Racheta rusească a Apocalipsei: Avangard

Cursa armelor hipersonice a fost lansată, toate armatele lumii vor astfel de arme care vor schimba datele viitoarelor conflicte. Rusia se află în frunte în domeniul hypersonic. Dar ce amenințare reală există la adresa Statelor Unite?

Gravitatea exactă a amenințării rachetei balistice intercontinentale hipersonice Avangard (ICBM), produsă de Rusia, pentru Statele Unite nu este încă pe deplin definită.

Avangard combină viteza hipersonică cu capacitatea de a urma o traiectorie de zbor „waverider”, planând la viteze extrem de ridicate și fiind extreme de manevrabilă. O astfel de combinație, ținând seama că racheta poate transporta focoase nucleare, pune în mare dificultate sistemele de interceptare.

Ba chiar le face inutile, a precizat liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Racheta Avangard ar atinge o viteză de peste 20 de ori mai mult decât viteza sunetului, viteză care, combinată cu manevrabilitatea, ar putea face aproape imposibilă prezicerea corectă a cursului său, oferindu-i capacitatea de a se proteja de apărarea antirachetă și balistică care încearcă să-i bareze drumul.

„Statele Unite nu au practic nicio șansă de a rezista rachetei Avangard, deoarece în caz de ostilități la scară largă, Rusia va ataca un potențial inamic cu toate armele disponibile”, a declarat generalul Vladimir Popov, pilot și expert în științe tehnice, citat de Eurasian Times.

„În acest caz, complexele defensive nu vor putea identifica toate țintele”, a adăugat Popov. „Dintre atacatori, vor exista rachete false fără încărcătură, precum și interferențe electronice legate de războiul electronic. Printre numeroasele rachete de atac, unele vor ajunge întotdeauna la destinație”.

China jubilează

Mass-media, care a sugerat că, de partea sa, China a salutat faptul că rachetele balistice intercontinentale Avangard ar putea „devasta” sistemele de apărare americane, a notat însă că Statele Unite și Rusia rămân la egalitate în acest domeniu, în timp ce alte țări nu au reușit încă să le ajungă din urmă.

Avangard nu este încă decât o componentă a vastului arsenal rus de astfel de arme, care include 528 de ICBM terestre și submarine, precum și arme nucleare pe bombardiere.

Apărările antirachetă din SUA s-au concentrat doar pe interceptarea unui număr mic de ICBM lansate de puteri militare mai mici, cum este Coreea de Nord.

Totuși, a precizat Vladimir Popov, „sistemul american de apărare aeriană și antirachetă este foarte puternic”. „Nu poate fi anulat și subestimat, vorbim despre o rețea de inginerie profund eșalonată care protejează cele mai importante regiuni ale țării”, a adăugat el.

Răspunsul Statelor Unite

Cu toate acestea, dezvoltarea unor astfel de arme ar putea să nu ofere adversarilor americanilor un avantaj semnificativ.

Dacă lansatoarele nucleare americane, ICBM-urile sau chiar bombardierele nucleare strategice lansate pe țărm devin ineficiente sau distruse, SUA încă mai au opțiuni de a riposta, inclusiv măsuri via submarine lansatoare de rachete balistice ale US Navy.

În plus, Statele Unite continuă să dezvolte arme care ar putea fi privite ca un factor de descurajare împotriva utilizării Avangard și a altor ICBM.

La începutul acestei luni, Forțele Aeriene ale SUA au anunțat că i-au acordat companiei Northrup Grumman un contract de 13,3 miliarde de dolari pentru a dezvolta inginerie și producție pentru programul de rachete balistice intercontinentale Ground-Based Strategic Deterrent (GBSD).

În plus, în iunie, președintele Donald Trump a făcut referire la faptul că armata SUA are propria rachetă hipersonică.

„Construim noi nave, bombardiere, avioane și elicoptere cu sutele. Tancuri noi, sateliți militari, rachete, chiar și o rachetă hipersonică care merge de 17 ori mai repede decât cea mai rapidă rachetă disponibilă în prezent în lume și care poate atinge o țintă aflată la o mie de mile depărtare la 14 centimetri de punctual central”, a rostit Trump în cadrul unui discurs la academia West Point.

Deși descrierea președintelui cu privire la acuratețea rachetelor hipersonice din america a fost pusă sub semnul întrebării, rămâne absolut adevărat că armata SUA nu va permite niciunei națiuni să profite de un astfel de avantaj când vine vorba de ICBM-uri.