Premierul Benjamin Netanyahu a ordonat elaborarea unor planuri de evacuare a civililor palestinieni din Rafah, fapt ce indică o invazie terestră iminentă în orașul de la granița cu Egiptul. Organizația teroristă Hamas are aici patru batalioane de luptă. Pe de altă parte, mai UNRWA avertizează asupra tragediei umanitare pe care ar implica-o un atac în Rafah.
Război în Israel, ziua 127. Premierul Benjamin Netanyahu a ordonat armatei israeliene să înceapă pregătirile pentru evacuarea celor 1,2 milioane de civili palestinieni din orașul Rafah. O invazie terestră în orașul de la granița cu Egiptul este iminentă, fiind ultimul pas spre anihilarea Hamas. Organizația teroristă are aici patru batalioane de luptă.
Război în Israel, ziua 127
În această săptămână, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că a ordonat trupelor să se pregătească să intre în oraș. Israelul îi vânează, concomitent pe cei care se află în spatele atacului fără precedent al Hamas din 7 octombrie.
În Rafah se află peste 1,2 milioane de persoane - aproximativ jumătate din întreaga populație a Fâșiei Gaza. Palestinenii s-au refugiat în oraș și locuiesc pe străzi, în adăposturi improvizate. Alimentele și apa potabilă lipsesc, astfel că viața este foarte grea aici.
„Este imposibil de atins obiectivul de război de eliminare a Hamas lăsând patru batalioane Hamas în Rafah (...) Pe de altă parte, este clar că o operaţiune masivă în Rafah necesită evacuarea populaţiei civile din zonele de luptă. Acesta este motivul pentru care premierul a ordonat IDF şi instituţiei de apărare să prezinte cabinetului un plan dublu, atât pentru evacuarea populaţiei, cât şi pentru lichidarea batalioanelor, a precizat biroul premierului într-un comunicat.
Palestinieni s-au refugiat în zona Rafah după ce IDF a emis avertismente de evacuare din nordul Fâşiei Gaza şi din alte zone. Astfel a putut desfășura ofensiva sa terestră împotriva Hamas.
Avertismentul lui Josep Borrell despre un atac în Rafah
Planul israelian de ofensivă la Rafah este „alarmant”, a declarat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, relatează AFP.
„Informaţiile despre o ofensivă militară israeliană asupra Rafah sunt alarmante (…) Acest lucru ar avea consecinţe catastrofale, agravând o situaţie umanitară deja dezastruoasă şi un bilanţ al victimelor în rândul civililor insuportabil”, a declarat Borrell pe platforma X.
El a spus că circa 1,4 milioane de palestinieni se află în prezent la Rafah, fără un loc sigur unde să se refugieze. Aceștia se confruntă cu numeroase lipsuri și cu foametea, a menţionat Josep Borrell.
Biroul preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas a declarat că planul anunţat de Benjamin Netanyahu pentru o escaladare militară la Rafah, la graniţa de sud a Fâşiei Gaza, vizează să-i alunge pe palestinieni de pe teritoriul lor, relatează Reuters.
Biroul lui Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene care exercită autonomie parţială în Cisiordania, a declarat că atât guvernul israelian, cât şi administraţia americană sunt responsabile pentru repercusiunile planului.
Preşedinţia palestiniană a cerut Consiliului de Securitate al ONU să acorde atenţie situației. Aceasta „pentru că (Israelul) prin acest pas ameninţă securitatea şi pacea în regiune şi în lume. Depăşeşte toate liniile roşii”, se arată în comunicat.
UNRWA avertizează cu privire la situația din Rafah
Șeful Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), Philippe Lazzarini a declarat că situația umanitară din Rafah este din ce în ce mai disperată. Organizația a avertizat că orice ofensivă de amploare a armatei israeliene aici va „agrava tragedia fără sfârşit”.
„Orice operaţiune militară de mare amploare în mijlocul acestei populaţii nu ar face decât să agraveze tragedia fără sfârşit care are loc", a declarat Philippe Lazzarini reporterilor, într-o conferință de presă la Ierusalim.
Situaţia este „foarte îngrijorătoare”, cu „o intensificare a operaţiunilor şi bombardamentelor” care „se apropie”, a spus Philippe Lazzarini.
Avertismentul vine după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că a ordonat armatei să pregătească o ofensivă la Rafah.Pe de altă parte, UNRWA are probleme de credibilitate după ce Israelul a acuzat că 12 dintre angajații săi au participat la atacul dim 7 octombrie. Israel susține că agenția este infiltrată de Hamas. În urma acuzațiilor, agenţia a concediat mai multe persoane vizate de acuzaţii şi a promis o anchetă aprofundată.
Război în Israel ziua 127. Experți ONU acuză crime de război
Experții ONU susțin că raidul israelian dintr-un spital din Jenin ar putea fi o crimă de război, În repșică, oficialii israelieni susțin că au lichidat trei teroriști confirmați în cadrul operațiunii. O înregistrare video de supraveghere difuzată de autoritățile palestiniene arată o duzină de bărbați și femei înarmați, deghizați în personal medical sau civili, care intră într-o unitate de tratament.
Autoritățile israeliene declaraseră la 30 ianuarie că l-au „neutralizat” pe Mohammad Jalamnah, un „terorist Hamas care se ascundea” în spital, și pe „alți doi teroriști”, Bassel și Ayman Ghazawi. Hamas a confirmat afilierea lui Jalamnah, iar Jihadul Islamic, o altă mișcare islamistă palestiniană, pe cea a celor doi frați.
Agenții israelieni s-au infiltrat într-un spital din Cisiordania ocupată unde au lichidat mai multe persoane. Potrivit experților, forțele israeliene au intrat într-o sală de tratament. Aici i-au împușcat pe Bassel Ayman Ghazawi, care era tratat pentru răni grave, pe fratele său și pe Mohammad Jalamnah.
Aparentele execuții „extrajudiciare” a trei palestinieni în spitalul Ibn Sina din Jenin, la 29 ianuarie, ar putea constitui „încălcări grave” ale dreptului internațional, au afirmat cei cinci experți într-un comunicat.