Rachetele nord-coreene sunt oarecum învechite, dar încă pot provoca destule distrugeri. Interviu

Rachetele nord-coreene sunt oarecum învechite, dar încă pot provoca destule distrugeri. InterviuRachete / Sursa Foto: Arhiva EVZ

Autoritățile ruse și nord-coreene au convenit, miercuri, să aibă noi întâlniri în viitorul apropiat după întrevederea dintre președintele rus, Vladimir Putin, și liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, care a avut loc la cosmodromul Vostohnîi.

O întâlnire în care ambii au toastat pentru "o veche prietenie" și și-au arătat buna armonie și un dușman comun care îi unește: Statele Unite, care au amenințat Phenianul cu "noi sancțiuni", dacă apropierea lor va continua. Ramón Pacheco Pardo, profesor de Relații Internaționale la King's College din Londra, consideră că va exista un acord ca Phenianul să furnizeze arme Moscovei, atât obuze de artilerie, cât și rachete.

Reporter: Credeți că Kim Jong-un va risca să vândă arme Rusiei?

Ramón Pacheco Pardo: Nu cred că lui Kim Jong-un îi pasă prea mult de posibilele sancțiuni pe care le pot impune Statele Unite, Europa și Coreea de Sud. Așa că eu cred că va transfera arme în Rusia, atât obuze de artilerie, cât și rachete.

Reporter: Care erau așteptările de la această întâlnire la nivel înalt?

Ramón Pacheco Pardo: Cred că Kim și Putin vor anunța colaborarea dintre țările lor și opoziția lor față de "imperialismul" Statelor Unite și poate al NATO. Dar nu cred că vor anunța genul de acord de transfer de arme la care pot ajunge.

Reporter: Ar putea exista un acord secret de transfer de arme?

Ramón Pacheco Pardo: Cred că va fi secret, da.

Reporter: Armele pe care Coreea de Nord le poate furniza Rusiei ar fi într-adevăr eficiente împotriva Ucrainei în război?

Ramón Pacheco Pardo: Da, ar fi, din punctul meu de vedere. Rachetele nord-coreene sunt oarecum învechite. Dar încă pot provoca destule distrugeri. Și obuzele lor de artilerie pot ucide ca oricare altul. Coreea de Nord are rachete cu rază scurtă, medie și lungă de acțiune, precum și rachete intercontinentale. Îmi imaginez că Rusia vrea unele cu rază scurtă și medie de acțiune, care pot fi trase la sute de kilometri de ținta lor. Acestea sunt suficiente pentru războiul din Ucraina.

Reporter: Va continua Coreea de Nord să testeze rachete și chiar să efectueze un test nuclear în curând?

Ramón Pacheco Pardo: Coreea de Nord va continua cu siguranță să efectueze teste de rachete. Nu are de ce să înceteze să le facă, din moment ce nu are pe agendă niciun fel de dialog cu Statele Unite și Coreea de Sud. În ceea ce privește un posibil test nuclear, cred că nici măcar Kim nu știe dacă vrea să meargă mai departe sau nu.

Kim Jong-un amenință Coreea de Sud şi SUA. Va fi un răspuns „zdrobitor” la exercițiile militare „ale inamicului”

Sursa foto: North Korean Central News Agency

Reporter: Cum va accepta China un pact nord-coreean cu Rusia?

Ramón Pacheco Pardo: Cred că China ar prefera ca Rusia și Coreea de Nord să nu colaboreze atât de deschis. Acestea fiind spuse, China nu poate controla ce vor să facă Putin și Kim. Așa că nu o va deranja să trimită un mesaj clar că niciunul nu este atât de izolat precum și-ar dori Europa și Statele Unite.

Reporter: Vor deveni din ce în ce mai strânse legăturile militare ale Rusiei cu China? Ce rol are Coreea de Nord în această nouă axă anti-occidentală?

Ramón Pacheco Pardo: Coreea de Nord este un susținător militar și diplomatic al axei China-Rusia. Dar rolul său este mai secundar, din punctul meu de vedere.

Reporter: Reînarmarea în Asia este în creștere, atât în ​​Japonia, Coreea de Sud, cât și în Australia. Este frica de China sau o politică promovată de Statele Unite?

Ramón Pacheco Pardo: Din punctul meu de vedere, principalul motiv pentru reînarmarea Australiei, Coreei de Sud și Japoniei este amenințarea pe care o simt din partea Chinei. Mai ales că Xi Jinping a preluat puterea și a început să ducă o politică externă și militară mai agresivă. Astfel, această reînarmare se dezvoltă independent de politica Statelor Unite față de Asia și Indo-Pacific.

Dar mai trebuie spus că atât Canberra, Seulul, cât și Tokyo, se tem de posibila revenire la putere a lui Trump în Statele Unite, sau a unui președinte cu aceleași idei ca Trump în privința aliaților Washingtonului. Așa că și aceste țări se reînarmează pentru a se putea apăra, fără a avea o dependență excesivă de Statele Unite. Mai trebuie adăugat că această reînarmare este un produs al faptului că nu există nicio organizație similară NATO în regiune.

Membrii europeni NATO își puteau permite să-și reducă cheltuielile de apărare după Războiul Rece. Asta, deoarece se părea că NATO urma să oprească potențiala agresiune rusă. Dar țările asiatice nu au avut niciodată această oportunitate, motiv pentru care cheltuielile lor pentru apărare sunt acum mai mari decât cele ale altor țări. (Rador)