Ratele la credite vor crește din nou. BNR ar putea majora dobânda de referință

Ratele la credite vor crește din nou. BNR ar putea majora dobânda de referință Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Consiliul de Aministraţie al BNR ar putea majora din nou dobânda cheie, fapt care va duce automat la creșterea ratelor la creditele în lei. Măsura este menită să țină sub control inflația.

Consiliul de Aministraţie alBNR ar putea decide, în ședința de marți, 10 ianuarie, o nouă majorare a dobânzii de referință, de la 6,75% la 7%. Este cel mai mare nivel al dobânzii cheie din ultimii 13 de ani. Măsura este menită să țină sub control inflația.

Măsură aprobată de bănci

Majorarea dobânzii cheie va duce automat la creșterea ratelor la creditele în lei. Reprezentanții băncilor sunt de acord cu această măsură, dar spun că inflația se va menține extrem de ridicată.

„Contextul amplu de lichiditate estompează relevanța ratei de politică monetară. Noi favorizăm cu strictețe o creștere cu 25 de puncte de bază, la 7,00%, împotriva unei decizii de păstrare nemodificată a dobânzii cheie. În orice caz, piețele ar putea fi destul de indiferente față de decizie, deoarece contextul amplu de lichiditate estompează semnificativ relevanța ratei de politică monetară. În ceea ce privește IPC, ne așteptăm ca inflația de la sfârșitul anului 2022 să fi atins 16,6%, deși surprizele negative nu pot fi excluse”, spune Valentin Tătaru, economist şef al ING Bank România.

Ne puteți urmări și pe Google News

Inflația rămâne de două cifre

Și Adrian Codîrlaşu, vicepreşedintele CFA România este de acord cu o asfel de măsură și crede că este foarte probabil la dobânda cheie să fie majorată de BNR în ședința din 10 ianuarie. El este însă de părere că aceasta va fi singura majorarea a dobânzii din acest an deoacere vârful inflației a fost atins în noiembrie când aceasta a ajuns la 17% în România. Aceasta va începe încet să scadă în perioada următoare.

„Totuşi, chiar dacă în Uniunea Europeană, şi mai ales în Germania, inflaţia a scăzut şi dă semne să scadă spre nivelul de o singură cifră, România va aştepta probabil anul 2024 pentru a ajunge acolo”, declară Adrian Codîrlaşu, potrivit economica.net.

Potrivit sursei citate previziunile în ceea ce privește creșterea economică în 2023 nu suntfoarte optimiste. Avansul economic ar putea fi de doar 1,3% în 2023.

De asemenea, leul va continua să se deprecieze anul acesta față de moneda europeană. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0279 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1021 lei pentru un euro.