Război în Israel, ziua 204. UE anunță un nou ajutor umanitar pentru Gaza

Armata israeliană în Gaza Sursa foto: Arhiva EVZ

Război în Israel, ziua 204. Uniunea Europeană a anunţat un nou ajutor umanitar pentru palestinienii din Fâșia Gaza. Este vorba despre alimente, apă potabilă, sisteme de canalizare și adăposturi care vor fi livrate prin partenerii locali de pe teren.

Uniunea Europeană a anunțat că va trimite în Gaza un ajutor umanitar în valoare de 68 de milioane de euro (73 de milioane de dolari). Oficialii de la Bruxelles au precizat că noul ajutor se va concentra pe livrări de alimente, apă potabilă, canalizare şi adăposturi. Bunurile vor fi livrate prin intermediul partenerilor locali de pe teren.

Război în Israel, ziua 204

Teritoriul Fâșiei Gaza este devastat de peste şase luni de bombardamente israeliene şi de operaţiuni terestre. Represaliile se desfășoară împotriva teroriștilor Hamas după atacul lansat la 7 octombrie. Din cauza războiului, populaţia civilă de două milioane de locuitori a ajuns dependentă de ajutor umanitar.

„Având în vedere deteriorarea continuă a crizei umanitare grave din Gaza şi creşterea constantă a nevoilor pe teren, Comisia (Europeană) îşi măreşte finanţarea pentru a-i sprijini pe palestinieni. (...) Acest sprijin creşte ajutorul umanitar total al UE la 193 de milioane de euro pentru palestinienii aflaţi în nevoie din Gaza şi din toată regiunea în 2024”, subliniază un comunicat al UE.

Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat că operaţiunea israeliană a transformat Gaza într-un „infern umanitar”. Oficialii ONU se tem că va izbucni o foamete care îi va afecta pe localnici.

Uniunea Europeană şi Statele Unite au cerut Israelului să permită intrarea mai multor ajutoare umanitare în Fâşia Gaza.

Suras foto: X

Curățarea Fâșiei Gaza va dura 14 ani

Evacuarea cantităților de moloz și dărâmături din Gaza va dura în jur de 14 ani. Este estimarea făcută de un oficial al Naţiunilor Unite, transmit Reuters, AFP şi DPA. Campania militară a Israelului împotriva teroriștilor Hamas a distrus aproape întreg teritoriul. Majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori au rămas fără adăpost, înfometaţi şi expuşi riscului de îmbolnăvire.

Pehr Lodhammar, oficial ONU responsabil cu acţiuni de deminare (UNMAS), a declarat că războiul a lăsat o cantitate estimată la 37 milioane de tone de moloz. Este vorba despre aproape 300 kg/mp, într-un teritoriu în mare parte urbanizat şi dens populat. La aceasta se adaugă și munițiile rămase neexplodate. Calculul arată că ar putea dura 14 ani, în anumite condiţii, pentru îndepărtarea molozului de la clădirile distruse.

El a insistat că muniţiile neexplodate amestecate cu moloz, complică serios misiunea. Responsabilul UNMAS a precizat că a mai gestionat acest tip de problemă în Irak. Potrivit lui, în Fâşia Gaza „65% dintre clădirile distruse sunt imobile de locuit”.

„Ştim că, în mod tipic, cel puţin 10% din muniţiile trase într-un conflict nu explodează şi sunt, aşadar, o ameninţare permanentă pentru populaţii şi pentru echipele responsabile cu recuperarea corpurilor dintre dărâmături, precum şi pentru lucrătorii care evacuează molozul”, a spus el.

Război în Israel ziua 204. Bebelușul salvat din pântecele mamei muribunde a decedat

Un bebeluș palestinian salvat recent din pântecele mamei muribunde, după un bombardament a murit la spitalul din Rafah. Informația a fost confirmată și de unitatea medicală, într-un comunicat de presă. Bebelușul, o fetiță născută prematur, a fost numită Sabreen al-Rouh.

„Prin voia lui Allah, a fost scris că Rouh, fiica lui Sabreen al-Sakani, se va alătura familiei sale în eternitate, în ciuda eforturilor echipei de la secția de neonatologie a spitalului Semilunii Roșii din Emiratele Arabe Unite de a o salva joi”, a scris spitalul într-un mesaj postat vineri.

Unchiul fetiței a precizat că a fost sunat de la spital și informat că starea copilului s-a degradat. Fetița nu a putut fi salvată, a precizat unchiul fetiței, Rami al-Sheikh. El a spus că a mers să ia cadavrul de la spital ca să o înmormânteze.

„Am deschis mormântul tatălui ei, Shukri, și am îngropat-o acolo, în cimitirul Awni Daher din Rafah”, a spus el.

Un chirurg a declarat pentru AFP că mama a ajuns la spital în agonie, cu răni grave la cap și la stomac, respirând cu dificultate. Echipele medicale au descoperit că era însărcinată și au decis să scoată fătul prin cezariană. Mama a murit câteva minute mai târziu.

CIJ se pronunță în procesul dintre Nicaragua și Germania

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) urmează să se pronunțe în procesul deschis de Nicaragua împotriva Germaniei. Statul din America Centrală acuză Berlinul că a încălcat Convența privind genocidul din 1948, furnizând arme Israelului pentru războiul din Gaza, potrivit AFP.

Nicaragua a depus o cerere CJI, cu sediul la Haga, solicitând măsuri de urgență pentru a opri Berlinul să furnizeze arme și alte ajutoare Israelului. Managua a cerut cinci măsuri provizorii, printre care Germania „să își suspende imediat ajutorul acordat Israelului, în special asistența militară și trimiterea de echipamente militare”.

CIJ a anunțat vineri că va emite ordinul pe 30 aprilie, la ora 15:00 (13:00 GMT). Avocații ambelor țări și-au prezentat argumentele în cadrul unei audieri la începutul lunii.

Nicaragua a criticat Germania pentru sprijinul acordat Israelului, calificând drept „patetică” furnizarea de arme guvernului israelian, în timp ce oferă ajutor pentru Gaza. Germania a replicat că securitatea Israelului se află „în centrul” politicii sale externe.