Evenimentul Zilei > Actualitate > RADU BANCIU, ȘOCHEAZĂ CNA! Realizatorul B1TV a primit o replică dură
RADU BANCIU, ȘOCHEAZĂ CNA! Realizatorul B1TV a primit o replică dură

RADU BANCIU, ȘOCHEAZĂ CNA! Realizatorul B1TV a primit o replică dură

Prezent în fața membrilor CNA, realizatorul a comentat dure la adresa comunitatii maghiare din Romania

Postul B1 TV a fost sancţionat de Consiliul Național al Audiovizualului cu 50.000 de lei pentru afirmaţiile considerate dure la adresa comunitatii maghiare din Romania, făcute de Radu Banciu, în contextul atentatului dejucat de la Târgu Secuiesc, în care a fost implicat un membru al formațiunii extremiste „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate”. Vizate au fost edițiile emisiunii „Lumea lui Banciu” din perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2015,

„Îmi asum tot ce s-a vorbit în acea emisiune. Am venit sa spun că certificăm acest lucru. De fiecare dată când facem o afirmaţie, o facem în cunoştinţă de cauză. Am văzut documentul (raportul de monitorizare al CNA – n.r.), este complet. Au fost discuţii lungi, bine că am rămas în viaţa, a fost o tentativă de atentat terorist. Despre atentatele teroriste dejucate discutăm oricând", a spus Radu Banciu.

Membrii Consiliului l-au întrebat pe Banciu cum explică afirmația „ungurii sunt urâţi”, dar și despre comentariul făcut în emisiunea din 2 decembrie 2015 că „maghiarul este într-adevăr răzbunător din fașă, recunosc, ei știu din fașă, deci ei când se nasc au în gen răzbunarea, sunt croiți așa, toți sunt crescuți la fel”.

"Mai rar, în 26 de ani de televiziune, am auzit pe post un discurs mai xenofob. Vadim Tudor și Gheorghe Funar nu făceau astfel de generalizări. Genul ăsta de argument nu reuşesc să îl pătrund. Am crezut ca face un rol la televizor. Unii sar clar calul la televizor deși în viața de zi cu zi sunt oameni OK. Prezența lui aici mi-a aratat ca nu este cazul", a spus Radu Herjeu, membru CNA.

Consiliul a aplicat o amendă în cuantum de 50.000 de lei postului B1 TV pentru încălcarea prevederilor art. 40 din Legea audiovizualului nr. 504 / 2002, cu modificările și completările ulterioare și ale art. 47 alin. (1) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, la difuzarea emisiunii “Lumea lui Banciu” , edițiile din 01 și 02 decembrie 2015.

Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare

Art. 40 Este interzisă difuzarea de programe care conţin orice formă de incitare la ură pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex sau orientare sexuală.