Rareș Bogdan spune că Austria și-a schimbat poziția față de aderarea la Schengen
- Ionel Sclavone
- 30 noiembrie 2023, 15:23
Austria și-ar fi schimbat atitudinea față de România, raportat la anul trecut, susține poltiicianul Rareș Bogdan. Cu toate acestea țara noastră nu va primi un vot pozitiv pentru aderarea la Spațiul Schengen nici la Consiliul JAI de săptămâna viitoare.
Rareș Bogdan susține că România nu va adera la Schengen nici la Consiliul JAI de săptămâna viitoare, deși Austria și-ar fi schimbat atitudinea. Politicianul vorbește despre o „retragere strategică” a autorităților de la București. Pe de altă parte, experții în politică externă susțin că șansele să aderăm la spațiul de liberă circulație anul viitor vor fi și mai mici.
„Vestea îmbucurătoare este că Austria a reluat discuţiile, s-au redeschis canalele diplomatice şi Austria şi-a schimbat radical poziţia faţă de în urmă cu un an. Încă nu putem spune, nu putem fi optimiştii de serviciu, sau nu avem certitudinea că Austria dă votul, dar cert este că în momentul ăsta se poartă discuţii diplomatice la toate nivelele şi lucrurile sunt îmbucurătoare”, a declarat Rareş Bogdan.
Rareș Bogdan și retragerea strategică
Politicianul PNL spune că Austria nu s-ar mai opune aderării României la Spațiul Schengen. Potrivit spuselor sale, Viena și-ar fi schimbat radical poziţia faţă de Consiliul JAI de anul trecut. Iar șansele să obținem un vot pozitiv ar fi mai bune. Cu toate acestea, aderarea României la Schengen nu se va produce nici pe 5 decembrie.
Rareș Bogdan susține că ar fi vorba despre „o retragere strategică, pentru că nu ne putem desprinde printr-un vot separat de Bulgaria”.
„Pur şi si simplu e o chestiune tehnică. După cum ştiţi, noi am început acest demers împreună cu Bulgaria şi în momentul acesta nu ne putem desprinde printr-un vot separat, pentru că ar trebui să reluăm întreaga procedură”, a declarat politicianul.
Parlamentul olandez se va pronunța în legătură cu aderarea Bulgariei la Schengen abia pe 6 decembrie, la o zi după Consiliul JAI. Pare ca ziua să fi fost aleasă la fel de strategic, precum retragerea României, pentru a evita alte dispute și controverse publice.
„Bulgaria are nevoie de un vot în Parlamentul olandez, votul se va da pe data de 6 decembrie, JAI-ul este pe 5, asta în cazul în care noul Parlament olandez se întruneşte până atunci şi se realizează majoritatea”, a spus Rareş Bogdan.
Schengen, un obiectiv ratat și în 2023
Deși Rareș Bogdan vorbește despre auspicii favorabile, România nu va adera la Schengen nici la ConsiliuL JAI de săptămâna viitoare. Subiectul nu este pe ordinea de zi. Iar experții spun că anul viitor va fi și mai dificil să obținem un vot pozitiv.
Vor fi alegeri în majoritatea statelor UE, inclusiv la nivel european. Iar în acest context electoral, aderarea României va înceta să mai fie o prioritate. În plus este greu de anticipat care vor fi atitudinea și prioitățile viitoarei Comisii Europene și a structurilor Parlamentului de la Bruxelles.
Altele vor fi temele arzătoare de rezolvat și este foarte posibil ca aderarea României la Schengen să nu se numere printre ele.
Rareș Bogdan este optimist
Europarlamentarul PNL este optimist în legătură cu viitorul. România depinde de Bulgaria și este nevoie ca Sofia să primească acordul de aderare în Parlamentul olandez. Dacă acest lucru se va întâmpla, crede Rareș Bogdan, am putea cere un Consiliu Extraordinar JAI, între Crăciun și Anul Nou.
„Auspiciile sunt mai bune decât în urmă cu un an în ceea ce priveşte România, inclusiv în relaţia cu Austria, sperăm să primească Bulgaria votul în Parlamentul olandez după care să trecem în linie dreaptă şi, ori într-un Consiliu extraordinar, între Crăciun şi Anul Nou. Dacă va avea loc, se discută pentru 27 sau 28 decembrie”, a afirmat Rareș Bogdan
Votul de aderare ar putea fi amânat pentru anul viitor, în prima parte. Aderarea nu va fi deplină, însă. România va intra în Schengen doar cu frontierele aeronautice, în prima fază. Iar abia ulterior cu cele terestre.
„La începutul anului viitor, am putea să avem acest vot, chiar şi cu două viteze, adică în primă fază o deschidere a frontierelor aeronautice, pe 22 martie iar apoi cele terestre şi feroviare”, a mai spus Rareş Bogdan.