Evenimentul Zilei > Justitie > Raluca Prună vrea desecretizarea arhivei fostului serviciu secret al Ministerului Justiţiei
Raluca Prună vrea desecretizarea arhivei fostului serviciu secret al Ministerului Justiţiei

Raluca Prună vrea desecretizarea arhivei fostului serviciu secret al Ministerului Justiţiei

Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre pentru desigilarea Arhivei fostei Direcţii Generale de Protecţie şi Anticorupţie, cunoscută ca SIPA. Mai exact, ar urma să fie înfiinţată o comisie la nivelul instituţiei pentru a inventaria documentele din arhiva D.G.P.A., care să fie ulterior predate, potrivit specificului acestora, instituţiilor competente cu gestionarea acestora, informează Realitatea TV.

Acest proiect poate fi consultat pe site-ul Ministerului Justiţiei

SIPA, devenit ulterior DGPA, a carei atributie oficiala era sa se ocupe de protectia magistratilor, a fost un serviciu controversat, despre care s-a spus adesea ca facea dosare politice si supraveghea viata privata a magistratilor, pentru a-i santaja. Serviciul a fost desfiintat in anul 2006, la propunerea ministrului Justitiei de la acea vreme, Monica Macovei. 

"La nivelul Ministerului Justiţiei s-a apreciat că ar fi necesară emiterea unui nou act normativ, cu aceeaşi valoare, care să constituie temei pentru desigilarea arhivei fostei D.G.P.A., inventarierea acesteia, accesarea documentelor de interes pentru justiţiabili şi distribuirea, respectiv predarea documentelor către autorităţile competente", se arată în proiect. 

Proiectul de act normativ răspunde necesităţilor menţionate prin crearea unei Comisii care, cu celeritate, trebuie să inventarieze documentele din arhiva D.G.P.A. și să le predea, potrivit specificului acestora, instituțiilor competente cu gestionarea acestora.

Astfel, se reglementează competenţa Comisiei de a propune structurii de securitate din cadrul Ministerului Justiţiei clasificarea, declasificarea, trecerea la un alt nivel de clasificare sau de secretizare a documentelor inventariate, respective distrugerea acestora, după dispoziţiie legale.

"Având în vedere caracterul exclusiv tehnic al activităţii Comisiei, proiectul de act normativ prevede faptul că documentele nu pot fi puse, pe perioada desfăşurării activităţii Comisiei, la dispoziţia niciunei persoane fizice sau juridice în afara celor însărcinate, potrivit legii, să îndeplinească atribuţii specifice, cu excepţia situaţiei în care informaţii din documentele cuprinse în arhiva fostei D.G.P.A. sunt solicitate de către instanţele judecătoreşti române sau străine, dacă există proceduri judiciare în derulare garanţie suplimentară în acest sens fiind prezenţa în cadrul Comisiei a unui reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii", se arată în document.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.