Război în Israel, ziua 296. Ministerul israelian de Externe a anunțat iminența unui război la scară largă cu Hezbollah și Liban

Război în Israel, ziua 296. Ministerul israelian de Externe a anunțat iminența unui război la scară largă cu Hezbollah și Liban Hezbollah. Sursa foto: Arhiva EVZ

Israelul se apropie de un război pe scară largă cu milițiile șiite Hezbollah și Liban, a declarat ministrul israelian de externe Israel Katz după bombardarea satului druz Majdal Shams de pe Înălțimile Golan. În evaluarea sa, incidentul, care a ucis cel puțin 10 civili, inclusiv copii, depășește toate liniile roșii.

Au fost depășite toate liniile roșii

„Obuzul de la Majdal Shams și daunele aduse civililor și copiilor depășesc toate liniile roșii, iar reacția va fi una adecvată. Ne apropiem de momentul unui război la scară largă cu Hezbollah și Liban”, a spus el la Canalul 12 al televiziunii israeliene.

„Vom plăti un preț mare, dar, ca urmare a războiului, [liderul Hassan] Nasrullah și Hezbollah vor fi învinși, iar Libanul va fi grav afectat. Vom restabili pacea și securitatea în zonele populate din nord”, este sigur Katz.

Ministrul a adăugat că le-a transmis diplomaților să „se pregătească pentru o operațiune cuprinzătoare în întreaga lume, pentru a asigura legitimitatea [internațională] pentru operațiunea din Liban”. El și-a exprimat încrederea că statul Israel va avea „sprijinul deplin” al Statelor Unite și al Europei în ceea ce privește Libanul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anterior, serviciul de presă al armatei a raportat bombardamente masive în nordul țării de pe teritoriul libanez, inclusiv în direcția Înălțimilor Golan, controlate de Israel. Cel puțin o rachetă a lovit un teren de fotbal din satul druz Majdal Shams din Golan. Potrivit ultimelor date, 11 persoane au fost ucise, inclusiv adolescenți și copii, iar 19 au fost rănite.

Potrivit declarațiilor armatei israeliene, racheta a fost lansată de forțele armate ale organizației șiite Hezbollah.

Reuniune operațională după bombardarea Golanului

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Galant, a convocat de urgență o întâlnire operațională după incidentul din Golan, unde cel puțin 11 persoane au fost rănite în urma bombardării unui sat druz.

Potrivit serviciului de presă al departamentului militar, la întâlnire participă șeful Statului Major General al Armatei Israeliene Herzi Halevi și șefii structurilor de apărare.

După incidentul din Golan, Netanyahu revine în Israel

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, aflat într-o vizită în Statele Unite, a cerut ca un zbor către patria sa să fie organizat cât mai curând posibil după ce a primit informații despre bombardarea Înălțimilor Golan, unde au fost cel puțin 10 civili, inclusiv copii, uciși, conform The Times of Israel.

„Prim-ministrul Benjamin Netanyahu, imediat după ce a aflat despre tragedie, a dat instrucțiuni pentru a se asigura că întoarcerea sa în Israel se va face cât mai repede posibil”, a spus Biroul Primului Ministru.

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu. Sursă foto: facebook/Netanyahu

Înainte de aceasta, în timp ce se afla în Statele Unite, Netanyahu a avut consultări cu consilierul său de securitate, generalul-maior Roman Hoffman, în legătură cu incidentul.

SUA se tem de un război între Israel și Hezbollah

Administrația americană se teme serios că bombardarea satului druz Majdal Shams de pe Înălțimile Golan va duce la un război la scară largă între Israel și formațiunile șiite ale Hezbollah. Acest lucru a fost reatat de portalul Axios cu referire la oficialii americani.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi ar putea declanșa ceva pentru care ne-am îngrijorat și ceea ce am încercat să evităm de 10 luni”, a spus unul dintre interlocutorii publicației.

Oficialii au mai spus că sunt îngrijorați de faptul că lipsa unui acord de încetare a focului în Fâșia Gaza a crescut posibilitatea ca Israelul să intre în război cu Hezbollah în Liban, ceea ce ar agrava criza regională și ar trage Washingtonul mai adânc în conflict.

Hezbollah neagă atacul satului druz

Miliția șiită Hezbollah a declarat că nu a lansat un atac cu rachetă asupra satului Majdal Shams din Înălțimile Golan ocupate, unde au fost uciși copii. Acest lucru se precizează într-o declarație a unui reprezentant al formației, difuzată de postul de televiziune Al Jadeed .

„Nu suntem responsabili pentru lansarea unei rachete în satul Majdal Shams, luptătorii rezistenței islamice nu sunt implicați în acest atac”, se spune în replica.

Anterior, Al Jazeera a raportat că o rachetă trasă din sudul Libanului a căzut pe stadionul din Majdal Shams. Potrivit acestuia, 9 persoane au fost ucise (bilanțul victimelor a urcat între timp la 11) și aproximativ 30 au fost rănite. Majoritatea victimelor sunt copii și adolescenți.

Serviciul de informare militară Hezbollah, într-un raport postat pe canalul său de telegrame, a clarificat că trupele șiite au atacat după-amiaza o bază de artilerie din Zawra și una dintre cazărmile brigăzii 801 de rezervă din Maale Golani din Înălțimile Golan. Textul precizează că, în urma unei lovituri directe, au existat victime în rândul soldaților inamici și echipamentul militar a fost dezactivat.

Între timp, consilierul Biroului Primului Ministru al Israelului, Dmitry Gendelman, a dat vina pe Hezbollah pentru bombardarea satului Majdal Shams. Potrivit lui, „aceasta este o escaladare serioasă, iar răspunsul Israelului va fi foarte dur”.

Drone Hezbollah au atacat o tabără de blindate din nordul Israelului

Miliția șiită Hezbollah a folosit vehicule aeriene fără pilot pentru a lovi o tabără blindată din așezarea Iftah din nordul Israelului. Acest lucru se precizează în declarația formației postată pe canalul său Telegram.

„Dronele kamikaze lansate de unitățile de rezistență islamică au lovit o tabără a forțelor blindate din Iftah, în Galileea Superioară”, se spune în text, „Ca urmare a unei lovituri directe, au izbucnit incendii pe teritoriul său și au fost înregistrate pierderi în rândurile inamicului. ”

În declarație se precizează că „această operațiune a fost efectuată în sprijinul poporului palestinian, care rezistă agresiunii israeliene în Fâșia Gaza”.

Anterior, luptătorii șiiți au tras cu rachete ghidate antitanc asupra unei patrule mecanizate din regiunea de graniță Manara. Drept urmare, potrivit canalului de televiziune Al Mayadeen, trei soldați israelieni au fost răniți.

Miliția șiită Hezbollah a raportat și o operațiune împotriva trupelor israeliene în Galileea Superioară, în timpul căreia o stație radar inamică din Kibbutz Misgav Am a fost dezactivată.

Artileria israeliană a răspuns deschizând focul asupra satului El-Edeisa.

Anterior, au existat rapoarte despre obuze de mortar care au vizat așezările Avivim și Shtula din Galilea de Vest. Într-o declarație, Hezbollah a menționat că clădirile care găzduiesc personalul armatei israeliene au fost bombardate. Nu sunt furnizate alte detalii.

O navă a marinei israeliene a doborât un UAV Hezbollah

Un vehicul aerian fără pilot al miliției armate șiite Hezbollah a fost doborât peste Marea Mediterană de o rachetă trasă de o navă marinei israeliene, a relatat canalul TV Al Jazeera. Potrivit acestuia, UAV-ul a intrat în spațiul aerian de deasupra zonei economice exclusive a Israelului și se îndrepta către o platformă de gaze în zona câmpului offshore Karish.

Canalul TV notează că drona doborâtă a fost o dronă de recunoaștere și nu a fost folosită pentru a lovi ținte.

Pe 24 iulie, militanții șiiți au lansat un UAV de recunoaștere Houdhoud de fabricație iraniană pentru a efectua o recunoaștere aeriană a bazei aeriene Ramat David, la 46 km de granița libanezo-israeliană. Înregistrarea video a unității strategice a fost apoi postată pe canalul Telegram. Declarația formației a indicat că baza aeriană a fost inclusă în banca de ținte terestre pentru vehicule aeriene fără pilot.

Pe 18 iunie, Houdhoud a surprins în imagini video - prezentate la Al Manar TV – cu baza marinei israeliene și rampele de lansare antirachetă Iron Dome din zona Haifa, complexul militar-industrial Raphael, o centrală electrică și instalații petrochimice.

Locuitorii din sudul Khan Yunis trebuie să se evacueze

Armata israeliană i-a avertizat pe locuitorii orașului Khan Yunis, din sudul Fâșiei Gaza, despre intensificarea iminentă a ostilităților de acolo și le-a cerut să evacueze.

Declarația notează că, din cauza bombardamentelor din această zonă, a fost luată o decizie de ajustare a limitelor zonei umanitare Al-Mawasi, unde populației locale i se cere evacuarea temporară. Potrivit armatei israeliene, în zonă operează grupuri armate de susținători ai mișcării palestiniene radicale Hamas.

„Din cauza creșterii activității teroriste și a atacurilor cu rachete către statul Israel din partea de sud a Khan Yunis, a devenit periculos să rămânem în această zonă. În acest sens, zona va fi acum ajustată. Ajustarea se efectuează pe baza informațiilor care indică faptul că Hamas a desfășurat o infrastructură teroristă în zona desemnată ca zonă umanitară”, se arată în comunicat.

Armata a adăugat că avertismentele, care includ apeluri telefonice, mesaje text și pliante aruncate în zonă, au scopul de a „preveni vătămarea civililor și de a ține civilii departe de zonele de luptă”. „Forțele de Apărare Israelului vor începe în curând operațiuni militare împotriva organizațiilor teroriste și, prin urmare, solicită populației rămase în zonele de sud ale lui Khan Yunis să evacueze temporar în zona umanitară adaptată Al-Mawasi”, a avertizat armata.

Avioanele israeliene ar fi lovit o școală în Fâșia Gaza

Luptătorii forțelor aeriene israeliene au lovit o școală din tabăra de refugiați Deir al-Balah din centrul Fâșiei Gaza, ucigând 24 de persoane, a declarat un reprezentant al Autorității Palestiniene la postul de televiziune Al Hadath.

„Toate victimele de la școala Seyida Khadija sunt persoane strămutate din regiunile nordice care și-au găsit adăpost acolo”, a declarat oficialul. Potrivit acestuia, patru rachete au fost trase spre clădire și zona înconjurătoare. 10 persoane au fost rănite.

La rândul său, un reprezentant al serviciului de apărare civilă din enclava palestiniană a spus că atacul aerian a lovit și un spital din tabăra Deir el-Balah. Numărul deceselor de acolo este clarificat.

Potrivit surselor medicale, 46 de persoane au fost victime ale raidurilor și bombardamentelor din Fâșia Gaza în prima jumătate a zilei.

Potrivit informațiilor armatei israeliene, atacul asupra școlii Khadija a fost efectuat „pe baza informațiilor exacte ale serviciilor secrete”. Radicalii, potrivit părții israeliene, și-au stabilit cartierul general pe terenul școlii.

„Teroriștii Hamas au folosit acest complex ca ascunzătoare pentru a planifica și a conduce numeroase atacuri împotriva trupelor IDF și ale statului Israel. În același timp, teroriștii au dezvoltat și depozitat cantități mari de arme în interiorul complexului”, se arată în comunicat.

Mii de oameni au ieșit în stradă în Israel

Mii de israelieni au participat la un protest în masă la Tel Aviv, cerând încheierea rapidă a unui acord privind eliberarea ostaticilor deținuți de radicalii din Fâșia Gaza.

Manifestația are loc în apropierea complexului Ministerului Apărării din estul orașului. Mulți dintre participanți dețin fotografii cu ostatici care au fost ținuți de terori;ti în Fâșia Gaza timp de zece luni, precum și pancarte care cer încheierea rapidă a unui acord cu mișcarea terorist[ palestiniană Hamas. Mitinguri în masă în sprijinul încheierii rapide a acordului Gaza au loc seara în multe alte orașe ale țării.

Portalul Axios, citând oficiali americani și israelieni, a relatat, pe 26 iulie, că directorul Agenției Centrale de Informații a SUA, William Burns, se va întâlni duminică la Roma cu reprezentanții Egiptului, Israelului și Qatarului, în încercarea de a ajunge la un acord privind încetarea focului în Fâșia Gaza și eliberarea ostaticilor. Sursele portalului au remarcat că negocierile nu sunt de așteptat să discute în detaliu lacunele rămase în acord, subiectul discuției va fi strategia viitoare.