Radu Mazăre a ieșit din închisoare. Fostul primar și-a anunțat retragerea din viața publică. Update
- Ionel Sclavone
- 27 mai 2024, 22:09
Update 2: Fostul primar a ieșit din închisoare și a refuzat să facă declarații cu privire la perioada petrecută după gratii. Vizibil îmbătrânit, după cinci ani petrecuți în închisoare, Radu Mazăre a declarat că nu mai este interesat de viața publică. Totodată, întrebat dacă a acoperit prejudiciul din cele două dosare, a spus sec: „Nu”.
„Nu mă mai interesează viața publică. Deci nu mă mai întrebați ce voi face... Ar trebui ca nici pe voi să nu vă mai intereseze ce voi face eu în continuare”, a răspuns Mazăre la întrebările insistente ale jurnaliștilor.
El a urcat în mașina condusă de soția sa, care îl aștepta la poarta penitenciarului fără a sta prea mult de vorbă cu jurnaliștii.
Update: Răducu, fiul lui Radu Mazăre, s-a declarat surprins de decizia instanței prin care a fost eliberat tatăl său. El a spus că trimiterea fostului primar la pușcărie a reprezentat un capitol urât în viața familiei. Totodată, a precizat că tatăl său este într-o formă foarte bună deoarece a făcut sport în timpul detenției.
„Am primit vestea cu foarte mult entuziasm şi nu îmi vine să cred că în sfârşit s-a terminat un capitol urât din familia noastră. Îmi tremură picioarele de emoţii şi abia aştept să-l văd. În lumina noilor evenimente care au fost făcute publice, nu ştii la ce să te aştepţi şi am învăţat că nu trebuie să avem aşteptări nici pozitive, nici negative, că nu te poţi ghida după nimic. Dacă ar fi să te ghidezi după dreptate, sigur că nu se mai ajungea aici”, a afirmat Răducu Mazăre
Potrivit spuselor sale, Radu Mazăre face câte două ore de sport și se menține într-o condiție fizică foarte bună.
„Pot să vă spun că are pătrăţele, face şpagatul, face două ore de sport în fiecare zi, a făcut şi mai mulţi muşchi decât avea. E o decizie pe care nu am plănuit că o să apară, a fost cu totul neaşteptat”, a precizat Răducu Mazăre.
Radu Mazăre fostul primar al municipiului Constanța va fi eliberat în câteva ore. Fostul primar va fi eliberat după aproximativ cinci ani petrecuți în detenție. Judecătorii Tribunalului Ilfov i-au admis cererea de eliberare condiționată.
Fostul primar al municipiului Constanța a solicitat eliberarea condiționată la Judecătoria Sector 4. În aprilie 2024, instanța i-a respins cererea, iar fostul edil a contestat decizia la Tribunalul Ilfov. De această dată soluția i-a fost favorabilă.
Radu Mazăre iese din pușcărie
Fostul primar a primit o decizie de eliberare condiționată din partea judecătorilor Tribunalului Ilfov, după cinci ani petrecuți în detenție. Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la nouă ani de închisoare în 2019, în dosarul retrocedărilor fictive din Constanța. Fostul primar a mai primit o condamnare de alți cinci ani de închisoare, în februarie 2022, în dosarul Polaris. Cu toate acestea judecătorii au decis că Mazăre poate fi eliberat.
„În baza art. 425 alin. 7 pct. 2 lit. a din codul de procedură penală, raportat la art. 587 alin. 3 din codul de procedură penală; admite contestația formulată de condamnatul Mazăre Radu Ștefan, împotriva sentinței penale nr. 996/2024 din 17.04.2024, pronunțată de Judecătoria Sectorului 4 București, în dosarul penal nr. 6917/4/2024. Desființează sentința penală nr. 996/2024 din 17.04.2024, pronunțată de Judecătoria Sectorului 4 București și, rejudecând în fond: În baza art. 587 din codul de procedură penală, raportat la art. 59 Cod Penal din 1969; admite cererea de liberare condiționată formulată de condamnatul Mazăre Radu Ștefan, (...), aflat în stare de deţinere în Penitenciarului Jilava Bucureşti.
Dispune liberarea condiţionată a contestatorului condamnat Mazăre Radu Ștefan, de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 101/29.06.2023, emis de Tribunalul Ilfov, Secţia Penală, în baza sentinţei penale nr. 63/23.03.2023, pronunțată de Tribunalul Ilfov, prin care i s-a aplicat pedeapsa de 9 ani închisoare. Atrage atenţia contestatorului condamnat Mazăre Radu Ștefan asupra dispoziţiilor art. 61 Cod Penal din 1969, privind revocarea liberării condiţionate. În baza art. 275 al. 3 din codul de procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată prin punerea hotărârii la dispoziția persoanei condamnate și procurorului prin mijlocirea grefei instanței, azi, 27.05.2024”, se arată în decizia instanței.
Fostul primar stă după gratii din 2019
Radu Mazăre a ajuns în închisoare din mai 2019, după ce a fost extrădat din Madagascar. Edilul a fugit în insula africană, unde deține un resort turistic, în 2017. Mazăre a fost condamnat în cazul retrocedărilor ilegale de terenuri şi în dosarul Polaris. În primul caz, judecătorii i-au impus o pedeapsă de nouă ani de închioare. În dosarul Polaris a mai primit cinci ani.
După cinci ani petrecuți după gratii, Radu Mazăre a solicitat să fie pus în libertate, conform legii. Prima cerere i-a fost respinsă de Judecătoria Sector 4, care i-a permis să revină cu o nouă solicitare peste nouă luni, la începutul anului 2025. Radu Mazăre a contestat decizia judecătorilor la Tribunalul Ilfov.
De menționat că nici Comisia de liberare condiționată a Penitenciarului Jilava, unde și-a executat pedeapsa, nu a considerat că Radu Mazăre trebuie eliberat condiționat. Comisia a apreciat că faptele pe care le-a comis au demonstrat o „perseverență infracțională”.
Radu Mazăre condamnat pentru corupție
În dosarul retrocedărilor ilegale, fostul primar a fost condamnat pentru abuz în serviciu și constituire a unui grup infracţional organizat. dosarului au fost mai multe terenuri din zona centrală a orașului, și din stațiunea Mamaia, despre care instanța a decis că au fost retrocedate fraudulos. Prejudiciul a fost estimat la aproximativ 114 milioane euro, dintre care 77,77 milioane euro în dauna statului și 36,16 milioane euro în dauna orașului.
Prin Decizia nr. 32/2019 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa a dispus desfiinţarea totală sau parţială a mai multor dispoziţii emise în temeiul Legii nr. 10/2001. De asemenea, au fost anulate și alte înscrisuri, reţinându-se prejudiciul cauzat de subevaluarea terenurilor ce au fost acordate în compensare.
În dosarul Polaris, Radu Mazăre a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Conform procurorilor, în perioada 2008-2014, cu ajutorul afaceristului Sorin Strutinsky, ar fi primit de la Polaris M Holding SRL. peste şapte milioane de euro. În schimbul banilor ar fi aranjat ca firma să câștige o licitaţie organizată de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare.
Potrivit DNA, angajamentul a fost încheiat pe o perioadă de 25 de ani. În acest context, au mai stabilit procurorii, a fost semnat un act adiţional prin care valoarea contractului a fost majorată nejustificat cu zece milioane de lei.