RASSM, cap de pod pentru anexarea Basarabiei. Reactualizarea propagandei

RASSM, cap de pod pentru anexarea Basarabiei. Reactualizarea propagandeiAsociația Istoricilor din RM „Alexandru Moșanu” / Sursa foto: Facebook

Republica Moldova. Institutul de Istorie și Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” (AIRM „A. Moșanu”) au organizat, recent, evenimente științifice prilejuite de împlinirea, la 12 octombrie, a o sută de ani de la constituirea Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești (RASSM). Personalități academice, publiciști, cadre didactice din învățământul preuniversitar și liceeni din Chișinău au analizat evenimentele nefaste, de acum în veac, și consecința lor asupra destinelor românilor.

Istorici din Chișinău dezmint ideile propagandei separatiste privind regiunea transnistreană

Elevele Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri”, Erica Buju și Loredana Rusu, s-au referit la circumstanțele realizării operațiunii de la Tatarbunar, din septembrie 1924, ca încercare eșuată a unui comando sovietic de  a provoca revoluția comunistă în sudul Basarabiei.

Dr. Ruslan Șevcenco, membrul Comitetului de conducere al AIRM „A. Moșanu” a dezmințit miturile propagandei separatiste tiraspolene, conform căreia, aceste teritorii ar fi fost mereu populate de ruși și au aparținut rușilor. Tot atât de inconsistente sunt tezele propagandei separatiștilor, care arată că actuala „republică nistreană” își are originile în ceea ce a fost RASSM. În același context, istoricul a dovedit caracterul ilegal și nelegitim al autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene.

Sursa foto: Biblioteca Națională a RM (Facebook)

Teoria „Transnistriei independente” și ce nu recunosc propagandiștii

„Cauzele formării RASSM au fost de natură politică, în vederea influiențării ideologice a populaţiei de peste Nistru. Presupunea să fie o structură provizorie, până la unificarea cu Basarabia.Teritoriul de pe malul stâng al Nistrului niciodată nu a dispus de o formă de statalitate proprie. Este un fapt istoric, pe care separatiștii de azi nu-l comentează niciodată.

Construită pe o minciună murdară, teoria „Transnistriei independente” se transformă în praf, când se confruntă cu fapte istorice reale. Propagandiștii ruși încearcă și azi să inoculeze falsurile antiistorice în conștiința locuitorilor ambelor părți ale Republicii Moldova. Ei insistă pe ideea că divizarea Republicii Moldova s-ar fi realizat „pentru totdeauna” și „statalitatea transnistreană” va supraviețui, deși ruinarea ei este inevitabilă”, a declarat Ruslan Șevcenco.

Sursa foto: Biblioteca Națională a RM (Facebook)

Inventarea „limbii moldovenești” în RASSM și exodul în România

Dr. hab. Elena Negru a analizat experimentele lingvistice și identitare în pretinsa RASSM. Istoricul a evidențiat chestiunea inventării a unei limbi noi, „moldovenești”, deosebite de cea română, considerată de proletcultiștii transnistreni ca fiind o „limbă de salon, burgheză”. Limba pe care activiștii partidului comunist încercau s-o creeze se baza pe graiul rudimentar al plugarilor din localitățile populate majoritar de români („moldoveni”).

Exodul moldovenilor din RASSM în România, teroarea poliției sovietice și masacrul de la Olănești, din februarie 1932 a fost tema comunicării, expuse de publicistul Gheorghe Mârzencu. Autorul a prezentat documente inedite, descoperite în arhive. Acestea se referă la urmările dezastruoase ale foametei organizate de sovietici în Ucraina, inclusiv în RASSM (numită holodomor, 1932-1933). În fața morții reale, oamenii de dincolo de Nistru încercau să supraviețuiască în România, trecând Nistrul, mai ales, iarna.

Fugarii înfometați din raiul sovietic, mitraliați fără milă

„Știind că oamenii fug în România pentru a-și salva viața, serviciul secret al URSS infiltra în grupurile de refugiați agenții lor, care deveneau surse de informație pentru sovietici. În același timp, grupuri de înfometați care încercau să fugă din raiul sovietic, erau mitraliați fără milă, ceea ce s-a întâmplat, de exemplu, la Olănești, în februarie 1932”, a subliniat Gheorghe Mârzencu.

Dr. Adrian Dolghi a vorbit despre politica statului sovietic față de copiii orfani în RASSM, până în 1940. În baza documentelor de arhivă, istoricul a demonstrat ineficiența politicilor educaționale ale autorităților transnistrene din acea perioadă. „Copiii adunați în internate deseori evadau de acolo, fiind nevoiți să cerșească sau să fure produse alimentare. Autoritățile sovietice nu au fost în stare să lichideze bolile sociale ce au afectat copiii”, a relatat Adrian Dolghi.

La discuții au luat parte și elevi din cadrul Liceului Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău, părintele dr. Viorel Cojocaru, cercetătoarea Nina Negru, dr. Andrei Niculescu, dr. hab. Anatol Petrencu, președintele AIRM „A. Moșanu”, moderatorul evenimentului, conform unui comunicat oficial.