Război în Israel, ziua 201. Armata israeliană a bombardat puternic sud-vestul Gazei 

Război în Israel, ziua 201. Armata israeliană a bombardat puternic sud-vestul Gazei 

Război în Israel, ziua 201. Armata israeliană a efectuat bombardamente intense peste noapte în orașul Gaza. Armata a mai raportat că a lovit și pozițiile Hamas în sudul Gazei. Temerile sunt tot mai mari cu privire la o invazie israeliană în sudul supraaglomerat al Fâșiei Gaza asediată, pe fondul solicitărilor pentru eliberarea ostaticilor.

Război în Israel, ziua 201. Armata israeliană a bombardat puternic sud-vestul Gazei

S-au auzit bombardamente și explozii puternice în sud-vestul Gazei și în orașul Khan Yunis din sud, în timp ce lovituri aeriene au lovit lângă tabăra de refugiați Bureij, iar focul de artilerie a lovit tabăra de refugiați Nuseirat.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a cerut marți eliberarea prizonierilor: „Atâta timp cât ostaticii nu sunt liberi, nu ne vom lăsa. Numai când vor fi acasă va avea o șansă pacea”.

De asemenea, mediatorul cheie Qatar a declarat că conducerea politică a Hamas va rămâne la Doha „atâta timp cât prezența lor aici... este utilă și pozitivă în acest efort de mediere”, potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului de externe Majed al-Ansari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Statul din Golf, care găzduiește liderii Hamas din 2012, a declarat săptămâna trecută că își reevaluează rolul de mediere, alimentând speculațiile că gruparea palestiniană ar putea fi rugată să plece.

Durere de Paștele evreiesc

Masa tradițională Seder, care marchează începutul Paștelui evreiesc, a fost umbrită de absența ostaticilor. Protestatarii au instalat luni seara o masă imensă, cu scaune și farfurii goale, în fața reședinței prim-ministrului israelian, în nordul Tel Aviv-ului.

„Nu-mi pot imagina sărbătorirea Pesahului, sărbătoarea libertății, fără fiul meu”, a spus Dalit Shtivi, citată într-un comunicat al forumului familiilor de ostatici și persoane dispărute.

„Este atât de greu. Nu pot explica durerea… Îmi rog pentru un acord și pentru ca el să se întoarcă diseară, și să sărbătorim împreună… libertatea și sărbătoarea Pesahului”, a adăugat ea.

Netanyahu, confruntându-se cu presiuni crescânde pentru obținerea eliberării ostaticilor, a asigurat că „determinarea” sa de a vedea toți ostaticii reuniți cu familiile lor rămâne „neclintită”.

Război în Israel. Persoane ucise și îngropate de forțele israeliene la Spitalul Nasser din Khan Yunis

Agenția de Apărare Civilă din Gaza a declarat luni că au fost descoperite aproximativ 200 de cadavre ale unor persoane ucise și îngropate de forțele israeliene la Spitalul Nasser din Khan Yunis, despre care Israelul încă nu a comentat.

Biroul pentru drepturile omului al Națiunilor Unite s-a declarat „îngrozit” de distrugerile din Nasser și Al-Shifa din orașul Gaza, cele mai mari unități medicale din teritoriu, ambele au fost atacate anterior de forțele israeliene.

„Uciderea intenționată a civililor, a deținuților și a altor persoane este o crimă de război”.

Presiunea publică a crescut asupra guvernului premierului israelian Benjamin Netanyahu pentru a ajunge la un acord care să asigure eliberarea ostaticilor rămași. La un miting lângă casa lui Netanyahu din orașul de coastă Cezareea, protestatarii, inclusiv rudele ostaticilor, au incendiat o masă simbolică de Paște, cunoscută și în ebraică drept „sărbătoarea libertății”.

Temeri pentru ajutorul american

G7, inclusiv aliatul său american, a condamnat deja această operațiune, temându-se de un masacru. Tot marți, Senatul american urmează să voteze un program de ajutor pentru aliații săi, inclusiv Israelul, care ar trebui să ajungă pe biroul președintelui Joe Biden pentru aprobare până la sfârșitul săptămânii. În total, prevede 13 miliarde de dolari pentru Israel în războiul său împotriva Hamasului și peste 9 miliarde de dolari pentru ajutorul umanitar în Gaza.

Între timp, violențele se intensifică la frontiera de nord a Israelului cu Libanul, între armată și Hezbollah, aliat al Hamasului. Hezbollah a anunțat marți că a vizat cu drone două poziții militare în nordul Israelului „în represalii” pentru moartea unui membru al său ucis într-un atac israelian în sudul Libanului.

Război în Israel, ziua 200. Hezbollah a anunțat că a atacat un sistem de rachetă Iron DomeRăzboi în Israel, ziua 201. Sursa foto: X

ONU afirmă că sunt „multe obstacole” pentru livrarea ajutoarelor

Organizația Națiunilor Unite afirmă că „mai multe obstacole” continuă să împiedice livrarea ajutoarelor necesare urgent pentru populația din Gaza, disperată după hrană, apă, adăpost și medicamente. Războiul a declanșat violențe în întreaga regiune, inclusiv schimburi transfrontaliere aproape zilnice între armata israeliană și Hezbollah din Liban, un aliat al Hamas.

Gruparea libaneză susținută de Iran a declarat că a lansat marți atacuri cu drone asupra a două baze  ale armatei din nordul Israelului, ca răzbunare pentru o lovitură asupra Libanului, care a ucis un luptător Hezbollah pe care Israelul l-a descris ca fiind „semnificativ”.

Hezbollah a anunțat „un atac aerian combinat folosind momeală și drone explozive”, deși Israelul a spus că le-a „interceptat cu succes” lovitura, scrie ndtv.com.