Rafila: „ Mâncăm antibiotice în fiecare zi. Sunt folosite în exces ”. PEROCOLUL care ne paște din această cauză

Rafila: „ Mâncăm antibiotice în fiecare zi. Sunt folosite în exces ”. PEROCOLUL care ne paște din această cauză

Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat, vineri, că în țara noastră antibioticele sunt folosite excesiv.

"În ceea ce privește rezistența la antimicrobiene (...) nu o putem evita, dar o putem controla prin folosirea cu măsură a antibioticelor și existența unor persoane specializate care să controleze fiecare spital cum folosesc antibioticele. Trebuie să controlăm foarte bine vânzarea antibioticelor în farmacii — teoretic, avem o legislație în țara noastră, pentru că dacă insiști la o farmacie poți cumpăra antibiotice fără rețetă. Avem o problemă aici. O altă problemă existentă la nivelul întregii Europe este folosirea antibioticelor în domeniul veterinar, pentru dezvoltarea rapidă a animalelor. (...) Iarna, tratăm 75% dintre cazurile de viroză gripală cu antibiotice fără să fie nevoie. Este o problemă de cultură, care ține de nivelul de înțelegere al populației. Dacă cineva merge la medicul de familie poate să obțină ce antibiotic dorește. Este o problemă de cultură, educație și legislație", a afirmat Alexandru Rafila, la Summitul Bunei Guvernări, organizat de Strategikon.

 

Specialistul a mai spus că rezistența la antibiotice este o mare amenințare la nivel mondial, indicând că în 2050 rezistența la antimicrobiene va fi principala cauză a deceselor.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

"Au existat multe amenințări în ultimii 10 — 15 ani — gripa aviară, pandemie de gripă și, recent, ebola. (...) În general, problemele sunt pe termen scurt — luni, un an sau maximum doi ani—, apoi se rezolvă prin evoluție naturală, dar acum suntem în fața unei mari amenințări, mulți au auzit de ea, puțini știu care este cauza acestei probleme și aceasta este creșterea rezistenței la antibiotice. (...) În anul 2050, cauza principală a deceselor va fi rezistența la antimicrobiene, care va produce 10 milioane de decese pe an. (...) În următorii 25 — 30 de ani putem discuta despre o creștere de zece ori a acestei probleme", a explicat Rafila.

 

Conform lui Rafila, în fiecare an, în întreaga lume, se cheltuiesc aproximativ 15 miliarde de dolari pentru folosirea exagerată a antibioticelor.

 

Rafila a subliniat că folosirea antibioticelor ar trebui diminuată cât se poate de mult, atât la oameni, cât și la animale, caz în care sunt folosite pentru creșterea acestora. "Mâncăm antibiotice în fiecare zi", a arătat el.

 

Președintele Societății Române de Microbiologie a susținut că în următorii 20 de ani operațiile chirurgicale vor fi mortale în cazul majorității pacienților din cauza infecțiilor.

 

"În Europa, aproximativ 25.000 de persoane mor din cauza bacteriilor în fiecare an, iar costurile pentru tratament sunt de un miliard de dolari. (...) În România, Grecia, Cipru și Italia se folosesc foarte multe antibiotice. Suntem campioni în ceea ce privește bacteriile din spitale", a mai spus Rafila, scrie Agerpres.