Intrare României în Schengen nu va fi pe agenda consiliului JAI - surse

Intrare României în Schengen nu va fi pe agenda consiliului JAI - surse Spațiul Schengen. Sursa foto: Arhiva EVZ

Aderarea României la Spațiul Schengen nu va fi votată la Consiliul JAI programat pentru data de 5 decembrie. O decizie în acest sens va fi amânată pentru altă dată, având în vedere că Austria nu a renunțat la veto, iar Olanda nu are un guvern desemnat.

Schengen devine un vis din ce în ce mai îndepărtat pentru România. Un obiectiv tot mai dificil de atins de actuala guvernare de la București, PSD - PNL. Surse politice susțin că la viitorul Consiliu JAI subiectul va fi scos de pe ordinea de zi. Ședința este programată pentru 5 decembrie, săptămâna viitoare. Iar Austria nu și-a schimbat poziția și continuă să se opună aderării României și Bulgariei.

Schengen se amână din nou

Consiliul JAI de săptămâna viitoare nu va avea pe ordinea de zi un vot pe tema aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație. Există mai multe rațiuni pentru care oficialii europeni preferă să amâne subiectul. Informația a fost prezentată de surse politice care spun că nu există un consens pe acest subiect.

Pe de-o parte Austria se opune, în continuare, extinderii Schengen, iar riscul unui vot negativ este foarte mare. Pe de altă parte, Olanda, țară în care au avut loc alegeri de curând, nu are un guvern învestit. Drept care, se dorește amânarea unei decizii de o asemenea importanță.

Drept urmare, pentru a evita un alt eșec, ce s-ar contabiliza în dreptul Spaniei, țară care deține președinția Consiliului Europei.

Austria s-a opus aderării României și Bulgariei la Schengen

Austria s-a opus aderării României și Bulgariei la Schengen Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Politicienii români încearcă o altă variantă

Politicienii români iau în considerare o altă variantă pentru obținerea unui vot pozitiv pe Schengen. Astfel este posibil ca România să ceară convocarea unui alt Consiliu JAI, spre finalul anului. Iar atunci, dacă lucrurile vor fi bune, se va cere un vot, evitând un alt eșec.

Un astfel demers va fi greu de realizat. Astfel șansele ca România să mai adere la Schengen într-un viitor previzibil sunt foarte reduse.

Anul viitor va fi electoral în toată Europa, drept care la Consiliul JAI din martie un astfel de subiect, cu siguranță, nu-și va găsi loc pe ordinea de zi.

Schengen a fost ratat în 2023

Pe 8 decembrie 2022 Austria a blocat intrarea României și Bulgariei în sistemul Schengen.

Reprezentanții guvernului de la Viena s-au pronuțat împotrivă, în cadrul Consiliului UE pentru Justiție și Afaceri Interne. Austria a votat doar pentru aderarea Croației la spațiul de liberă circulație. În cazul României și Bulgariei, politicienii de la Viena au invocat criza migranților ilegali.

Decizia a provocat un val de indignare și proteste la București, însă guvernul austriac și-a menținut poziția neclintit.

Ne puteți urmări și pe Google News