Deși trebuia să fie un triumf tipic comunist al realizărilor mărețe ale poporului, Congresul lui Kim Jong-un a devenit o tribună a unor mesaje contradictorii.
Controversatul lider nord-coreean Kim Jong-un a admis că s-au produs erori în planul politicii economice, marţi, la debutul congresului extraordinar al Partidului Muncitoresc, relatează miercuri Reuters şi dpa, citate de Agerpres.
Potrivit surselor menționate, care citează presa de stat din Coreea de Nord, Kim a subliniat, în discursul său de deschidere, că obiectivele planului de dezvoltare cincinal adoptat în 2016 nu au fost duse la îndeplinire "în aproape toate sectoarele". El a promis însă că partidul va găsi o modalitate de a face "un pas radical înainte", conform agenţiei de presă centrale KCNA. Potrivit The Guardian, Kim și-a luat angajamentul de a nu mai repeta „lecțiile dureroase” oferite de trecut și de a crea expansiunea succeselor înregistrate până acum.
Triumfala Epocă de Aur
Strategia pe 5 ani prevedea între altele accelerarea creşterii economice şi progrese în aprovizionarea cu energie electrică, însă potrivit agenţiilor ONU, în Coreea de Nord persist crizele cronice de alimente şi electricitate, exacerbate de sancţiunile împotriva regimului, inundaţiile severe din ultimii ani şi acum şi de pandemie. The Guardian relatează că PIB-ul Coreei de Nord a scăzut cu 9,3% în 2020.
O altă problemă delicată a domniei de 9 ani a lui Kim Jong-Un este și puternicul său program nuclear. Publicația britanică estimează că liderul nord-coreean va fi vizat de noua administrație de la Washington în direcția unei restrângeri a programului său nuclear. În 2017, acest program a înregistrat o victorie marcantă, căci rachetele balistice intercontinentale au pătruns până în interiorul continental al Statelor Unite.
Or, admiterea deschisă a faptului că au existat şi erori era ceva de neimaginat mai demult, într-o ţară cu un conducător venerat ca un zeu, mai presus de greşeală, remarcă agențiile internaționale de presă.Prin această abordare, Kim "pare să fi luat decizia strategică de a recunoaşte eşecurile în plan economic, în măsura în care le poate atribui şi coronavirusului", afirmă Shin Beom-chul, de la Institutul de cercetare pentru strategie naţională din Seul. El "încearcă astfel şi să-şi consolideze imaginea de lider care îşi iubeşte poporul", a adăugat cercetătorul.
Este o schimbare semnificativă de discurs remarcată încă de la recenta paradă militară din octombrie, când autocratul Kim a fost văzut cu lacrimi în ochi în timp ce le mulţumea aparent sincer nord-coreenilor pentru sacrificiile lor.
Congresul, la care iau parte 250 de cadre de partid, 4.750 de delegaţi şi 2.000 de spectatori, are loc cu două săptămâni înainte de învestirea noului preşedinte american Joe Biden. Direcțiile politicii externe în următoarea perioadă, inclusiv în relația cu Biden, este o altă temă fierbinte pe agenda congresului.
Coreea de Nord, bastion de netrecut pentru COVID-19 În altă ordine de idei, Kim i-a lăudat în discursul său pe oamenii partidului pentru că au asigurat "stabilitate împotriva coronavirusului, de la început până la sfârşit", "trecând cu hotărâre peste dificultăţi în faţa unei crize sanitare globale prelungite, fără precedent".
Până acum țara nu a confirmat oficial nicio contaminare cu noul coronavirus, deşi a raportat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii câteva mii de "cazuri suspecte". Potrivit autorităţilor sud-coreene, nu poate fi exclus ca virusul să fi ajuns pe teritoriul nord-coreean, având în vedere activităţile comerciale şi deplasările de persoane între China şi Coreea de Nord înainte de închiderea graniţei de către Coreea, în ianuarie 2020. În imaginile difuzate de KCNA, participanţii la congres nu păreau să poarte mască şi nici nu stăteau la distanţă unul de altul, spre deosebire de alte evenimente publice recente.
Foto: The Guardian