Război în Ucraina, ziua 124. Noi sancțiuni împotriva Rusiei. Bombardamente puternice pe front. Soldații Kievului lansează contraofensive în sud

Război în Ucraina, ziua 124. Noi sancțiuni împotriva Rusiei. Bombardamente puternice pe front. Soldații Kievului lansează contraofensive în sudSursa foto. Twitter

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 124, în vreme ce în Germania, la Schloss Elmau, în apropiere de Munchen, liderii din Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Italia, Canada şi Japonia dezbat cele mai importante probleme în cadrul G7. O primă decizie a fost anunțată, deja, încă din prima zi a întrunirii. Este vorba despre extinderea sancţiunilor împotriva Moscovei, prin interzicerea importurilor de aur. Pe frontul din Ucraina, trupele ruse încearcă să încercuiască pozițiile armatei ucrainene la Lisiceansk. Totodată, bombardamente puternice au avut loc în regiunile Sumi și Cernihiv. Pe de altă parte, în sud, au loc contraofensive ale luptătorilor ucraineni care înaintează pe râul Kashlahach, între Velyka Novosilka și Vuhledar.

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 124, zi în care la Schloss Elmau, în apropiere de Munchen, liderii din Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Italia, Canada şi Japonia s-au reunit în cadrul summitului G7. Liderii celor mai puternice șapte state industrializate au anunțat o primă decizie menită să dea un semnal puternic de susținere a Ucrainei. Este vorba despre extinderea sancţiunilor împotriva Moscovei, prin interzicerea importurilor de aur.

„Împreună, G7 va anunţa că vom interzice importurile de aur rusesc, o sursă de export majoră pentru Rusia, ceea ce o va priva de miliarde de dolari”, a indicat pe Twitter preşedintele american Joe Biden.

Rusia a exportat aur în valoare de aproape 15 miliarde de euro în 2021, a anunțat Guvernul Marii Britanii.

Tot în acest context, al Summitului G7, premierul britanic Boris Johnson i-a atras atenția președintelui Franței, Emmanuel Macron, să nu mai încerce să negocieze o soluție pentru încetarea războiului din Ucraina, cu Vladimir Putin. Aceasta deoarece există riscul de a prelungi „instabilitatea mondială”. Boris Johnson l-a catalogat pe Putin drept un dictator, după cum a anunțat Guvernul britanic.

Sursa foto: EPA/CLEMENS BILAN / POOL

Rusia încearcă să înconjoare Lisiceansk

Bombardamente puternice ale artileriei rusești asupra pozițiilor ucrainene din regiunile Sumi și Cernihiv. Informația a fost prezentată de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Oficialii militari au precizat că pozițiile defensive din regiunile Sumi și Cernihiv au fost atacate de pe teritoriul Rusiei.

Totodată, trupele ruse încearcă să încercuiască pozițiile armatei ucrainene la Lisiceansk. Raportul Statului Major Ucrainean arată că forțele ruse încearcă să izoleze Lisiceansk din sud cu ajutorul artileriei grele.

Apărarea antiaeriană din zona Odesa a doborât două rachete rusești care au fost trase de pe teritoriul peninsulei Crimeea și care se îndreptau spre orașul port de la Marea Neagră.

sursa foto. Twitter

Contraonfesive ucrainene

Pe frontul de luptă din sud, au loc contraofensive ale luptătorilor ucraineni care înaintează pe râul Kashlahach între Velyka Novosilka și Vuhledar și spre liniile defensive ale rușilor de la Inzhenerne-Polohy și Vasylivka-Nesteryanka.

În acest context, Ministerul Apărării din Regatul Unit al Marii Britanii a comentat capturarea orașului Severodonețk de către forțele armate ale Rusiei. În opinia oficialilor militari britanici, capturarea orașului este o realizare semnificativă a forțelor ruse. Însă nu este suficientă pentru a ocupa regiunea Donbas.

„Cu toate acestea, este doar unul dintre cele câteva obiective provocatoare pe care Rusia trebuie să le atingă pentru a ocupa întreaga regiune Donbas”, a transmis Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Statul Major a anunțat că armata Ucrainei a provcat pierderi grele forțelor ruse din apropiere de Bakhmut. Trupele ruse s-au retras după un asalt nereușit în apropierea satului Pavlivka, a informat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Ucraina cumpără sisteme antitanc din Germania

Conform informațiilor publicate de presa germană, Ucraina dorește să achizițoneze 2.900 de sisteme de rachete antitanc de la o companie germană. Ziarul german Welt am Sonntag a relatat că oficialii de la Kiev au achiziționat complexele RGW 90 Matador cu o rază de acțiune efectivă de până la 500 de metri. Acesta sunt produse de o companie germană de apărare, Dynamit Nobel.

Zilele trecute, Germania a anunțat că va trimite noi piese de artilerie grea în Ucraina. Guvernul german va livra Ucrainei mai multe obuziere Howitzer pentru a fi utilizate în lupta împotriva Rusiei, relatează DPA.

Ucraina a primit şapte obuziere Howitzer 2000 autopropulsate de la Germania, plus încă cinci de la Ţările de Jos. Oficialii de la Kiev spun că ar avea nevoie de un total de 18 obuziere Howitzer pentru a echipa un batalion de artilerie complet. Iar Germania este dispusă să acopere diferența de încă şase obuziere cu ajutorul partenerilor săi.

Sursă: Artiemedvedev | Dreamstime.com

Rusia a furat 400.000 de tone de grâu din Ucraina

Taras Visotski, prim-viceministrul agriculturii din Ucraina a anunțat că Rusia a furat 400.000 de tone de grâu. Oficialul de la Kiev a anunțat că înainte de invazia Rusă, în teritoriile ocupate în prezent erau depozitate 1,5 milioane de tone de cereale.

De-a lungul vremii, oficialii de la Kiev au semnalat faptul că Rusia trimite nave de transport încărcate cu cereale furate din Ucraina spre Siria. Mai multe nave rusești care transportau cereale au fost, de altfel, semnalate în Marea Mediterană având ca destinație Siria.

România ar putea deveni o putere regională! Ungaria face anunțul şi este gata “să cumpere”

sursa foto. EVZ

Rusia acuză Ucraina că atacă platformele de foraj din Marea Neagră

Oficialii ruși acuză Ucraina că lovește din nou platformele de foraj marine pe care le-a furat în 2014 și pe care le folosește în scop militar, în Marea Neagră.

Autoritățile militare din Crimeea ocupată au susținut că Forțele Armate ale Ucrainei au lovit platformele de foraj petrolier ale întreprinderii ucrainene Chornomornaftogaz pentru a doua oară într-o săptămână, pe 26 iunie.

Instalațiile au fost furate de Rusia după anexarea peninsulei Crimeea în anul 2014.

Ne puteți urmări și pe Google News