Raport american: Drepturile omului în China s-au înrăutățit, sub președintele Xi Jinping

Raport american: Drepturile omului în China s-au înrăutățit, sub președintele Xi Jinping

Statele Unite susține că Beijingul a înăsprit restricțiile aplicate societății civile, actitviștilor pentru drepturile omului, jurnaliștilor și organizațiilor religioase.

Un raport dat publicității joi, arată că recordul privind drepturile omului din China s-a înrăutățit în domenii cheie în ultimul an, limitând dreptul de a vorbi în public și de adunare. Raportul annual al Congressional-Executive Commission on China arată că președintel Xi Jinping a aderat la „modelul autoritarist al predecesorilor săi”, de când a ajuns la putere, anul trecut.

Modelul este o provocare pentru relațiile China-SUA și pentru dezvoltarea internă a Chinei, arată sursa, citată de publicația Daily Telegraph.

Documentul recomandă ca SUA să facă mai multe presiuni asupra Chinei, inclusiv prin a fi mai atente la emiterea unor vize de călătorie pentru oficiali chinezi.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Drepturile omului și statul de drept din China nu doar că nu s-au îmbunătățit anul trecut, dar chiar s-au degradat în anumite sectoare”, arată raportul. „Guvernul chinez și Partidul Comunist au continuat să exercite un control autoritar, în detrimental drepturilor omului și statului de drept”.

Comisia independentă redactează în fiecare an un raport, dar nu are puterea de a stabili politici.

Avocații drepturilor omului au denunțat ceea ce ei numesc acțiuni contra dizidenților, ale guvernului chinez, printre care avocați pro-democrație, activiști, susținători ai grupurilor minorităților, etc.

Raportul enumeră câțiva dizidenți care au fost trimiși la închisoare, printre care și Ilham Tohti, care a apărat drepturile minorități uigure și a fost condamnat la închisoare pe viață, luna trecută, fiind acuzat de separatism.

„Au existat înăspriri sistematice și restricții strategice asupra societății civile din China, îndreptate contra unor piloni ai societății civile, cum ar fi internetul, ONG-urile, jurnaliștii și activiștii”, spune Maya Wang, un cercetător chinez care lucrează pentru organizația americană Human Rights Watch.

„Credem că s-a înregistrat o deteriorare semnificativă a acestor drepturi, de când președintele Xi a venit la putere”, a spus ea.