Unde sunt și ce fac patru fugari din vechile dosare ale privatizărilor
- Ionu ţMure şan
- 21 februarie 2019, 00:00
Omul de afaceri libanez Rami Ghaziri, supranumit „Regele puilor” – implicat într-un dosar de evaziune fiscal la ferma Avicola – ar putea fi audiat la sfărșitul lunii martie, prin videoconferință, în dosarul fostului ofițer SRI Daniel Dragomir. Instanța a dispus efectuarea unei comisii rogatorii la Beirut, Liban, unde se află în prezent omul de afaceri, după ce a părăsit România imediat după ce dosarul său de evaziune a fost restituit la DNA.
Tot în Beirut se află și Hassa Awdi, vizat de DIICOT în dosarul „RodipetCFR Mesagerie”. Pentru afacerea „CFR Mesagerie” Awdi a fost la 8 ani de închisoare în 2014, însă dosarul „Rodipet” e încă în lucru la DIICOT de 12 ani. Awdi a fost despăgubit de statul roman cu 11 milioane de euro, în urma unei decizii ale Curții Internaționale de Arbitraj în Investiții (ICSID) pentru afacerea Rodipet.
Milionarul susține că a obținut în Liban exonerarea de răspundere penală pentru „CFR Mesagerie”. „Când România a cerut extrădarea mea, avocații mei au solicitat ca dosarul CFR să fie rejudecat în Liban. Instanța de aici a admis cererea. La capătul a patru ani de proces, cinci procurori și trei judecători mi-au dat dreptate și m-au declarat nevinovat”, a declarat pentru EVZ Hassan Awdi.
Benyatov, contestație împotriva Completului de 5
Spionul Vadim Benyatov Don, condamnat definitiv la 4 ani și 6 luni de închisoare în dosarul „Privatizărilor strategice” în 2015 alături de Stamen Stanchev (5 ani și 2 luni), a depus pe rolul Instanței supreme o contestație în anulare împotriva deciziei. Avocatul Gheorghe Dragomir – fost apărător al lui Dinu Patriciu – a anunțat în data de 18 februarie că tocmai a primit mandate de reprezentare din partea lui Vadim Benyatov și a cerut răgaz pentru pregătirea apărării.
Contestația în anulare a spionului Benyatov a fost amânată pe 18 martie. Despre Stamen Stanchev presa din Bulgaria scria în 2016 că s-ar ascunde în China, după ce în 2013 s-ar fi întâlnit cu un alt fugar, Tzvetan Vassilev. Bancherul Vassilev este acuzat de autoritățile de la Sofia de fraude și infracțiuni economice asemănătoare celor din scandalul FNI din România, în care a fost implicat Sorin Ovidiu Vîntu.