Rafila, anunț cumplit: „Decesele vor crește în perioada următoare”

Rafila, anunț cumplit: „Decesele vor crește în perioada următoare”

Prof. dr, Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a declarat astăzi că numărul de cazuri de COVID-19 în secţiile de terapie intensivă şi decesele vor creşte, în perioada următoare.

„Este o creştere evidentă, dar ea nu este o creştere rapidă, este o creştere lentă a numărului de cazuri. Sunt convins că dacă am face o curbă, o să vedem că această curbă are, în continuare, un caracter crescător. Dar, numărul de cazuri în secţiile de terapie intensivă şi decesele vor creşte în perioada următoare”, a spus Rafila la Digi 24.

Medicul a explicat că „acestea urmează unei acumulări de cazuri noi”.

„Am avut peste 1.000 de cazuri noi, zilnic, în ultimele două săptămâni aproape şi consecinţa acestei acumulări de cazuri numeroase va fi după un anumit interval, de care ne-am apropiat foarte mult în momentul de faţă, creşterea numărului de cazuri şi numărului de decese în secţiile de terapie intensivă”, a încheiat Alexandru Rafila.

Ne puteți urmări și pe Google News

Luni seară, Alexandru Rafila a declarat că 5% din pacienții Covid-19 dezvoltă o formă gravă a bolii și au nevoie de terapie intensivă.

De asemenea, el a mai arătat că există un decalaj între creșterea numărului de îmbolnăviri și creșterea numărului de cazuri grave, pentru că un pacient nu are nevoie chiar de a doua zi de terapie intensivă, boala se agravează într-o perioadă de timp. Tocmai de aceea, este de așteptat ca această perioadă pe care o traversăm acum, cu peste 1.000 de cazuri noi în fiecare zi, să aibă consecință creșterea numărului de pacienți în stare gravă și chiar decese peste câtva timp.

„E un decalaj între creșterea numărului de cazuri noi și creșterea numărului de cazuri de terapie intensivă și de mortalitate. Pentru că un om care se îmbolnăvește nu intră de a doua zi la ATI, boala se agravează în timp. În următoarele săptămâni ne așteptăm să avem o creștere mai rapidă a cazurilor de terapie intensivă și a mortalității. Dacă am 1.200 de cazuri zilnic, ecoul acestor cazuri se întregistrează după o perioadă”, a explicat Alexandru Rafila.

Acesta a precizat că este important ca sistemul sanitar să fie pregătit pentru această evoluție, care este predictibilă.