Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că nu e un bilanț neașteptat, având în vedere că oamenii circulă mult, și că apariția unor focare locale are influență asupra bilanțului la nivel național.

„Nu sunt cifre neașteptate pentru că există o activitate intensă peste tot, dacă vă uitați la transporturi, la afluența persoanelor în zonele publice. Până la urmă, noi în această perioadă, cu puține excepții, am fluctuat între 150-200 de cazuri pe zi, au fost excepții când la sfârșit de de săpămână s-au lucrat ceva mai puține teste. Asta este situația, trebuie să o luăm ca atare și să încercăm să continuăm să educăm oamenii să respecte acele 3-4 reguli care pot ține lucrurile sub control”, a spus Alexandru Rafila la Digi24.

„Apar focare în cămine de bătrâni, în companii și atunci discutăm de un număr de cazuri mai mare. Lucrurile astea vor continua probabil pe parcursul verii, ele vor continua să influențeze la nivel național numărul de cazuri zilnice, dar atenția va trebui concentrată ca aceste focare să nu se extindă în zonele înconjurătoare”, a adăugat el.

Specialistul a vorbit și despre discuțiile privind prelungirea sau nu a stării de alertă.

„Legislația din România prevede aceste variante care fac posibiă intervenția autorităților, nu cred că e importantă denumirea acestei stări, cred că cel mai important e să ofere autorităților pârghii să instituie măsuri de control al acestei infecții, fie la nivel național fie la nivel local”, a conchis Rafila.

În aceste condiții este greu probabil ca starea de alertă să fie prelungită, în momentul în care PSD și Pro România au declarat fără echivoc că nu vor vota în Parlament o astfel de propunere.