Un nou RAPORT scoate în evidenţă EFECTELE FATALE din cauza ŞTIRILOR pline de URĂ de pe Facebook
- Antonia Hendrik
- 23 aprilie 2018, 12:43
Un nou raport evidențiază efectele fatale ale știrilor de pe Facebook în țările în curs de dezvoltare, în care dezinformarea și discursul care îndeamnă la ură alimentează atacurile transferându-le în lumea reală, iar Silicon Valley este acuzat că nu face nimic pentru a diminua acest fenomen.
New York Times a urmărit revoltele şi lingvistica folosită în întreaga lume pe Facebook. Raportul declară, de exemplu, că Sri Lanka a fost lovită de zvonuri răspândite pe Facebook care duc adesea la rezultate violente în stradă.
De asemenea, pe Facebook, a fost publicat un zvon din orașul Ampara: " Într-un incident violent, mai mulţi oameni au bătut un proprietar de restaurant, au distrus un magazin, au dat foc unei moschei locale". Totul s-a întâmplat după ce acest zvon fals a apărut în virtual, scrie Times.
NYT raportează că tendințe violente au avut loc în Indonezia, India și Mexic, scriind că linşajul este un fel de a înlocui poliţia după ce sunt publicate pe Facebook astfel de incitări apoi devenind virale. Iar lumea se aprinde şi acţionează sub influenţa mesajului care dezinformează cu un anumit scop.
The Times a vorbit cu un grup din Centrul pentru alternative politice (CPA) cu sediul în capitala statului Sri Lanka. Cercetătorii au semnalat un videoclip legat de incidentul Ampara, însă Facebook a declarat că nu a încălcat standardele sale. "Raportați la Facebook degeaba, nu fac nimic", a spus unul dintre cercetătorii CPA. "Există incitare la violență împotriva unor comunități întregi, iar Facebook declară că nu încalcă standardele comunității".
Facebook nu a oferit un răspuns detaliat la raport, dar a spus că elimină un astfel de conținut de îndată ce compania este informată despre acest lucru. Un purtător de cuvânt al Facebook a spus că "construiește echipe care se ocupă de conținutul raportat" și investesc în "tehnologie și expertiză în limbile locale pentru a ne ajuta să eliminăm rapid conținuturile de ură", notează cbs.
Pe măsură ce platforma media socială este pe punctul de a se dezvolta în întreaga lume, analiștii spun că violența ar putea cuprinde întreaga planetă. Șeful informațiilor publice din Sri Lanka, Sudarshana Gunawardana, a declarat pentru Times că "a simțit un sentiment de neputință" atunci când Facebook a devenit popular în ţara lui. "Trebuie să existe un fel de angajament cu țări precum Sri Lanka între companiile mari care ne privesc doar ca piețe", a spus Gunawardana. "Suntem o societate, nu suntem doar o piață".