”PUZZLE” de sute de metri pătrați pentru salvarea STĂVILARULUI istoric I VIDEO
- Georgeta Petrovici
- 16 ianuarie 2014, 17:12
Sunt peste 150.000 de piese – cărămizi, pietre, bârne din lemn – care vor fi demontate cu grijă maximă, curățate, conservate și apoi recompuse, într-un puzzle uriaș. Totul se întâmplă pentru conservarea celui mai vechi stăvilar descoperit în Europa, unul care datează din timpul habsburgilor.
În urma săpăturilor efectuate în această vară la fundaţia celei de-a cincea clădiri din cadrul City Business Centre (ansamblu de clădiri de birouri de clasa A) din Piața 700 din Timișoara, au fost descoperite o serie de vestigii, printre care un stăvilar construit în secolul XVIII de către administrația habsburgică, foarte bine conservat, folosit în cadrul sistemului de apărare din jurul bastionului. Stăvilarul, construit din cărămidă, dale de piatră şi pavat cu lemn, avea rolul de evacuare a apei din şanţul de apărare a cetăţii. În urma demersurilor l a Ministerul Culturii s-a decis scoaterea stăvilarului din pământ și mutarea lui într-o piațetă din ansamblul de clădiri. Suprafața pe care o va ocupa construcția veche de sute de ani va măsura 450 de metri pătrați și va avea inclusiv un luciu de apă.
150.000 de piese
În această perioadă a început strămutarea stăvilarului. Fiecare piatră e extrasă individual, conservată și arhivată, apoi va fi montată în noul lor. Sunt aproximativ 150.000 de elemente din cărămidă, 300 de blocuri de piatră și 600 de piese din lemn. Pe durata lucrării va fi realizat și un film documentar. Soluția de valorificare a vestigiilor, prin scoatere la suprafață și expunere într-un spațiu public ce va crea un adevărat muzeul în aer liber, este unică în zona de vest a țării. „Una din cele mai complexe operațiuni va fi demontarea și reconstituirea propriu-zisă a stăvilarului, compus din peste 150.000 de elemente unice. Este vorba despre un puzzle uriaș ce va fi demontat și reconstituit, operațiunea de salvare fiind în egală măsură complexă și spectaculoasă. Cel târziu la finalizarea clădirii E, în primăvara anului 2015, stăvilarul va putea fi admirat în toată splendoarea sa, într-un veritabil punct muzeografic în aer liber, îmbogățit cu o documentație științifică realizată de specialiști din cadrul Muzeului Banatului. Vom adăuga pe harta Timișoarei un mic dar interesant punct de atracție, redând orașului un fragment din istoria sa care altfel ar fi rămas îngropat și necunoscut ”, subliniază Ovidiu Șandor, directorul proiectului imobiliar. Operațiunea finală va fi realizată începând cu toamna acestui an și ea va consta în remontarea tuturor pieselor orginale ale stăvilarului, fiecare în poziția inițială în care a fost găsită, în noul amplasament din Piața 700 ce va permite accesul publicului timișorean. <iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/9fUtBmO1XUg?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>