Evenimentul Zilei > International > Statele Unite se pregătesc de un „conflict incredibil de violent și de rapid” cu China
Statele Unite se pregătesc de un „conflict incredibil de violent și de rapid” cu China

Statele Unite se pregătesc de un „conflict incredibil de violent și de rapid” cu China

Crește alarmant tensiunea în Marea Chinei de Sud. Washingtonul a început lucrările de modernizare la o bază-cheie din Al Doilea Război Mondial.

Oficiosul guvernamental chinez Global Times a scris: „Orice mișcare a vreunui portavion american în regiune este la mâna PLA (Armata Populară de Eliberare)”.

Serviciul de Informații al US Navy a replicat: „Și totuși, iată-le! Două portavioane ale US Navy navigând în apele internaționale ale Mării Chinei de Sud.”

Portavioanele americane USS Ronald Reagan și USS Nimitz (foto), împreună cu flotilele lor însoțitoare, au efectuat manevre militare de anvergură în Marea Chinei de Sud.

În același timp, armata chineză a desfășurat și ea o serie de exerciții militare de amploare, în regiune.

Beijingul insistă că ruta navigabilă delimitată de Vietnam, Malaysia, Indonezia și Taiwan reprezintă apele sale teritoriale.

ONU respinge această pretenție, iar Curtea Internațională de la Haga a confirmat că Beijingul nu are drepturi teritoriale în zonă.

La rândul său, Washingtonul cere ca drepturile de navigație liberă în regiune să rămână neafectate, cu atât mai mult cu cât pe aici trece cea mai importantă rută maritimă comercială a lumii.

Beijingul a construit în zonă un lanț de insule artificiale pe care a ridicat baze militare, în arhipelagurile de atoli Paracel și Spratly, turnând beton peste corali. China organizează frecvent manevre militare aici, ultimele, săptămâna trecută.

Washingtonul a răspuns trimițând grupul naval condus de cele două uriașe portavioane cu propulsie nucleară, organizând exerciții.

Dar nu este tot: imaginile din satelit dezvăluie că Statele Unite au preluat modelul chinezi și au început să extindă și să întărească o bază de pe o insulă din Pacific.

Este vorba de Insula Wake, un atol de corali aflat aproximativ la jumătatea distanței dintre Hawaii și Japonia, un loc unde, în Al Doilea Război Mondial, a avut loc o mare bătăline navală între americani și japonezi.

Wake, împreună cu Guam și Okinawa, formează un lanț de baze aeriene și navale între Statele Unite și Asia.

Insula Wake reprezenta un avanpost strategic, o bază de odihnă, de realimentare și de reparații în mijlocul oceanului.

Ea și-a recăpătat importanța strategică după ce China și Coreea de Nord au ridicat tensiunea în Asia de Sud-Est.

Postul de televiziune hawaiian, KITV 4, relata anul trecut că o sursă militară a Statelor Unite a confirmat că „numeroase schimbări au loc pe acest mic atol”.

US Air Force a făcut „mari investiții în infrastructură și a încheiat contracte pentru lucrări în acest loc”, inclusiv spații operaționale și de cazare.

The War Zone scrie că imaginile din satelit luate nu mai departe de luna trecută dezvăluie că pe insula Wake se realizează lucrări majore:

„Dincolo de evidenta sa utilitate logistică, acționând ca un punc nodal în condițiile în care nu există altul pe distanțe de mii de mile, este situat în afara bătăii rachetelor balistice cu rază medie ale Chinei și Coreei de Nord, și la marginea, dacă nu cu totul în afara razei de acțiune a rachetelor balistice intercontinentale.”

În mijlocul insulei Wake se află o pistă de aterizare de 3 kilometri lungime. O escală pentru avioanele militare. Este de asemenea o pistă de urgență pentru aparatele comerciale care au probleme.

În prezent, zonele de staționare și de mentenanță ale avioanelor par să sufere lucrări de lărgire. Se vede și o nouă instalație de energie solară. Și au început lucrări la depozitele de combustibil și în zona spațiilor de cazare.

Conform analizei din The War Zone, insula Wake este refugiul perfect pentru avioanele de luptă. Bazele americane Okinawa și Guam se situează în interiorul razei de acțiune a rachetelor balistice de croazieră și cu rază medie ale Beijingului și Phenianului.

Insula Wake este însă mai greu de atins.

„Observați astfel cum insula Wake devine rapid o poziție-cheie de repliere în timpul a ceea ce ar putea fi un conflict incredibil de violent și de rapid, cel puțin la începutul lui”, conchide The War Zone.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: