China devine un ghimpe pentru SUA. Este bănuită că dezvoltă arme hipersonice

China devine un ghimpe pentru SUA. Este bănuită că dezvoltă arme hipersonice

Cine va ieşi câştigat din competiţia strategică globală pentru rachetele hipersonice: SUA, China sau Rusia? Pentru că cei trei mari actori investesc enorm în tehnologiile rachetelor hipersonice.

În timp ce Pentagonul se concentrează pe dezvoltarea de noi tehnologii, cum ar fi inteligența artificială, oficialii departamentului au declarat că este important să se asigure că națiunile străine nu au planuri ascunse. Iar un nou raport avertizează: China ar putea avea deja prioritate pentru un obiectiv strategic: armele hipersonice.

Rachetele hipersonice, care sunt capabile să dezvolte o viteză de cinci ori mai mare decât viteza sunetului, sunt de așteptat să devină cele mai importante obiective ale armatei americane în următoarele decenii. Mai mult, Statele Unite ale Americii vor intensifica eforturile pentru dezvoltarea de rachete hipersonice, în contextul în care Rusia a fabricat deja armament de acest tip, iar China vine puternic din urmă.

Planurile ascunse ale Chinei

Cu un start întârziat în ceea ce priveşte dezvoltarea economică şi tehnologică, autorităţile de la Beijing au recuperat decalajul prin eforturi enorme de a deuzolta arme performante. Potrivit subsecretarului pentru cercetare tehnologică al Pentagonului, Michael Griffin, China se apropie de momentul operaţionalizării unor sisteme hipersonice cu rază de acţiune de mii de mile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jim Mitre, vicepreședintele principal al Govini - agenţiaa pentru strategie și analiză - a declarat „Cu toate acestea, China poate avea posibilitatea de a pune în pericol dezvoltarea armelor hipersonice prin implicarea în lanțul de aprovizionare și este important pentru DoD (U.S. Department of Defense) și industrie să se asigure că nu este cazul”.

O serie de rapoarte ale Pentagonului din ultimii doi ani au ridicat îngrijorări cu privire la baza industrială de apărare, în special când vine vorba de materiale de înaltă calitate și cunoștințe de proiectare pentru rachetele hipersonice. În unele cazuri, singurul furnizor de materiale critice provine din China, țara exactă pe care SUA dorește să o contracareze investind în arme hipersonice.

În martie, Pentagonul a anunțat că va lansa o anchetă importantă în baza industrială hipersonică special pentru a înțelege vulnerabilitățile furnizorilor de nivel inferior. Studiul acesta este în desfășurare. Între timp, oficialii au recunoscut că furnizorii mai mici au fost afectați de pandemia COVID-19 .

Govini a constatat, de asemenea, că SUA investește în comparație cu China în domeniul tehnologiilor cuantice, cercetare, dezvoltare, testare și evaluare fiscală al Pentagonului. Departamentul a solicitat 3,2 miliarde de dolari pentru fonduri RDT și E aferente armelor hipersonice din FY21.

SUA a dublat investiţiile pentru dezvoltarea rachetelor hiperpesonice

„Departamentul american al Apărării aproape că a dublat investiţiile pe termen lung - aproape cinci miliarde în anul fiscal 2020 - pentru dezvoltarea de rachete hipersonice în următorii cinci ani. Bugetul pe anul 2021 va fi chiar mai mare”, a afirmat Mark Esper în cadrul unui eveniment organizat de Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (Center for Strategic and International Studies), în Washington.

Şi totuşi, Mark Esper a negat că există o cursă pentru dezvoltarea de rachete hipersonice. „Nu văd o cursă a înarmării în adevăratul sens al cuvântului. Suntem mereu în competiţie pentru noi modele de armament, iar acesta este doar una dintre ele”, a subliniat şeful Pentagonului, potivit defensenew.