Blocarea României la Schengen este greșită. Președintele Austriei își critică guvernul

Blocarea României la Schengen este greșită. Președintele Austriei își critică guvernul Schengen. Sursa foto: Dreamstime

Blocarea aderării României la Spațiul Schengen este o decizie greșită, susține președintele Austriei, Alexander Van der Bellen. Oficialul austriac și-a criticat guvernul, exprimându-și speranța că reprezentanții autorităților de la Viena își vor revizui atitudinea.

Schengen nu trebuie să fie blocat pentru România și Bulgaria, susține președintele Austriei, Alexander Van der Bellen. Oficialul vienez a afirmat acest lucru într-o conferință de presă. Alături de Maia Sandu și de omoloaga sa slovenă, Nataša Pirc Musar, și-a exprimat speranța că decizia va fi revizuită.

Alexander Van der Bellen consideră că votul negativ dat de guvernul tării sale este greșit. În opinia sa, Austria nu trebuie să blocheze aderarea la Schengen a celor două state.

Schengen provoacă disensiuni în Austria

Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen nu este de acord cu opoziția guvernului austriac la intrarea României și Bulgariei în spațiul de liberă circulație european. El și-a exprimat speranța că „într-o bună zi această decizie luată de Executivul țării să fie revizuită”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În momentul în care Guvernul federal austriac a zis nu pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen am venit cu un comunicat public, în care am zis că nu sunt de acord cu decizia Guvernului meu. Nu am văzut sensul blocării României și Bulgariei”, a declarat oficialul austriac.

El a spus că decizia guvernului federal este greșită, chiar dacă trebuie căutată o soluție pentru controlul fluxului de migranți. Președintele austriac a precizat că toți acești oameni care ajung în Uniunea Europeană sunt în căutarea unei vieți mai bune. Totodată și-a exprimat speranța că Austria își va schimba votul pe Schengen.

 „Am considerat că decizia Guvernului Federal austriac este greșită, dar sper ca într-o bună zi să fie revizuită. Am avut mai multe contacte cu președintele Iohhannis și președintele bulgar... Și astăzi consider că decizia nu a fost una corectă”, a notat președintele Austriei.

Austria s-a opus aderării României și Bulgariei la Schengen

Austria s-a opus aderării României și Bulgariei la Schengen Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Critici dure la adresa cancelarului Nehammer

Președintele Austriei a formulat critici dure la adresa cancelarului Karl Nehammer. După decizia privind blocarea a României și Bulgariei la Schengen, Van der Bellen a spus că atitudinea guvernului său afectează „reputația Austriei”.

„Desigur că trebuie să știm cine intră în UE și în Austria, cine solicită azil. Și, bineînțeles, UE trebuie să-și controleze frontierele externe”, a spus președintele federal în cadrul unei discuții cu ambasadorul UE Martin Selmayr, însă „România și Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare la Schengen. Sunt îngrijorat de reputația Austriei în rândul partenerilor noștri europeni”, a precizat președintele austriac, conform publicației Deschide.md.

Schengen nu trebuie interzis României și Bulgariei

Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen Sursa: Arhiva EVZ

Schengen nu trebuie interzis statelor UE

Președintele Van der Bellen a comentat și legat de nemulțumirile mediului de afaceri în legătură cu decizia guvernului austriac. El a spus că aceste voci, ale mediului de afaceri trebuie ascultate și luate în serios.

„Când companii cunoscute din Austria care activează cu succes în România spun că sunt preocupate de politica actuală austriacă, aceste voci ar trebui luate în serios. Este vorba despre comenzi reale, vânzări reale și locuri de muncă reale. Atât în România, cât și aici, în Austria. În acest sens, sper că o soluție poate ajuta în curând la calmarea situației”, a transmis Van der Bellen, referitor la Schengen.

Pe 8 decembrie 2022 Austria a blocat intrarea României și Bulgariei în sistemul Schengen. Reprezentanții guvernului de la Viena s-au pronuțat împotrivă în cadrul Consiliului UE pentru Justiție și Afaceri Interne. Aceștia au invocat criza migranților ilegali. Decizia Austriei a provocat un val de indignare și proteste la București.