Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a vorbit în premieră la emisiunea Medika Special despre pericolul ascuns din modificările aduse la noul Cod Aerian. Pe scurt: există pericolul ca avioanele și elicopterele SMURD să nu se mai ridice de la sol! „A fost o discuție la Comisia de Transport, la Camera Deputaților. Este vorba despre Codul Aerian, care este lucrat de Ministerul Transporturilor și de Ministerul Apărării. La Codul Aerian s-au adus unele amendamente propuse de industrie, adică de privați, de operatori. O parte din propuneri nu doar că au un impact direct asupra noastră, dar ne-ar opri complet activitatea. Să nu uităm ca elicopterele SMURD sunt înmatriculate militar la Ministerul de Interne. Adică, Ministerul de Interne le operează. Când vii acolo și adaugi că aeronavele militare execută doar misiuni cu caracter militar, automat elicopterele SMURD nu mai pot executa misiuni de salvare. Noi avem o colaborare civil-militară cu armata. Cu forțele aeriene avem o colaborare foarte bună, iar dacă ai tăiat colaborarea civil-militară, care este apărată de NATO și dorită chiar și de Uniunea Europeană, atunci nu mai sprijini civilii”.

Totuși, Raed Arafat trage nădejde că factorii de decizie vor ține cont și de punctul de vedere al DSU. „Există propuneri din partea industriei, asta se discută. Dar, dacă legea trece așa, ca avioanele și elicopterele SMURD să rămână la sol și să se dea totul peste cap, dacă sunt activități militare, atunci asta ne împinge către o altă soluție. Să ieșim la înmatriculare civilă și să intrăm pe piață. Asta se vrea, ca noi să operăm pe un regulament comercial. Noi acum operăm pe alte reguli”, a explicat dr. Arafat.

Cazul „Caracal”: apar dispeceri profesioniști

Cazul „Caracal” ne-a arătat hibele care există în sistemul 112 din România, însă autoritățile dau asigurări că lucrurile se vor schimba. Raed Arafat a vorbit despre îmbunătățirile care se vor aduce sistemului de urgență din România: „După momentul «Caracal», 14 județe sunt desemnate să aibă dispecerate complet integrate cu poliție, jandarmi, cu tot. În afară de Mureș, unde sistemul integrat funcționează încă din anul 2001, Hunedoara, din 2014, București, de anul acesta, vor mai fi și alte județe, precum Cluj, Arad, Iași”, a declarat Raed Arafat pentru Medika Tv.

În plus, șeful DSU anunță că, după implementarea unor noi programe de pregătire, personalul 112 va fi alcătuit din dispeceri profesioniști. În felul acesta, se urmărește ca pompierul, asistentul medical sau dispecerul care preia un apel de urgență să poată duce la bun sfârșit cazul. „Centrele de simulare din Mureș si din București se apucă de luna asta să pregătească primele grupe de dispeceri profesioniști. Vor fi  12 săptămâni de pregătire. Mai întâi parcurg o fază online și apoi urmează partea de simulare. Într-o încăpere stă cineva care simulează apelul, iar în alta cel care preia apeul. Apoi se discută modul în care a fost preluat apelul, sunt și capcane. Vom avea dispeceri mai bine pregătiți decât acum”, a completat dr. Raed Arafat.