Racheta SpaceX, în drum către ISS. Rusia, pusă la punct de NASA

Trei astronauți americani și un japonez se îndreaptă, luni, către Stația Spațială Internațională (ISS) la bordul unei rachete SpaceX , noul mijloc de transport spațial al NASA, după nouă ani de dependență de Rusia.

Cei patru li se vor alătura, pe ISS, celor doi cosmonauți ruși și unei astronaute americană. Cu această expediție, NASA își arată din nou ambițiile împotriva marelui său rival, Rusia.

„Este o zi mare pentru Statele Unite ale Americii și pentru Japonia”, a declarat directorul NASA, Jim Bridenstine, într-o conferință de presă.

O rachetă a SpaceX,  Falcon 9, a decolat la ora prevăzută, dumnică seara, de la Kennedy Space Center, cu Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker și Soichi Noguchi aflați în capsula atașată la vârf.

Primul etaj al rachetei s-a desprins repede înainte de a reveni pe o navă-dronă a SpaceX. La douăsprezece minute după decolare, la o altitudine de 200 km și o viteză de 27.000 km/h, capsula însăși s-a desprins de a doilea etaj.

SpaceX a confirmat că ea se află pe calea cea bună pentru a ajunge la ISS în jurul orei 4 a.m. GMT, marți, scrie France 24.

„Funcționează corect”, a confirmat Gwynne Shotwell, numărul doi al SpaceX, la o conferință de presă. Dar „vom răsufla ușurați în aproximativ 26 de ore, când predăm echipajul NASA”.

Acest prim zbor „operațional” urmează misiunii demonstrative de succes din mai până în august, în timpul căreia doi astronauți americani au fost duși la ISS și apoi aduși înapoi pe Pământ în siguranță de SpaceX, prima companie privată care a realizat această performanță tehnologică.

În total, SpaceX urmează să lanseze alte două zboruri cu echipaj, în 2021,  pentru NASA, și patru misiuni de realimentare a stației în următoarele 15 luni.

O misiune pur privată, prin intermediul partenerului Axiom Space, este, de asemenea, programată pentru sfârșitul anului 2021, deoarece NASA a sugerat că Tom Cruise ar putea vizita ISS, lucru care nu a fost confirmat.

Trump și Biden se laudă

„NASA a fost un dezastru complet când am luat lucrurile în mâinile noastre. Astăzi este de departe cel mai popular și avansat centru spațial din lume!” a postat pe Twitter președintele Donald Trump, însușindu-și succesul unui program lansat în cadrul celor doi predecesori ai săi.

Cel care îl va înlocui, în ianuarie, pe Trump la Casa Albă, Joe Biden, a lăudat și NASA și SpaceX, dar dintr-un alt unghi. „Este dovada puterii științei și a ceea ce putem realiza prin combinarea inovației, inventivității și determinării”, a scris pe Twitter președintele democrat ales.

Rivalitate între Moscova și Washington

Au fost necesari nouă ani pentru ca americanii să certifice succesorul navetelor spațiale, retrase în 2011. NASA a ales parteneriate public-private. Un al doilea avion, Starliner, fabricat de Boeing, este în întârziere și ar putea fi operațional într-un an.

NASA însă speră să continue cooperarea cu Rusia. Ea a oferit schimb de locuri pentru ISS, dar negocierile dintre NASA și Roskosmos trenează.

Rupând o tradiție de peste 20 de ani de cooperare pe ISS, Rusia nu va participa la următoarea mini-stație dorită de NASA în jurul Lunii, Gateway.

 

Foto: NASA/Joel Kowsky