RAIUL VIRTUAL al pedofililor, teroriștilor și ASASINILOR. Autoritățile române au participat la OPERAȚIUNEA internațională ONYMOUS
- Petrisor Cana
- 9 noiembrie 2014, 00:14
Autoritățile române, prin DIICOT și Poliția Română, au luat parte, alături de 15 state europene și Statele Unite ale Americii, la o operațiune internațională ce a vizat închiderea mai multor site-uri unde aveau loc tranzacții ilicite cu bunuri periculoase, printre care arme și droguri dar și prin intermediul cărora pedofili din întreaga lume făceau schimburi de informații și comerț cu fotografii și filme cu minori. Cu doar o zi înainte de operațiunea ONYMOUS, FBI îl reținuse pe administratoriul site-ului Silk Road 2.0 („Drumul Mătăsii”), Blake Benthall, de 26 de ani. Acesta a preluat rețeaua Silk Road, în anul 2013 după ce fondatorul acesteia, Ross William Ulbricht a fost prins de autoritățile americane. Pe „Drumul Mătăsii” își dădeau „întâlnire” traficanți de droguri, asasini și chiar teroriști. Numai în ultimele trei luni, pe Silk Road 2.0 s-au făcut tranzacții de opt milioane de dolari.
Operațiunea a avut loc, joi, 6 noiembrie a.c., atunci când autoritățile de aplicare a legii din mai multe state europene și Statele Unite ale Americii (SUA) au desfășurat o acțiune comună care a urmărit oprirea comerțului cu bunuri ilicite, pe piața neagră on-line. DIICOT transmite că acţiunea a avut loc în vederea stopării tranzacţiilor ilegale de servicii ascunse şi bunuri. Anchetatorii au descoperit că, pe diferite site-uri accesate prin intermediul „TOR Network”, se vindeau arme, droguri, imagini cu caracter pornografic cu minori.
Tor (un acronim pentru Onion Router) este un pachet gratuit de software care asigură anonimatul şi codificarea prin intermediul unei reţele gratuite, universale care constă în mii de relee de computer. Tor este folosit de o varietate mare de persoane, atât în scopuri ilegale, cât și în scopuri legale. Practic, ne-au explicat specialiștii Poliției Române, Tor funcționează ca o rețea prin intermediul căreia sunt ascunse datele de identificare ale persoanelor care comit infracțiuni, fie traficanți droguri, fie pedofili sau chiar teroriști care cumpără arme de pe piața neagră.
Rețeaua care ascunde IP-ul
Europol explică că Tor este un acronim pentru The Onion Router. Este o rețea gratuită concepută pentru a anonimiza adresele reale de pe Internet, adică IP –ul utilizatorului, prin rutarea traficului prin mai multe servere ale rețelei Tor. Tor este folosit de o varietate de persoane, atât în scopuri legale cât și legale, fapt care a fost, de asemenea, recunoscut în plângerea îndreptată împotriva lui Ross William Ulbricht, cel care a fost administratorul site-ului inițial.
Țările în care au avut loc descinderi
Acţiunea internațională a fost coordonată la nivel european de Eurojust şi Europol şi a avut loc în strânsă cooperare cu US Department of Justice, Federal Bureau of Investigation( FBI) şi Department of Homeland Security ( ICE). Operațiunea ONYMOUS a vizat inclusiv angajarea unor persoane care adminstrau aceste site-uri sau făceau tranzacții ilegale. Acțiunea s-a desfășurat, simultan, cu sprijinul autorităților din Bulgaria, Republica Cehă, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, România, Spania, Suedia, Elveția și Marea Britanie.
Două adrese din România
În România au avut loc verificări la două adrese, de la una dintre acestea fiind ridicate mai multe mijloace de probă iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a activităților ilicite desfășurate. Poliția Română transmite că în urma activităților desfășurate la nivel internațional, 17 vânzători și administratori ai unor site-urilor au fost arestați. De asemenea, a fost confiscată monedă bitcoin, folosită la tranzacțiile online, în valoare de circa 1.000.000 de dolari americani,dar și suma de 180.000 de euro, droguri, aur și argint.
Opt milioane de dolari, în trei luni
Site-ul Silk Road 2.0 („Drumul Mătăsii”) a fost închis, de către FBI și US ICE HIS, iar administratorul său, Blake Benthall, de 26 de ani, a fost arestat, miercuri, în San Francisco. Din septembrie 2014, Silk Road 2.0 a avut aproximativ 150.000 de utilizatori activi și vânzări de aproximativ 8 milioane dolari, a precizat FBI. FBI îl acuză pe Benthall, de înființarea unui sistem de vânzări pentru piața neagră, în care utilizatori anonimi pot comercializa bunuri și servicii ilegale. Piața mascată era accesibilă doar prin intermediul unui software special. Silk Road 2,0 a apărut în noiembrie 2013, la doar cinci săptămâni după ce FBI a închis site-ul inițial, Silk Road, administrat de Ross William Ulbricht. FBI precizează că Benthall a preluat controlul pe piață la sfârșitul lunii decembrie 2013, sub numele „Defcon”. De atunci, Benthall a deținut și a operat Silk Road.
Șef Europol: „Criminalii pot lucra, dar nu se pot ascunde”
Europol a transmis că acțiunea a avut ca scop stoparea vânzărilor, distribuția și promovarea de articole ilegale și dăunătoare, inclusiv arme și droguri, care au fost vândute pe piețele negre on-line. Operațiunea Onymous, coordonată de Centrul Europol European a beneficiat de sprijinul Grupului Operativ (J-CAT). The J-CAT a fost creat pentru a servi ca o platformă pentru operațiuni specifice împotriva rețelelor criminale globale și infrastructură, efectuate de către CE3 și partenerii din statele membre ale UE și nu numai.
„Astăzi am demonstrat că, împreună, suntem capabili de a elimina eficient infrastructuri criminale care susțin criminalitatea organizată gravă. Pentru o lungă perioadă de timp, infractorii s-au considerat de neatins. Putem arăta acum că acestea nu sunt nici invizibile, nici de neatins. Criminalii pot lucra, dar nu se pot ascunde. Și munca noastră continuă .... ", a declarat Troels Oerting, șef în cadrul Europol. La rândul lui, Kumar Kibble, atașat regional pentru HSI în Germania a spus: „Eforturile noastre au perturbat un site web care permite activităților ilicite de pe piața neagră să evolueze și să se extindă, și oferă un refugiu sigur pentru activități ilegale, cum ar fi vânzarea de arme sau trafic de droguri”. El a adăugat că HSI va continua să lucreze în parteneriat cu Europol și partenerii săi de aplicare a legii din întreaga lume pentru depistarea infractorilor care utilizează software anonime pe Internet pentru activități ilegale și tragerea la răspundere pentru acțiunile lor.
„Lucrând îndeaproape cu organele de drept intern și internațional, FBI-ul și partenerii noștri au luat măsuri pentru a desființa mai multe site-uri dedicate cumpărării și vânzării de droguri ilegale și a altor bunuri ilegale. Combaterea infractorii cibernetici rămâne o prioritate de top pentru FBI, și vom continua investigațiile pentru dezmembrarea rețelelor ilicite care reprezintă o amenințare în spațiul virtual”, a spus și Robert Anderson, director adjunct executiv al FBI, răspunzător de criminaitatea cibernetică.
Inginerul milionar
Ross William Ulbricht, fondatorul Silk Road este considerat un personaj extrem de inteligent. Nu doar pentru că el ar fi construit si menținut Silk Road - un site secret de Internet folosit de traficanții de droguri si de cei care comandau asasinate - de ani de zile. El a absolvit Universitatea de Stat din Pennsylvania. Înainte de el ar fi construit Silk Road, Ulbricht a fost un inginer, studiind celule solare. Pe site-ul de socializare Linkedin el arată că este autorul unui număr de lucrări academice, inclusiv „celule solare polimerice cu orientați și puternic transparent anod nanotuburi de carbon.". „Îmi place să învăț folosind construcțiile teoretice pentru a întelege mai bine lumea din jurul meu. Firește, prin urmare, am studiat fizica la facultate și am lucrat ca un om de stiință în cercetare, timp de cinci ani. Am publicat concluziile mele în publicații recenzate de cinci ori în acea perioadă, în primul rând pe celulele solare organice și apoi pe cristale. Scopul meu în această perioadă din viața mea a fost pur și simplu pentru a extinde frontiera cunoașterii umane.”, scrie Ross William Ulbricht pe Linkedin.
Înainte de a intra în vizorul FBI, tânărul fizician scria despre „o simulare economică” care vine în sprijinul oamenilor: „Acum, obiectivele mele s-au schimbat. Vreau să folosesc teoria economică ca un mijloc de a elimina utilizarea de constrângere și agresiune printre oameni. Așa cum sclavia a fost abolită mai peste tot, cred că violența, constrângere și toate formele de forță de către o persoană de peste alta pot ajunge la un sfârșit. Utilizarea cea mai răspândită și sistemică de forță este între instituții, administrații, astfel încât acesta este punctul meu actual de efort. Cel mai bun mod de a schimba un guvern este de a schimba mintea celor guvernați, cu toate acestea. În acest scop, creez o simulare economică a oferi oamenilor o experiență de primă mână a ceea ce s-ar dori să trăiască într-o lume fără utilizarea sistemică a forței.”,
De când a a realizat „Drumul Mătăsii” online, fostul inginer și-a construit o avere în Bitcoins, moneda de schimb pe Internet. FBI-ul susține că el a câștigat 20.000 dolari pe zi din comisioane Bitcoin prin vânzările care se derulau pe Silk Road. Astfel, el a câștigat 3.400.000 dolari.