Încă o problemă pentru Israel: teroriștii Hezbollah

Încă o problemă pentru Israel: teroriștii Hezbollah Hezbollah / Sursa Foto: Arhiva EVZ

Hezbollah amenință Israelul cu atacuri mai „intense” și mai „puternice”, pe fondul escaladării de la granița cu Libanul, scrie publicația spaniolă 20 Minutos.

Lider al teroriștilor Hezbollah, eliminat de Israel

Armata israeliană a confirmat că atacul aerian asupra sudului Libanului de marţi dimineața l-a ucis pe Talib Sami Abdullah, un comandant superior al partidului miliției șiite libaneze Hezbollah. Este vorba de moartea celui mai important personaj de când a început schimbul de atacuri între cei doi combatanţi în octombrie anul trecut.

Tensiunile și bombardamentele la graniță au crescut în ultimele săptămâni, iar după acest atac gruparea pro-iraniană libaneză a recunoscut că nu se va abține în răspunsul său. Un prim atac asupra Israelului cu peste 160 de rachete comis miercuri dimineață a fost preludiul a ceea ce urmează, potrivit lui Hashem Safieddine, șeful Hezbollah, care a asigurat că "intensitatea, puterea și cantitatea" operațiunilor lor împotriva Israelului vor creşte.

Potrivit Tel Aviv, acest comandant al uneia dintre cele trei divizii regionale din sudul Libanului a fost în spatele multor atacuri lansate împotriva nordului Israelului, în special împotriva orașului Kiryat Shmona și a pozițiilor trupelor din Înălțimile Golanului, o regiune siriană ocupată de Israel din 1967.

Ne puteți urmări și pe Google News

Talib Sami Abdullah, vinovat de atacuri asupra civililor din Israel

În plus, ei susțin că Abudlah a fost implicat în războiul din 2006 dintre Liban și Israel. "De mulți ani, el a planificat, promovat și efectuat un număr mare de atacuri împotriva civililor israelieni", se afirmă în comunicatul armatei israeliene.

Răspunsul mişcării Hezbollah a venit imediat. Miercuri dimineața, Israelul a detectat peste 160 de rachete care traversau cerul din nordul țării. Pe parcursul zilei, această cifră a crescut la 200 de proiectile.

Armata israeliană a asigurat că cele mai multe rachete au fost interceptate, deși cele care au lovit au provocat incendii în locuri precum pădurea Biriya, în care au fost mobilizate echipe de pompieri. Cu toate acestea, serviciile de urgență nu au înregistrat victime sau răniţi.

Atacul Hezbollah, printre cele mai mari

Ca număr de proiectile şi amploare, acesta este unul dintre cele mai mari atacuri lansate de pe teritoriul libanez. În ciuda răspunsului, Hezbollah a recunoscut deja că nu va sta cu mâinile încrucişate, iar Safiedine a spus în timpul funeraliilor comandantului că "va crește intensitatea, puterea, cantitatea și calitatea operațiunilor sale".

"Dacă inamicul țipă și plânge pentru ceea ce s-a întâmplat în nordul Palestinei, lăsați-i să se pregătească să plângă și să se întristeze", a adăugat el înainte de a asigura că Israelul "greșește" dacă crede că uciderea membrilor grupului îi va slăbi.

"Dacă mesajul inamicului este că el încearcă să ne submineze hotărârea pentru a da înapoi, el trebuie să știe că răspunsul nostru este definitiv și inevitabil", a spus el.

Alianța teroriștilor palestinieni din Hamas cu cei libanezi din Hezbollah

Ostilitățile au început pe 8 octombrie, la o zi după atacul Hamas din Israel și după declanșarea ofensivei armatei israeliene asupra Gaza, care a ucis deja peste 37.000 de oameni. Hezbollah pretinde că acționează în solidaritate cu palestinienii și, susținut de Iran, recunoaște că va menține presiunea asupra Israelului pentru a-l forța să-și diversifice forțele pe mai multe fronturi.

Schimbul de atacuri s-a intensificat în ultimele săptămâni, stârnind temeri de un război între părți, întrucât aripa de extremă dreaptă a guvernului lui Netanyahu vorbește deschis despre întreprinderea de acțiuni directe împotriva Libanului.

Pe măsură ce tensiunile cresc la granița dintre Liban și Israel, ofensiva din Gaza continuă și mișcările diplomatice din ultima săptămână pentru a ajunge la încetarea focului rămân blocate. Propunerea de armistițiu a Statelor Unite care a fost aprobată luni de Consiliul de Securitate al ONU și care oferă Israelului și Hamasului un plan de șase săptămâni, în trei faze, pentru a pune capăt războiului din Gaza, nu este sigur că va fi aprobată.

Hamas

Teroriști Hamas. Sursa foto: Twitter

Palestinienii, aliați cu ceilalți teroriști islamiști

Gruparea islamistă Hamas împreună cu Jihadul Islamic au emis miercuri un răspuns "pozitiv" la planul de încetare a focului, deși au propus un "nou calendar" și anumite modificări care au fost primite de Israel și SUA ca negative la acord.

Potrivit presei israeliene, oficialii israelieni au considerat armistițiul "respins" de Hamas, deoarece aceste modificări solicitate au schimbat elemente substanțiale ale acordului. Acestea se refereau la retragerea permanentă a trupelor din Gaza, inclusă şi în planul lui Biden, dar despre care Israelul neagă că se va întâmpla.

La rândul său, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a dat vina pe Hamas de la Doha (ultima oprire a celui de-al optulea tur al său în Orientul Mijlociu) că a împiedicat ajungerea la un acord cerând „numeroase schimbări”, întrucât consideră că unele dintre ele nu sunt „viabile”.

Blinken: Sunt complet lipsiți de bună-credință

Blinken a adăugat presei că ajungi la un punct în cadrul unei negocieri „în care, dacă o parte continuă să-și schimbe cererile, chiar și să facă cereri și să insiste asupra schimbărilor asupra lucrurilor asupra cărora au fost deja de acord, trebuie să te întrebi dacă procedează cu bună-credință. sau nu ".

La rândul său, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a dat vina pe Hamas de la Doha (ultima oprire a celui de-al optulea turneu al său în Orientul Mijlociu) că a împiedicat ajungerea la un acord, cerând "numeroase schimbări", deoarece consideră că unele dintre ele nu sunt "viabile".

Blinken a adăugat în faţa presei că se ajunge la un punct în cadrul unei negocieri "în care, dacă o parte continuă să-și schimbe cererile, chiar să facă unele noi, și să insiste asupra modificării unor lucruri în legătură cu care au fost deja de acord, trebuie să te întrebi dacă procedează cu bună-credință sau nu".

(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)