Rafila trage semnalul de alarmă. „Noua tulpină, Omicron, devine dominantă”. Vor fi noi restricții?

Rafila trage semnalul de alarmă. „Noua tulpină, Omicron, devine dominantă”. Vor fi noi restricții? sursa: Arhiva EVZ

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că nu este exclus ca la rezultatele secvențierii în cazul celor trei români infectați cu Covid, care au ajuns în țară din Africa de Sud, să apară noua tulpină Omicron.

El consideră că „în zona din care vin persoanele respective încet-încet tulpina dominantă devine Omicron, în detrimentul tulpinii Delta".

„Așteptăm rezultatele. Sigur că nu e exclus să fie și noua tulpină, pentru că, în mod evident, din zona din care vin persoanele respective încet-încet tulpina dominantă devine Omicron, în detrimentul tulpinii Delta”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3.

Nu se discută deocamdată de noi restricții

Ministrul consideră că nu se poate discuta deocamdată de noi restricții, pentru că sunt doar câteva cazuri și nici acelea nu au deocamdată rezultatul secvențierii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rafila este de părere că sistemul medical trebuie pregătit cel mai bine pentru un eventual val 5, în care în opinia sa va fi „un mix” de cazuri.

„Ne pregătim în primul rând prin dezvoltarea serviciilor ambulatorii și dezvoltarea capacității de testare, care să permită oamenilor să beneficieze de tratament înainte să apară complicațiile și să nu supra-aglomereze spitalele pe de o parte, iar pe de altă parte trebuie să convingem oamenii să își vaccineze familiile, în primul rând persoanele vârstnice și cei cu boli cronice. Noi acolo avem problema importantă. Avem doar 30% din populația cu vârsta de peste 70 de ani vaccinată, față de alte țări care au această categorie protejată în mod esențial și atunci cred că dacă vrem să avem sărbătorile în liniște trebuie să încurajăm oamenii în această lună să își vaccineze vârstnicii și persoanele cu boli cronice din familie”, a mai spus Rafila, potrivit Digi24.

„Nu se pune problema în acest moment, pentru că nu există justificare nici măcar din punct de vedere epidemiologic”, a răspuns ministrul la întrebarea dacă se va impune carantina în cazul înmulțirii cazurilor.

Trei dintre persoanele sosite joi din Africa de Sud au fost confirmate cu Covid după ce au fost testate pe aeroporturile din București și Baia Mare la momentul aterizării.