Putin va sărbători împlinirea a nouă ani de la anexarea Crimeii prin două evenimente

Putin va sărbători împlinirea a nouă ani de la anexarea Crimeii prin două evenimente Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, va sărbători, vineri și sâmbătă, împlinirea a nouă ani de la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea cu evenimente separate prin videoconferință, o aniversare care are loc în plin război rusesc din Ucraina, care este hotărâtă să îşi recupereze acest teritoriu.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunţat că în ajunul "aniversării" anexării din 18 martie 2014, descrisă de Rusia drept "reunificare", președintele va ține o întâlnire "de fond" prin videoconferință, fără a dezvălui în ce va consta aceasta.

Sâmbătă, ziua anexării, respinsă de Occident și pentru care Rusia a fost sancționată din 2014, Putin va participa și el la "un fel de act"prin videoconferință. Liderul rus intenţionează să inaugureze o "importantă facilitate culturală și istorică" în Crimeea, după cum a explicat el.

Institutul de presă independent Meduza a declarat că un alt concert-act "patriotic" este planificat pentru aniversarea pe stadionul Lujinski din Moscova, același cadru care a găzduit deja un eveniment similar înainte de prima "aniversare" a războiului și la care șeful Kremlinului a participat pentru scurt timp.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 18 martie 2014, președintele rus a semnat tratatul de anexare a peninsulei ucrainene și a orașului Sevastopol în urma unui referendum nerecunoscut de majoritatea comunității internaționale în care, tot potrivit Moscovei, 97% dintre crimeeni au vorbit în favoarea "reunificării" cu Rusia. Încorporarea a fost pecetluită, după proceduri legale și parlamentare exprese, pe data de 21 martie a aceluiaşi an, scrie 20minutos.es.

Războiul din Ucraina

În campania militară pe care Putin a ordonat-o în Ucraina pe 24 februarie 2022, Rusia a reușit să creeze un coridor terestru între Donbas, în estul Ucrainei, și Crimeea, care are nevoie pentru a supravieţui de resursele hidrologice, energetice și agricole ale regiunii din sudul Ucrainei.

Odată cu anexarea ilegală, în septembrie anul trecut, a regiunilor Luhansk, Donețk, Zaporijjia și Herson din Ucraina, Rusia a transformat Azov într-o mare interioară, asigurând securitatea Crimeii. În ultimele douăsprezece luni, Crimeea a fost însă ținta unor atacuri separate atribuite Ucrainei.

Peninsula a devenit o țintă inamică pentru prima dată în august 2022, ca urmare a unei operațiuni de sabotaj împotriva unui arsenal al armatei ruse și a exploziilor suspecte care au avut loc pe un aerodrom rusesc.

În luna octombrie a anului trecut, podul din Crimeea, bijuteria coroanei lui Putin și care leagă peninsula ocupată de Rusia, a fost grav avariat de un atac cu bombă atribuit Ucrainei de către Moscova.

Rusia a creat o linie de fortificații pe peninsula anexată pentru a garanta siguranța populației sale, a declarat recent liderul Crimeii, Serghei Aksionov.

La rândul său, Ucraina sărbătorește din 2020 în fiecare an, pe 26 februarie, Ziua Rezistenței Crimeii şi a orașului Sevastopol, dată la care în urmă cu nouă ani a avut loc la Simferopol cea mai mare manifestație de susținere a integrităţii și unităţii statului ucrainean.

În august 2021, a fost lansată oficial Platforma Crimeii care caută sprijin internațional pentru recuperarea peninsulei ucrainene, care, anul acesta, i-a cerut Rusiei să înceteze imediat ostilitățile și să-și retragă trupele din teritoriile ocupate. (Rador)