RADET îi lasă pe BUCUREŞTENI fără APĂ şi CĂLDURĂ. De TREI ORI într-o SINGURĂ SĂPTĂMÂNĂ

RADET îi lasă pe BUCUREŞTENI fără APĂ şi CĂLDURĂ. De TREI ORI într-o SINGURĂ SĂPTĂMÂNĂ

Vremea frumoasă de afară este singurul avantaj pe care îl au bucureştenii. RADET îi lasă din nou fără apă şi căldură zeci de blocuri din Capitală

Nu există săptămână în care Regia de termoficare să nu îşi bată joc de bucureşteni. De trei ori în această săptămână, locuitorii oraşului au stat în frig Astăzi,  RADET anunţă că a oprit furnizarea apei calde şi a agentului termic pentru încălzire la şase puncte termice, care alimentează un număr de 47 de blocuri, până la ora 24.00, pentru efectuarea unor lucrări programate în zona intersecţiei bulevardelor Unirii şi Libertăţii din Sectorul 5 al Capitalei.

Pentru că oamenii sunt obligaţi să suporte frigul în propriile case şi pentru că RADET nu respectă clauzele din contractele semnate cu Asociaţiile de Proprietari, Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiei de Proprietari Habitat, îi învaţă cum să dea în judecată Regia, printr-o scrisoare deschisă:  

Stimați utilizatori ai sistemului de termoficare,

Ne puteți urmări și pe Google News

Vă reamintim câteva din prevederile din Ordinul nr. 91 din 20 martie 2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termica emis de A.N.R.S.C. și publicat în Monitorul Oficial nr. 350 din 23 mai 2007, prevederi referitoare la obligativitatea furnizorului de a vă despăgubi pentru nerespectarea gravă a parametrilor de furnizare a agentului termic și apei calde:

”ART. 194    (1) Furnizorul este obligat sa plătească despăgubiri utilizatorului în cazul deteriorării unor instalaţii de utilizare a energiei termice, afectării sau punerii în pericol a sănătăţii, în situaţia în care parametrii agentului termic au înregistrat abateri mai mari decât cei admişi în prezentul regulament, în normele tehnice în vigoare, sau ca urmare a nerespectării condiţiilor de potabilitate a apei calde de consum, în punctul de delimitare. Această obligaţie se aplica şi în situaţia în care deteriorarea instalaţiilor de utilizare a energiei termice a fost provocată de un regim chimic necorespunzător al agentului termic. (2) Plata despăgubirilor se face cu respectarea condiţiilor prevăzute în contractul de furnizare pe baza documentaţiei economice întocmite de agenţii economici de specialitate, a unor expertize sau a documentelor justificative prezentate de utilizator.( N.B. Sublinirea ne aparține.) Primele documentele justificative pentru cererile de despăgubire privind livrarea agentului termic secundar la parametrii sub valoarea necesară declarată chiar de către RADET pot fi preluate direct din Tabelul nr. 1. Datele din tabelul nr. 1 au fost extrase din informațiile  publicate de RADET privind Starea actualizată a sistemului de încălzire din Municipiul București ( sursa: http://radet.ro/opriri/Opriri_programate.pdf). Se observă că cel puțin din data 01.01.2016 ora 8.00 și până în data de 06.01.2016 ora 20.00, ”temperatura tur secundar real” a fost mai mică decât valoarea temperaturii tur secundar necesar diminuată cu valoarea abaterii admise de - 2°C, pentru toate sursele de termoficare din București ( ELCEN, terți și RADET), fiind astfel afectat confortul termic din apartamentele racordate la aceste surse. Utilizatorii pot solicita in scris la RADET București și extrasele din caietele cu înregistrarea parametrilor la ieșirea din punctele termice la care sunt racordați.

Pentru buna desfășurare a despăgubirilor, propunem ca reprezentanții autorizați ai Primăriei Municipiului București prin Direcția de Utilități Publice si ai AMRSP să se implice efectiv în monitorizarea cererilor de despăgubire, să urmărească punerea la dispoziția asociațiilor de proprietari parametrii de furnizare a agentului din fiecare punct termic de către Secțiile de exploatare din RADET București și să verifice corectitudinea calculării și acordării reducerilor facturilor de energie pe ianuarie 2016 cu valoarea despăgubirilor.

Pentru evitarea pe viitor de astfel de evenimente nedorite care afectează în mod direct satisfacția clienților sistemului de termoficare, propunem ca Primăria Municipiului București prin Direcția de Asistență Tehnică și Juridică să înăsprească condițiile de fundamentare a indicatorilor de performanță privind calitatea energiei termice livrate populației sub formă de agent termic și /sau apă caldă din Proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului Serviciului Public de Alimentare cu Energie Termică din Municipiul București, aflat în curs de aprobare.