri de peste Prut sunt peste cele estoniene”, a declarat Burduja.

Oficialul român a mai spus că prin crearea comisiei mixte moldo-române în domeniul transformării digitale se va reuși unificarea spațiului digital dintre România și Republica Moldova. Acest lucru va genera competitivitate pentru mediul de afaceri, dar și pentru cetățenii celor două țări.

„Prin această comisie mixtă, Republica Moldova ne va pune la dispoziţie practic gratuit soluţiile pe care le-au dezvoltat şi le-au luat 10 ani de zile”, a mai spus Burduja, scrie Digi24.

Reamintim că pentru proiectele de digitalizate din PNRR, autoritățile române au alocat aproape 6 miliarde de euro. Pentru transformarea digitală, destinată reformei sectorului public, conectivității și securității cibernetice au fost alocate 1,81 miliarde de euro.