Război în Israel. Liderii UE, întâlnire de urgență. Se caută soluții pentru criza din Orientul Mijlociu

Război în Israel. Liderii UE, întâlnire de urgență. Se caută soluții pentru criza din Orientul Mijlociu Musulmanii au incendiat case și biserici creștine în Pakistan. Sursa foto: AFP

Liderii UE discută marți războiul dintre Israel și Hamas. "Sunt 30 de milioane de musulmani în Uniunea Europeană. Îngrijorarea este maximă", susţin ei.

Liderii Uniunii Europene discută, marți, războiul dintre Israel și Hamas. Reuniunea extraordinară a Consiliului European este planificată prin videoconferință, în a doua parte a zilei, transmite Antena3.

"Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian și cu victimele atacurilor teroriste. Israelul are dreptul de a se apăra. În deplină conformitate cu dreptul internațional, în special cu dreptul umanitar. Scenele tragice care se desfășoară în Fâșia Gaza în urma asediului, a lipsei serviciilor de bază, combinate cu distrugerile provocate de bombardamente, trag semnale de alarmă în comunitatea internațională", a spus președintele Consiliului European, Charles Michel.

Cred că îngrijorarea  este mai mare decât îngrijorarea stârnită de războiul din Ucraina. Și asta, fiindcă nu erau atât de mulți ruși pe teritoriul Uniunii Europene, a adăugat Michel.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce îi îngrijorează pe liderii europeni

În schimb, musulmani în Uniunea Europeană sunt, după unele estimări, în jur de 30 de milioane. Dintre care o parte importantă provine chiar din țări arabe. Deci îngrijorarea este maximă. Statele Unite, Rusia, China au o conducere unitară . Rusia și China pe linia greșită a istoriei, dar unitară. Vorbesc o singură voce.

Musulmani

Arhiva EVZ.

Problema Uniunii Europene este că vorbim pe cel puțin 20 de voci. Până nu se pun de acord Parisul cu Berlinul, cu Roma, cu Madridul cu Haga, nu avem un punct de vedere european. Iar aici diferențele sunt uneori semnificative. Dacă Statele Unite au tot condamnat fără echivoc atacul Hamas și și-au exprimat sprijinul pentru Israel, Europa nu poate fi atât de tranșantă.

Dacă Statele Unite au putut deplasa un portavion  cu întreaga sa grupare operațională, plus că vine un al doilea portavion avion american în largul coastelor Israelului, Europa, în schimb, are un singur portavion (francez), Charles de Gaulle, și acela, nu tocmai modern, ca să spun așa.

Bogdan Chirieac: "UE nu are o forță militară credibilă"

A ieșit Marea Britanie din Uniunea Europeană și forța militară a Uniunii Europene în ceea ce privește armele convenționale s-a redus, probabil, la jumătate.

Sunt multe lucruri despre care discutam teoretic cu ani în urmă și care, acum, iată, sunt nesoluționate, fiindcă totul a rămas la stadiul de discuție și atât poate face Uniunea Europeană. Altminteri, Europa fiind îndreptățită să aibă și ea un cuvânt, o politică externă comună - ceea ce nu avem.

Nu avem o armată credibilă, o forță militară credibilă. Nu avem așa ceva. Deci, avem toate motivele de îngrijorare și în Uniunea Europeană", a spus la Antena 3 CNN analistul de politică externă Bogdan Chirieac.