Ce se întâmplă cu pensiile românilor. De ce nu pot fi recalculate

Ce se întâmplă cu pensiile românilor. De ce nu pot fi recalculate

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a explicat de ce sistemul de pensii din România nu este pregătit pentru o eventuală recalculare a tuturor pensiilor.

Raluca Turcan spune că este vorba despre aproape 5 milioane de pensii, iar casele de pensii nu ar face faţă cu angajaţii pe care îi are în prezent.

Raluca Turcan: „În preajma momentelor electorale s-a vorbit foarte mult despre o iluzie și anume acea majorare de 40%”. Mulți politicieni au vândut iluzii deșarte, pentru că acea majorare de 40% este pe o lege publicată în anul 2019.

Dar gândită să intre în vigoare la 1 septembrie 2021 pentru a pregăti întregul sistem de pensii cu recalcularea a aproximativ 4,9 milioane de pensii”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Raluca Turcan: „Păi, 4,9 milioane de pensii nu pot fi recalculate de azi pe mâine”

„Și, de altfel, acea lege prevedea o perioadă în care se actualizau toate pensiile, deci practic se pregăteau dosarele, ca după aceea să se aplice o nouă formulă.

Dar, pentru a pregăti toate dosarele, aproximativ 6.000 de dosare pe fiecare casă de pensii, aveam nevoie de aproximativ 1.000 de oameni în plus. Avem nevoie şi de echipamente și softuri care să facă compatibile bazele de date”, a spus Turcan la Antena 3.

Florin Cîţu a anunțat că pensiile nu vor creşte cu 40%, după decizia CCR

„România nu şi-a permis anul trecut, nu-şi permite din în 2021 acest lucru. Vom creşte pensiile, dar pe calendarul pe care noi l-am asumat. Asta e varianta pe care mergem noi. Este o creştere a punctului de pensie în condiţiile economice actuale. Anul trecut nu au fost multe ţări care au crescut pensiile.

Noi am crescut pensiile cu 14%. Acel 14% înseamnă efort suplimentar anul acesta de 9 miliarde de lei. Mai mult, România anul trecut a fost ţara care a crescut salariile în sectorul bugetar cu aproape 8%.

Eforturile făcute anul trecut au fost foarte mari şi se văd şi anul acesta.

Având în vedere că inflaţia a scăzut constant, înseamnă că puterea de cumpărare a crescut”, a mai declarat Florin Cîţu.