Rami Ghaziri: Fantoma libaneză, „vânată” de Statul Român pentru datorii de milioane de euro

Rami Ghaziri: Fantoma libaneză, „vânată” de Statul Român pentru datorii de milioane de euro

Rami Ghaziri, omul de afaceri libanez implicat în numeroase scandaluri financiare, continuă să fie un subiect de interes pentru justiția română și internațională. În timp ce autoritățile din România tergiversează soluționarea proceselor de evaziune fiscală în care este implicat, acesta face obiectul unor investigații și în Congo și Belgia.

O nouă amânare în dosarul de evaziune fiscală al lui Ghaziri

În România, Tribunalul Dâmbovița a amânat recent aspectul civil al unui caz deevaziune fiscală împotriva lui Ghaziri până la 19 februarie 2025. Acest dosar, în care omul de afaceri libanez și rețeaua sa de asociați au fost urmăriți penal, se află sub revizuire judiciară din 2015.
Dosarul lui Ghaziri la Tribunalul Dâmbovița.

Dosarul lui Ghaziri la Tribunalul Dâmbovița. Foto: Captură ecran portal.just.ro

Aspectul penal a fost încheiat la 19 octombrie 2023, când instanța a decis că, datorită prescripției, Ghaziri nu mai poate fi tras la răspundere penal. Această decizie a venit după un proces de opt ani, deși acuzațiile împotriva omului de afaceri libaez erau mult mai vechi. Curtea de Apel Ploiești a menținut această hotărâre la 30 octombrie 2024, respingând apelul procuraturii.
Într-un alt dosar din 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție din România a amânat investigația judiciară până la 6 martie.
Anterior, la 5 aprilie 2024, Curtea de Apel București a decis încetarea procedurilor penale din cauza prescripției, dar a soluționat aspectul civil, obligându-l pe Ghaziri și asociații săi să plătească peste 100 de milioane de lei către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru prejudiciul cauzat.
Sursele indică faptul că șansele ca statul român să recupereze aceste sume substanțiale sunt minime.

Omul de afaceri libanez, investigat și în Belgia și Congo

Problemele legale ale lui Ghaziri se extind în Belgia, unde este implicat într-un dosar penal ce investighează o rețea de oameni de afaceri italieni acuzați că au colectat "bani negri" de la companii de infrastructură din România.
Mario La Sala, prezentat ca șeful acestei rețele, a fost și el acuzat de procurorii români pentru trafic de influență în iulie 2020.
Investigatorii belgieni susțin că omul de afaceri libanez i-a plătit lui La Sala aproape 560.000 de euro pentru presupuse servicii de consultanță între 2016 și 2017, servicii pe care autoritățile belgiene le consideră fictive, fără dovezi de muncă efectivă. Cazul din Belgia rămâne nerezolvat.
Interesul de afaceri al lui Ghaziri include și operațiuni în Republica Democrată Congo. Conform africa-press.net, compania sa, Petrodex Trading, cu sediul în Dubai, a încercat să încheie un acord cu ZESCO, o companie de energie deținută de statul Zambia, pentru a exporta electricitate din Congo. Acest aranjament implica un avans de 35 de milioane de dolari de la Petrodex către ZESCO, condiționat de anumite cerințe.
Totuși, afacerea a fost respinsă de procurorul general Mulilo Kabesha din Congo, din cauza preocupărilor de securitate și a problemelor legale legate de implicarea lui Ghaziri în România, Belgia și Franța.