Evenimentul Zilei > Actualitate > Ce spune Rareș Bogdan despre viitorul Bazilicii Sfânta Sofia
Ce spune Rareș Bogdan despre viitorul Bazilicii Sfânta Sofia

Ce spune Rareș Bogdan despre viitorul Bazilicii Sfânta Sofia

Europarlamentarul Rareș Bogdan a luat poziție, alături de mai mulți lideri europeni, față de transformarea bazilicii Sf. Sofia, din Istanbul, în moschee. 

 

„În linie cu mai mulți lideri europeni consider că transformarea muzeului Bazilicii Sf. Sofia în moschee este o decizie care preocupă și ne îndreptățește la o serie de întrebări.

S-ar părea că politica părintelui și vizionarului om politic turc Mustafa Kemal Ataturk (părintele Turciei moderne), riscă să devină cel mult o pagină glorioasă de istorie. Printre multe alte decizii luminate Ataturk a decis ca Hagia Sofia să fie transformată din moschee în muzeu, transmițând astfel un semn de reconciliere cu istoria și prietenii creștini, devenind un spațiu de întâlnire al tuturor indiferent de crez”, a scris Rareș Bogdan pe Facebook.

,,Turcia reprezintă un partener solid pentru noi, iar decizia autorităților de la Ankara este una suverană. Tocmai pentru că este bine să se evite orice echivoc, preocuparea mea vine de la faptul că hotărârea este interpretată de mulți mai degrabă un regres în armonizarea conviețuirii globale și europene, iar pentru unii pare a fi chiar o provocare care îngrijorează și produce o stare de încordare”, a adăugat europarlamentarul.

,,Un simbol ca Sfânta Sofia, care aduce în conștiința noastră întreaga cultură creștină bizantină și în același timp evocă o serie de evenimente triste sau mărețe din istorie, are nevoie de acel spațiu de autonomie (respiro) laică pe care primul președinte al Turciei, Ataturk l-a intuit, astfel încât să fie domolite asperitățile dintre creștini și musulmani, recunoscând deopotrivă că identitățile culturale ale Europei sunt patrimoniu ale umanității, sunt o valoare spirituală comună.

Pentru lumea creștină, pentru Civilizația europeană, pentru cei care cred într-un stat laic și în buna conviețuire, transformarea Sfintei Sofia în moschee este o ofensă”, a concluzionat Rareș Bogdan.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat, zilele trecute, deschiderea fostei bazilici Sfânta Sofia de la Istanbul pentru rugăciuni musulmane, după ce un tribunal i-a anulat acesteia statutul de muzeu, deschizând astfel calea pentru transformarea ei în moschee.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: