Rareș Bogdan nu îi iartă pe judecătorii CCR. „Au sprijinit o minoritate care a încălcat legea”

Rareș Bogdan nu îi iartă pe judecătorii CCR. „Au sprijinit o minoritate care a încălcat legea”

Rareș Bogdan îi critică dur pe judecătorii Curții Constituționale a României (CCR), pentru decizia prin care au anulat amenzile aplicate în timpul stării de urgență.

Prim-vicepreședintele PNL a declarat că judecătorii CCR au favorizat astfel o minoritate care a încălcat legea.

„Curtea Constituțională este cea care într-un moment-cheie pentru România a acționat în sprijinul unei minorități care a încălcat legea și i-a exonerat de penalitate.

Este incredibil ca într-un stat democratic funcțional, CCR să dea dreptate celor care cu bună-știință încalcă legea și pur și simplu să exonereze de la orice amendă dată în timp de pandemie, de restricții totale în timpul stării de urgență, pe cei care au făcut lucruri anormale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ei, bine, Curtea a venit, le-a dat lor dreptate, iar pe cei mulți care au respectat legea i-a sfidat.

Domnul Raed Arafat a spus o frază memorabilă, citez: „Cei de la Curtea Constituțională ne-au trimis în prima linie pe noi medicii și ne-au luat muniția”. Pentru că în momentul respectiv au dat dreptate celor peste o sută de mii de oameni care făcuseră ilegalități, care nu respectaseră starea de urgență, izolarea, carantina, măsurile restrictive.

Gândiți-vă ce rău a făcut CCR într-un moment-cheie, un moment în care ar fi trebuit să sprijine nu puterea guvernamentală, ci sistemul de stat din România”, a spus Rareș Bogdan la Digi24.

CCR a decis: Amenzile date în timpul stării de urgență, neconstituționale

Curtea Constituțională a stabilit că amenzile acordate în timpul stării de urgență sunt neconstituționale. Decizia Curții nu implică automat și anularea sancțiunilor acordate de autorități.

Judecătorii CCR au admis contestația formulată de Avocatul Poporului și au decis că ordonanța de urgență a Guvernului legată de acest subiect nu este suficient de clară, iar criteriile de acordare a sancțiunilor și de stabilire a cuantumului acestora sunt arbitrare.

Avocatul Poporului a mai apreciat în sesizare că normele legale privind starea de urgență sunt lipsite de previzibilitate şi claritate, ceea ce determină imposibilitatea persoanei care ar încălca legea să-și stabililească conduita de urmat, în lipsa unei descrieri riguroase a unei fapte contravenţionale.

Decizia CCR va putea fi folosită de cei care vor contesta în instanță amenzile acordate în această perioadă.

Fostul judecător constituțional Augustin Zăgrean a precizat, însă, că decizia CCR nu se aplică și celor care au apucat să-și achite amenzile, dacă au ieșit din termenul legal de contestare în instanță.

În România au fost aplicate peste 300.000 de amenzi în valoare de peste 600 milioane lei (120 milioane euro) pentru încălcarea restricțiilor impuse de autorități în perioada stării de urgenţă, a afirmat, la finalul săptămânii trecute, ministrul de Interne Marcel Vela.

„În total, restul contravențiilor, de la debutul epidemiei până azi au fost 308.859 de persoane sancționate, iar valoarea amenzilor a fost în jur de 600 de milioane de lei. Cam 120 de milioane de euro”, a precizat Marcel Vela.