Rahova, loc blestemat pentru Dragnea! Pericol imens identificat recent

Rahova, loc blestemat pentru Dragnea! Pericol imens identificat recent Sursa: EVZ

Conform unor informații, în Penitenciarul Rahova a fost o adevărată explozie de cazuri de coronavirus. Căci unul din opt deținuți aflați în închisoare, în primele patru luni ale acestui an, a fost confirmat cu coronavirus. Fără a mai pune la socoteală polițiștii care s-au îmbolnăvit și ei de COVID.

Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea, închis tot la Rahova, a avut COVID-19 în decembrie 2020, dar ar fi putut oricând să se reinfecteze.

Lumea Justiției a adresat două solicitări Penitenciarului Rahova, dorind să aflăm situația infectarilor în perioada ianuarie-aprilie 2021, având în vedere că, potrivit informațiilor noastre, avusese loc o explozie a cazurilor de coronavirus în respectivă închisoare.

Solicitare către penitenciar:

- numărul total de persoane infectate;

Ne puteți urmări și pe Google News

- câți bolnavi au necesitat internarea;

- câte decese s-au înregistrat cu COVID-19;

- ce măsuri a luat penitenciarul pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

De asemenea, pentru fiecare dintre cazurile de persoane infectate, internate și decedate, am solicitat să ni se spună, în mod defalcat, câți dintre aceștia sunt / au fost deținuți și câți sunt / au fost angajați ai Penitenciarului Rahova.

După primirea celui dintâi răspuns, am trimis o revenire, întrebând care fusese numărul mediu de deținuți în intervalul 1 ianuarie – 5 mai 2021.

Este vorba despre 1.367 de persoane, conform celui de-al doilea răspuns. Or, ținând cont de faptul că în perioada de referință au fost consemnate 172 de infectari în rândurile deținuților, rezultă că procentajul celor infectați a reprezentat 12,58% (deci 1 din 8 deținuți). La cei închiși se adaugă 39 de polițiști infectați și ei cu coronavirus.

Răspunsul Penitenciarului Rahova:

„1. În perioada 01.01.2021 – 05.05.2021, au fost înregistrate în Penitenciarul București Rahova 211 persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, dintre care 39 de polițiști de penitenciare (un singur membru al personalului a necesitat internarea) și 172 de deținuți, toți deținuții fiind internați în Penitenciarul Spital București Jilava, unitate desemnată pentru supravegherea și asigurarea asistenței medicale în cazul persoanelor private de libertate testate pozitiv SARS-CoV-2.

2. La nivelul unității, nu a fost înregistrat niciun deces cauzat de SARS-CoV-2.

3. În cazul membrilor personalului testați pozitiv, s-au efectuat anchetele epidemiologice, s-au stabilit contactii acestora, iar ulterior au fost izolați medical 14 zile.

4. De la debutul situației epidemiologice actuale, atât pe perioada instituirii Stării de urgență pe teritoriul României, de la încetarea acesteia până în prezent și în perioada următoare, la nivelul sistemului penitenciar și, implicit, la nivelul Penitenciarului București Rahova a fost elaborat și implementat un Plan de măsuri pentru diminuarea riscului epidemiologic în toate sectoarele de activitate, în mod special pentru menținerea siguranței medicale a persoanelor private de libertate și a personalului, cu scopul desfășurării eficiente a activităților și misiunilor specifice.

Astfel, intrarea / ieșirea în / din serviciu a personalului se efectuează cu respectarea spațiului de distanțare socială și, în mod obligatoriu, cu triajul epidemiologic (cu monitorizarea temperaturii corporale și chestionarea anamnestică (n.r. legată de simptome), conform instrucțiunilor pe linie medicală). Întregul personal poartă permanent echipament individual de protecție. S-a adoptat măsură aplicării programului de lucru secvențial, astfel încât s-a limitat contactul social în momentul efectuării schimbărilor în serviciu.

S-a asigurat difuzarea informațiilor privind măsurile de protecție medicală, care se mențîn la nivelul locului de deținere, inclusiv după încetarea stării de urgență, pentru protecția sănătății populației carcerale și a personalului, prin intermediul punctelor de informare electronică, rețeaua radio-TV cu circuit închis sau afișarea la avizierele / panourile informative din cadrul secției.

Astfel, prin acest Plan de măsuri, a fost stabilită obligația dezinfectării tuturor spațiilor (de deținere sau administrative) din unitate de cel puțîn o dată pe săptămâna și ori de câte ori este necesar, punctual, în funcție de rezultatul eventualelor anchete epidemiologice desfășurate. Totodată, deținuților le sunt puse la dispoziție materiale igienico-sanitare și dezinfectante, precum și măști individuale de protecție, cel puțîn una pe zi.

S-a procedat la acțiuni de dezinfecție generală, dezinfecție cu soluții pe baza de clor, respectându-se întocmai indicațiile producătorului, dezinfectarea spațiilor intens circulate, a autospecialelor, a spațiilor destinate cazării pesoanelor private de libertate (cu respectarea condițiilor de scoatere a deținuților din camere și ventilarea camerelor după dezinfectare).

Au fost acordate comunicări on-line în toate situațiile solicitate de persoanele private de libertate, în scopul menținerii legăturii cu familia. În cazul deținuților pentru care nu a fost posibil contactul telefonic cu membrii familiei, din cauza lipsei fondurilor financiare, a fost realizată la nivelul unității o procedura care a reglementat posibilitatea transmiterii și primirii informațiilor spre și de la familie prin intermediul asistenților sociali, la solicitarea persoanelor custodiate.

La nivelul penitenciarului, în vederea respectării măsurilor de distanțare socială, au fost reorganizate activitățile desfășurate în afară camerelor de deținere, prin limitarea numărului de persoane private de libertate participante cazate la nivelul aceleiași camere de deținere sau participarea în serii de maximum 5 persoane simultan la o activitate.

Acordarea dreptului la vizite s-a efectuat cu dezinfectarea spațiilor înainte și după fiecare serie de vizită, cu aerisirea spațiilor între seriile de vizitatori, cu informarea persoanelor vizitatoare despre obligativitatea purtării, în momentul prezentării și accesului în unitate, a măștilor și mănușilor de protecție”.