Războiul în Israel a intrat în ziua cu numărul 119.Statele Unite urmează să instituie sancțiuni împotriva coloniștilor israelieni care comit violențe în Cisiordania, împotriva palestinienilor. În acest context, Hamas dă primele confirmări că ar fi interesat de un nou armistițiu în Gaza.
Război în Israel, ziua 119. Președintele american Joe Biden a semnat un decret în baza căruia Statele Unite vor impune sancţiuni mai multor „colonişti extremişti”. Aceștia sunt acuzați că au comis violenţe împotriva palestinienilor în Cisiordania ocupată. În această zonă, s-a constatat o escaladare a violențelor după izbucnirea războiului din Gaza.
Război în Israel, ziua 119
Sancțiunile impuse prin decret al preşedintelui Joe Biden vizează pedepse financiare pentru israelienii acuzați de atacuri sau „acte de terorism”. Statele Unite sunt principalul aliat al Israelului. Cu toate acestea oficialii americani au condamnat violenţele unor colonişti evrei împotriva palestinienilor în Cisiordania ocupată. SUA au îndemnat autorităţile israeliene să acţioneze pentru a opri violențele și să-i aducă pe autori în justiţie.
Noile sancţiuni americane vizează - într-o primă etapă - patru persoane. Acestora li s-a interzis sejurul în Statele Unite şi li se blochează eventuale active în America. La începutul lui decembrie, Statele Unite au anunţat restricţii în emiterea de vize unor colonişti israelieni extremişti. De această dată este vorba despre primele sancţiuni financiare.
Cisiordania este un teritoriu palestinian ocupat din 1967 de Israel. Aici a avut loc o reintensificare a violenţei după izbucnirea Războiului din Gaza între Israel şi Hamas.
Replica Israelului la măsurile SUA
Israelul susține că „nu există loc pentru măsuri excepţionale” împotriva coloniştilor israelieni din Cisiordania ocupată, după sancţiunile anunţate de Washington, relatează AFP.
„Majoritatea absolută a coloniştilor din Iudeea şi Samaria (Cisiordania, n.red.) sunt cetăţeni care respectă legea, dintre care mulţi luptă în prezent pentru apărarea Israelului. Israelul ia măsuri împotriva tuturor celor care încalcă legea peste tot”, a declarat biroul premierului, potrivit unui comunicat.
Sancțiunile fac parte dintr-un ordin executiv al preşedintelui Joe Biden care vizează sancţionarea persoanelor acuzate de atacuri sau „acte de terorism” sau care „subminează pacea, stabilitatea şi securitatea” în teritoriu, au precizat oficialii citaţi.
Război în Israel, ziua 119. Hamas dă semne că ar vrea armistițiu
Gruparea teroristă Hamas a confirmat pentru prima oară că ar fi de acord cu un armistiţiu în Fâşia Gaza şi un schimb de ostatici israelieni şi deţinuţi palestinieni. Anunțul a fost făcut de Qatar printr-un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, Majed al-Ansari, relatează AFP.
Un nou acord este studiat în prezent, pe baza unei propuneri făcute la o reuniune în Franţa, în weekend, între reprezentanţi ai Statelor Unite, Israelului, Qatarului şi Egiptului.
„Reuniunea de la Paris a permis o consolidare a propunerilor (...). Această propunere a fost aprobată de către partea israeliană şi avem acum o pimă confirmare pozitivă din partea Hamas. (...) Drumul de parcurs este încă foarte dificil. Suntem optimişti, pentru că cele două părţi au acceptat premisele care să conducă la o viitoare pauză. Sperăm ca în viitoarele săptămâni să fim în măsură să anunţăm veşti bune în acest subiect”, a anunțat Majed al-Ansari.
Propunere de armistițiu în trei faze
Potrivit autorităţilor israeliene, 132 de de ostatici sunt ţinuţi în continuare în Fâşia Gaza, iar dintre aceștia sunt 27 ar fi morţi. Hamasul a propus un armistițiu în trei faze, inclusiv o „pauză” de lupte de şase săptămâni care poate fi prelungită.
În această perioadă, Israelul ar urma să elibereze 200-300 de deţinuţi palestinieni încarceraţi în regim de înaltă securitate. În schimb, Hamas ar urma să elibereze 35-40 de ostatici din Fâşia Gaza, potrivit unei surse Hamas apropiată medierilor Egiptului şi Qatarului.
Între 200 şi 300 de TIR-uri cu ajutor umanitar ar putea să intre zilnic în Fâşia Gaza.
SUA va ataca ținte iraniene din Siria și Irak
Administraţia americană a aprobat planuri de lovituri pentru o durată de mai multe zile în Irak şi Siria. Sunt vizate ţinte care includ „personal şi facilităţi iraniene”, potrivit Reuters.
Aceasta va fi riposta SUA după ce trei militari americani au fost ucişi sâmbătă în urma unui atac cu dronă în Iordania. Sunt primele decese americane într-o escaladare a violenţelor în punctele fierbinţi din Orientul Mijlociu în contextul războiului între Israel şi Hamas.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că Statele Unite vor face eforturi pentru a evita un conflict mai amplu.
Televiziunea CBS citează oficiali americani care au declarat că vremea va constitui un factor ce va influenţa momentul loviturilor. Washingtonul preferă o vizibilitate bună pentru a se proteja împotriva riscului de a lovi civili. Washingtonul a declarat că atacul asupra trupelor sale sâmbătă în Iordania, în apropiere de frontiera siriană, poartă „amprentele” Hezbollah Ketaib, o miliţie pro-iraniană cu baza în Irakul vecin.
Violenţele au erupt în mai multe ţări din Orientul Mijlociu în care operează grupările armate ale „axei rezistenţei” aliată Iranului.