Raport: Exercițiile militare ale Rusiei și ale NATO cresc riscul unui conflict
- Simona Stupar
- 12 august 2015, 15:02
Amploarea şi numărul exerciţiilor militare întreprinse în ultimul timp atât de NATO, cât şi de Rusia alimentează climatul actual de tensiuni şi cresc riscul unui conflict pe continentul european, în contextul deteriorării relaţiilor între Moscova şi Occident după anexarea Crimeii în 2014, avertizează European Leadership Network (ELN), un think-tank dedicat problemelor de politică europeană, apărare şi securitate, într-un raport dat publicităţii la Londra, transmit agenţiile DPA şi MIA.
În urma analizării exerciţiilor recente efectuate de cele două părţi, European Leadership Network concluzionează că „Rusia se pregăteşte pentru un conflict cu NATO, iar NATO se pregăteşte pentru o posibilă confruntare cu Rusia”.
ELN a examinat exerciţiile desfăşurate de NATO în luna iunie, sub denumirea „Scutul Aliat”, axate pe Polonia şi statele baltice, şi la care au participat 15.000 de militari din 19 ţări membre şi trei partenere, şi manevrele neanunţate efectuate de Rusia în martie, cu implicarea a 80.000 de oameni.
Concluzia raportului a fost că ambele părţi „se gândesc la capabilităţile celeilalte părţi şi, cel mai probabil, la planuri de război”.
Acelaşi studiu afirmă că exerciţiile au arătat ce consideră fiecare parte drept punctele proprii cele mai vulnerabile: pentru NATO, acestea sunt Polonia şi statele baltice, în timp ce pentru Rusia punctele de preocupare sunt mai numeroase, incluzând Arctica, Crimeea şi zonele de graniţă cu ţările NATO Estonia şi Letonia.
„Profilul schimbat al exerciţiilor este o realitate şi joacă un rol în menţinerea actualului climat de tensiuni în Europa'” susţine documentul menţionat de agențiile internaționale de presă, citate de Agerpres.
Conform studiului, NATO pregăteşte 270 de exerciţii în acest an, în timp ce Rusia a anunţat 4.000 de manevre la toate nivelele.
Aceste „jocuri de război” contribuie la un climat de neîncredere, pot alimenta incertitudinea şi creşte riscul unor confruntări militare periculoase, susţine Ian Kearns, directorul ELN şi unul dintre autori raportului.
ELN a formulat şi o serie de recomandări în scopul detensionării situaţiei, printre care cea adresată guvernelor de a examina necesitatea unei mai mari reţineri în ce priveşte dimensiunile şi scenariile manevrelor viitoare.
"Istoria este plină de exemple de lideri care cred că pot ţine evenimentele sub control, dar evenimentele au prostul obicei de a-şi urma cursul propriu', a subliniat Ian Kearns.