Război în Israel ziua 175. Autoritatea Palestiniană are un nou guvern

Război în Israel ziua 175. Autoritatea Palestiniană are un nou guvernSursa foto: X (Twitter)

Război în Israel ziua 175. Preşedintele Autorităţii Palestiniene (AP) Mahmoud Abbas a desemnat un nou premier și a aprobat alcătuirea Guvernului. El vrea o reunificare a instituţiilor, o reconstrucţie a Fâşiei Gaza şi un coordonator el anclavei.

Mahmoud Abbas a semnat un decret prezidențiale prin care a desemnat premierul celui de-al 19-lea Guvern al Autorității Palestiniene. Mohammed Mustafa urmează să depună jurământul în faţa preşedintelui duminică, potrivit agenţiei oficiale palestiniene de presă Wafa.

Război în Israel ziua 175. Autoritatea Palestiniană are un nou guvern

Mahmoud Abbas a aprobat al 19-lea Guvern, condus de Mohammed Mustafa. Președintele palestinian dorește o reunificare a instituţiilor și o reconstrucţie a Fâşiei Gaza. De asemenea, Mahmoud Abbas dorește să nominalizeze un coordonator el anclavei. În acest sens, în noul guvern a fost cooptate trei femei şi şase palestinieni din enclavă. Între aceștia este inclusiv fostul primar din Gaza.

Această schimbare vine în contextul în care comunitatea internaţională exercită presiuni asupra preşedintelui să întreprindă reforme instituţionale. Se dorește o pregătire a perioadei postconflict în Fâşia Gaza.

Drept urmare, prioritatea viitorului guvern va fi să acţioneze cu scopul de a „reunifica instituţiile, inclusiv asumându-şi responsabilitatea (Fâşiei) Gaza”. Acest lucru a fost prezentat de noul premier, Mohammed Mustafa, într-o scrisoare adresată președintelui. El insistă asupra „reconstrucţiei” teritoriilor palestiniene. Totodată, anunță că urmează să numească un coordonator al enclavei.

Noul Guvern va fi alcătuit din 23 de miniştri, inclusiv trei femei şi şase persoane originare din Fâşia Gaza. Rolul său este să restabilească credibilitatea Autorităţii palestiniene, grav afectată de mai multe scandaluri de corupţie.

Mohammed Mustafa.

Mohammed Mustafa Sursa foto: X

Medici fără Frontiere acuză lipsa de reacție în Gaza

Preşedintele organizației internaţionale Medici fără Frontiere (MSF), Christos Christou, susține că nimic nu s-a schimbat de la adoptarea rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU. Națiunile Unite au cerut încetarea focului în Fâşia Gaza, unde bombardamentele şi luptele dintre Israel şi Hamas continuă.

„Nu am văzut nicio schimbare pe teren după această rezoluţie, nici pentru oameni în viaţa lor de zi cu zi, nici pentru livrările de ajutor umanitar”, a subliniat Christos Christou.

O primă rezoluţie a putut fi adoptată luni de Consiliul de Securitate al ONU prin care se cere o încetare imediată a focului pentru luna Ramadan.

„Situaţia rămâne aceeaşi şi revendicările noastre rămân aceleaşi”, a insistat responsabilul MSF.

El a vorbit despre încetarea imediată şi de durată a focului, oprirea atacurilor asupra instalaţiilor medicale şi personalului acestora şi „accesul nestingherit la ajutorul umanitar”. MSF „este extrem de îngrijorată” de ofensiva plănuită de prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu asupra oraşului Rafah. Aici sunt refugiaţi aproximativ 1,5 milioane de locuitori din Gaza.

Portul destinată aprovizionării Fâșiei Gaza va fi operațional în aprilie

Un port temporar din care vor fi trimise nave cu ajutoare pentru civililii din Gaza va fi operaţional în aprilie. Anunțul a fost făcut de preşedintele cipriot Nikos Christodoulides, citând o delegaţie americană, relatează dpa. Preşedintele  Joe Biden a anunţat pe 8 martie că armata americană şi partenerii săi vor construi un doc plutitor pe coasta Fâşiei Gaza.

Portul va consta în principal dintr-un dig temporar care ar trebui să permită camioanelor să livreze ajutoare umanitare zilnic. Măsura este necesară deoarece Gaza nu dispune de un port suficient de adânc pentru a permite pătrunderea unor nave cargo de mari dimensiuni.

Iniţial, debarcaderul, construit de armata SUA, urma să fie gata până la 1 mai. Încheierea lucrărilor de construcţie mai devreme ar contribui la „creşterea ajutorului umanitar în Gaza”, a declarat Christodoulides.

Oraşul-port Larnaca din Cipru este situat la aproximativ 400 de kilometri pe mare de Gaza. De aici au fost livrate 200 de tone de ajutor umanitar către Gaza.

Curtea Internaţională de Justiţie, măsuri pentru Israel în Gaza

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a emis noi măsuri provizorii care vizează Israelul. CIJ a dispus ca statul israelian să livreze ajutoare şi să deschidă puncte de frontieră, în contextul în care situaţia în Fâşia Gaza se deteriorează. Operațiunile militare din zonă pun în pericol viața civililor de aici. Curtea a emis aceste măsuri în urma unei noi cereri, din 6 martie, a Africii de Sud care acuză Israelul de genocid în războiul din Fâşia Gaza.

Curtea cere Israelului, „având în vedere întrăutăţirea condiţiilor de trai ale palestinienilor în (Fâşia) Gaza, mai ales răspândirea fometei şi înfometării”, să ia „toate măsurile necesare şi eficiente pentru a asigura, de îndată, în deplină cooperare cu ONU, furnizarea fără oprelişti şi la scară mare de către toate părţile vizate a serviciilor de bază şi a asistenţei umanitare de care palestinienii au nevoie urgent în întraga (Fâşie) Gaza”.

Curtea mai dispune ca Israelul să întreprindă măsuri „inclusiv prin creşterea capacităţii şi numărului punctelor terestre de trecerea frontierei şi menţinerea lor deschisă atât timp cât este necesar”. De asemenea, cere ca Israelul să garanteze „de îndată faptul că armata sa nu comite acte care să constituie încălcări ale niciunuia dintre drepturile palestinienilor în (Fâşia) Gaza ca grup protejat” în baza Convenţiei genocidului.

Instanţa cere Israelului să-i prezinte, în termen de o lună, un raport cu privire la îndeplinirea tuturor acestor măsuri.

Ne puteți urmări și pe Google News