Raport Oxfam. Averile celor mai bogați s-au dublat odată cu pandemia

Raport Oxfam. Averile celor mai bogați s-au dublat odată cu pandemia sursa: Arhiva EVZ

Banii injectați de bănci pe piețele financiare pentru a încerca să salveze economia în timpul pandemiei au ajuns în mâinile miliardarilor. Coronavirusul a reuşit să-i facă pe oamenii bogați... și mai bogați.

Averile celor mai bogați zece bărbați din lume s-au dublat de la începutul pandemiei, în timp ce veniturile a 99% din umanitate s-au topit, potrivit unui raport șocant al Oxfam, dezvăluit luni, 17 ianuarie. "Creșterea inegalităților economice, de gen și rasiale și a inegalităților dintre țări ne distrug lumea", denunță ONG-ul care luptă împotriva sărăciei, într-un raport intitulat "Inegalitatea ucide" și publicat pe marginea Forumului de la Davos.

Averea cumulată a tuturor miliardarilor a cunoscut de la începutul pandemiei de Covid-19 "cea mai mare creștere înregistrată vreodată", de la 5.000 de miliarde de dolari, pentru a ajunge la cel mai înalt nivel de 13.800 de miliarde. Potrivit revistei "Forbes", printre cei mai bogați zece oameni din lume se numără Elon Musk, șeful Tesla, Jeff Bezos (Amazon), Bernard Arnault (LVMH), Bill Gates (Microsoft), Mark Zuckerberg (Meta-Facebook), Warren Buffett (Berkshire Hathaway), Larry Ellison (Oracle).

ONG-ul adaugă că "putem depăși sărăcia extremă prin impozitare progresivă" și sisteme publice de sănătate care sunt gratuite pentru toți. Oxfam recomandă, de asemenea, să nu se împiedice crearea de sindicate și să se elimine proprietatea intelectuală din brevetele de vaccin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit Oxfam, inegalitatea contribuie la decesul a "cel puțin 21.000 de oameni pe zi", pe baza deceselor la nivel mondial din lipsa accesului la îngrijire medicală, violenței de gen, foametei și crizei climatice. "O taxă excepțională de 99% pe veniturile provenite din pandemie ale celor mai bogați zece oameni ar produce suficiente vaccinuri pentru lume, ar oferi protecție socială și medicală universală, ar finanța adaptarea la climă și ar reduce violența legată de gen în 80 de țări", exemplifică ONG-ul.

Oxfam precizează că acest lucru i-ar lăsa în continuare pe aceşti oameni "cu 8 miliarde de dolari în plus faţă de ce aveau înainte de pandemie". "Miliardarii au avut o pandemie extraordinară. Băncile centrale au injectat mii de miliarde de dolari pe piețele financiare pentru a salva economia, dintre care multe au ajuns în buzunarele miliardarilor".

Forumul Economic Mondial a avertizat, la rândul său, că inegalitățile mari în accesul la vaccinuri împotriva Covid-19 riscă să slăbească lupta pentru cauze internaționale majore, precum schimbările climatice. Forumul față în față de la Davos a fost amânat pentru vară din cauza variantei Omicron, dar o ediție online se deschide luni și se desfășoară până pe 21 ianuarie.

Traducerea: Rador