Potrivit ministrului Muncii, aceștia vor să rămână în România dar să lucreze la un al angajator.

Afirmația Violetei Alexandru vine după ce aceasta s-a dus duminică să vorbească cu muncitorii străini, la Aeroportul Otopeni

La finalul discuţiilor cu aceştia ministrul a menţionat că va discuta cu mediul privat pentru a le găsi noi locuri de muncă.

„Niciunul dintre dânşii nu a dorit să se întoarcă acasă în Sri Lanka, ci mi-au cerut insistent să îi sprijin prin găsirea unei alte soluţii, adică a unui alt angajator sau a mai multor angajatori. Ei sunt dispuşi să se împartă, dacă nu voi găsi o soluţie care să-i relocheze pe toţi în acelaşi loc, sunt dispuşi să se împartă în grupe mai mici”, a afirmat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a susţinut că îi va sprijini pe lucrătorii sri-lankezi să îşi găsească un loc de muncă.

„Eu vreau să îi asigur că nu închid acest caz până când nu îşi găsesc un loc de muncă corespunzător şi până când nu luăm împreună o decizie – nu voi lua o decizie fără să mă consult cu dânşii”, a adăugat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a precizat că primele verificări realizate de Inspecţia Muncii la angajatorul din Botoşani au relevat nereguli în procedura desfacerii contractelor de muncă ale lucrătorilor din Sri Lanka.

„A fost făcută o primă verificare de unde rezultă nereguli evidente în privinţa modului în care au fost desfăcute contractele de muncă. Este adevărat că este pe fondul absenţei lor de la serviciu, o absenţă generată de panica în care au intrat la momentul în care unii dintre dânşii au fost infectaţi cu Covid 19″, a menţionat Violeta Alexandru.

Aceasta a amintit că angajatorul de la Botoşani s-a plâns de indisciplina lucrătorilor sri-lankezi.

Muncitorii din Sri Lanka au lucrat la o fabrică de confecţii din municipiul Botoşani şi s-au aflat în carantină instituţionalizată iar autorităţile din judeţ au anunţat duminică faptul că aceştia vor fi repatriaţi.

Potrivit Centrului Judeţean de Comunicare coordonat de Instituţia prefectului, 36 de cetăţeni asiatici au fost îmbarcaţi, duminică, în două autocare pentru a fi transferaţi la Aeroportul Otopeni, de unde se vor îmbarca în avion pentru a pleca spre Sri Lanka.

Carantinarea cetăţenilor din Sri Lanka a avut loc la scurt timp după ce aceştia au fost concediaţi de fabrica de confecţii, dar şi după ce unul dintre ei a fost confirmat pozitiv la testul COVID-19, potrivit agerpres.ro